logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nice TOO3000 ERA FLOR - problem z otwieraniem skrzydeł zimą, centralka MC800

Mac! 14 Gru 2024 12:33 423 11
REKLAMA
  • #1 21347779
    Mac!
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Cześć,
    mam problem z zestawem Nice TOO3000 ERA FLOR. Zestaw użytkuję 3 lata.
    Tej zimy pojawił się problem polegający na tym, że skrzydło prawe otwiera się na jakieś 3/4 albo 4/5. Później to skrzydło zachodzi przed skrzydło lewe co powoduje problem z zamknięciem bramy (zamyka się, otwiera, zamka i za którymś razem się zamknie). Zauważyłem, że problem ten występuje najczęściej gdy jest zimno. