logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nice MC800+TOO3000 - jak wyłączyć funkcję dociskania skrzydeł?

ramk21 16 Lip 2020 12:31 3582 24
  • #1 18820201
    ramk21
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam zainstalowany napęd do bramy dwuskrzydłowej Nice mc800 + silowniki too3000. Napęd działała prawidłowo ale po zamknięciu/zatrzymaniu na ograniczniku mechanicznym po chwili silowniki domykają ponownie skrzydła. Powoduje to lekkie odchylenie skrzydeł w górnej części. Przejrzałem instrukcję i nie mogę znaleźć funkcji która wyłącza ten docisk.
    Czy ktoś miał podobny problem.
  • #2 18824102
    inocyk
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Nie bardzo rozumiem.
    Jeśli brama dojdzie do odbojnika to dalej dopycha skrzydła, tak?
  • #3 18824444
    ramk21
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Tak. Skrzydła bramy dochodzą do ogranicznika mechanicznego następuje chwilowe zatrzymanie a następnie siłowniki dociskają ponownie skrzydła. Ten docisk powoduje że skrzydła po zamknieciu rozchodzą sie w górnej części. Podobno ta centrala na taką funkcję.
  • #4 18824507
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3615
    No ma , ale działa ona przy otwieraniu. Jeśli jest elektrozamek na środku wjazdu - na moment dociska skrzydła do odboju, żeby ułatwić jego otwarcie. Ma też kasowanie luzu dla siłowników hydraulicznych, które "popuszczają" - tylko że to co 4 godziny po ostatnim zamknięciu. Ale żeby na zamykaniu?
  • #5 19829733
    macieksas
    Poziom 7  
    Witam.
    Chciałbym się podpiąć do tematu.
    Jak można zmniejszyć siłę siłownika?
    Mój zestaw: NICE TOO3000 + MC200.
    Pozdrawiam,
    Maciek.
  • #6 19829754
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 533
    Zmniejszając napięcie, prąd na silnikach.
  • #7 19830165
    kotbury
    Ciekawe jak zmniejszy napięcie/prąd na siłowniku 230V - chyba żeby szeregowo podpiąć klasyczną żarówkę...

A tak serio - zamiast MC200 (która ma tylko gołe przekaźniki) użyj innej centrali - np. DTM Easy 231 z regulacją mocy dedykowaną do silnika klatkowego (który z drugiej strony bardzo źle poddaje się takiej regulacji i traci sporo momentu obrotowego - wiedzą to ci którzy probowali regulować moc i zwolnienia w bramach przesuwnych z silnikami 230V)
  • #8 19830394
    ROWE
    Poziom 34  
    Banalne pytanie to i odpowiedz.
  • #9 19830419
    macieksas
    Poziom 7  
    Dzięki za podpowiedzi.
    Zestaw już założony, więc nie będę wymieniał.
    Muszę w takim razie jeszcze pokombinować.
    W pozycji zamkniętej brama zatrzymuje się w optymalnym miejscu.
    W pozycji otwartej (trochę geometria mi nie wyszła) brama opiera się o ogranicznik, a silnik pcha ją jeszcze ze 2 cm i w efekcie wygina...
    Kombinowałem z programowaniem czasu cyklu, ale to nie rozwiązuje problemu.
  • #10 19830459
    ROWE
    Poziom 34  
    Pkt. mocowania na słupku przesuń do tyłu lub podłóż grube nakrętki między blachę a słupek (murek) i tak skręć całość, jeśli się da.
  • #11 19830496
    macieksas
    Poziom 7  
    Dzięki!
    Już trochę podkładek jest, spróbuję jeszcze dołożyć.

Tak z innej beczki.
    Czy do tej centrali: Nice MC200 da się założyć elektro zaczep?
    Widzę, że jest wyjście na urządzenie 24V...
  • #12 19830562
    ROWE
    Poziom 34  
    Dużę nakrętki są grubsze i stabilniejsze, a rygiel na 24 V. DC, 100 mA.
  • #13 19830579
    macieksas
    Poziom 7  
    Oki, będę działał.
    Dam znać, co wyszło.
  • #14 19881157
    macieksas
    Poziom 7  
    Dużo podkładek zrobiło robotę.

Mam jeszcze kolejny temat.
    W instrukcji jest zdjęcie regulatora siły.
    Nie mogę go nigdzie znaleźć... Nice MC800+TOO3000 - jak wyłączyć funkcję dociskania skrzydeł?
    Czy ktoś kojarzy?
    Mój siłownik to Nice Too3000.
  • #15 19881205
    kotbury
    Ciekawe - daj skan całej strony (nie tylko okolice tego karteluszka).
    W instrukcjach z netu stoi jak byk:
    Cytat:
    Uwaga – Motoreduktor nie posiada urządzeń do regulacji momentu: za tę regulację odpowiada centrala sterująca.

No i jeśli w siłownikach masz zwykłą potrójną kostkę kablową - żadnego regulatora raczej nie znajdziesz...
  • #16 19881401
    macieksas
    Poziom 7  
    Nice MC800+TOO3000 - jak wyłączyć funkcję dociskania skrzydeł? Nice MC800+TOO3000 - jak wyłączyć funkcję dociskania skrzydeł?

Do instrukcji dołączona jest taka dodatkowa kartka.

Dodano po 1 [minuty]:

W siłowniku jest potrójna kostka.
    Znajomy podpowiada, że powinien być potencjometr od ustawiania siły, ale nie chcę rozkręcać siłownika do pojedynczej śrubki, żeby go znaleźć...
  • #17 19881571
    jakub.t
    Poziom 22  
    Ocena: 101
    W samym siłowniku nie będzie żadnego potencjometru. W siłowniku na 230 masz kostkę na 3 przewody, bo są 2 uzwojenia na dwa kierunki ruchu i 1 wspólny. Regulacja (elektryczna) siły musi odbywać się w centrali. Możliwe, że ilustracja dotyczy innej centrali (np. A60).

PS. te siłowniki łatwo się rozkręca, ale trudno skręca ze względu na umiejscowienie wysprzęglania. Więc lepiej nie otwierać bez potrzeby.

Dodano po 5 [minuty]:

Na pierwszej stronie po prawej stronie masz pionowo tekst mówiący o wersji i roku wydania instrukcji. Jeśli jest tam rok mniejszy niż 2018, np. IS0511A00MM_13-10-2016, to na 100% czasy, gdy nie było MC200 (wprowadzona do obrotu w 2018), więc ten potencjometr będzie w starszych centralach do tych siłowników (np. A60).
  • #18 19881768
    macieksas
    Poziom 7  
    Dzięki piękne! 😀
  • #19 20369938
    CORNI123
    Poziom 2  
    Witam
    Temat już ma rok lecz niedawno zakupiłem taki sam zestaw i walczę z tematem .

Po rozpakowaniu i montażu zestawu ustawiłem tryb automatyczny , centrala się zaprogramowała i wszystko było ok.
    Po zamknięciu siłownik M2 wyhamowując delikatnie docisnął skrzydło i zakończył pracę (nie było domykania).
    Tak użytkowałem przez ok 2 tygodnie do czasu dokupienia fotokomórek które źle podłączyłem powodując całkowite zablokowanie centrali.
    Problem z domykaniem ponownie 2 skrzydła pojawił się po resecie i powrocie do ustawień fabrycznych.
    Próbowałem programować w cyklu mieszanym tylko siłownik M2 lecz centrala nie chce zapisać jednej czynności.
    Przypuszczam że musi gdzieś być ukryta/ukryty taka opcja bo przed resetem nie było tego domykania.

Pozdrawiam życząc wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku
  • #20 20370428
    kotbury
    Cytat:
    przed resetem nie było tego domykania.

To domykanie to jakaś dziwna sprawa - nie powinno być w ogóle takiej funkcji - jest dopchnięcie skrzydeł ale po uruchomieniu otwierania (ułatwienie pracy elektrozaczepu jakby był) no i kasowanie luzów siłownika hydraulicznego - sprawdź na wszelki wypadek obie funkcje i jeśli włączone - powyłączaj.
    Cytat:
    Próbowałem programować w cyklu mieszanym

Skoro w/w programowanie nie bangla, spróbuj w trybie automatycznym (na początku jak pisałeś, zadziałało)
  • #21 20370607
    CORNI123
    Poziom 2  
    Cytat:
    jest dopchnięcie skrzydeł ale po uruchomieniu otwierania (ułatwienie pracy elektrozaczepu jakby był) no i kasowanie luzów siłownika hydraulicznego - sprawdź na wszelki wypadek obie funkcje i jeśli włączone - powyłączaj

Na pewno wyłączałem i dopychanie przy otwieraniu skrzydła i likwidowanie luzu lecz jeszcze raz spróbuję to powyłączać
  • #22 20572874
    beton305
    Poziom 2  
    Witam mam Ten sam zestaw i ten sam problem z dociskaniem skrzydeł bramy - czy problem jest do rozwiązania ?
  • #23 20632110
    tomaszborowiec587
    Poziom 1  
    Witam i co uporałeś się z tym dociskaniem bramy że aż ją wygina bo właśnie też zainstalowałem i Mam dokładnie ten sam problem
  • #24 20632445
    beton305
    Poziom 2  
    Niestety nie tak jak bym chciał - dołożyłem wyłączniki krańcowe na skrzydła tak aby odcinały zasilanie silników w czasie zamykania
  • #25 20632987
    kotbury
    A jakie bramy macie panowie? Bo jesli origami z Leroya (lub Polbram, Polagros itp) ważące 35 kg na skrzydło to ten siłownik ustawiony w centrali nawet na minimalną siłę będzie ją giął (w końcu ma 2000 N siły). Widziałem kilka bram, gdzie uparty artysta ładował Faace 414 (o sile 3500N) do takich piórek i oczywiście wszystko się gięło jakby było z ołowiu.
    Czasy powinny być tak ustawione, żeby na domykaniu były zwolnienia - na nich siłowniki są sporo słabsze i nie powinno być gięcia skrzydeł.
    No i (poruszane wcześniej) funkcje do silownika hydraulicznego czyli L4 i L8 - wyłączone.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z napędem do bramy dwuskrzydłowej Nice MC800 oraz siłownikami TOO3000, który po zamknięciu bramy ponownie dociska skrzydła, co prowadzi do ich odchylenia. Inni uczestnicy dyskusji potwierdzają, że funkcja dociskania nie powinna występować przy zamykaniu, a jedynie przy otwieraniu, aby ułatwić pracę elektrozaczepu. Sugerowane rozwiązania obejmują sprawdzenie ustawień centrali, wyłączenie funkcji kasowania luzu oraz ewentualne dostosowanie mocowania skrzydeł. Użytkownicy dzielą się również doświadczeniami z innymi modelami i problemami związanymi z siłą siłowników oraz ich regulacją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA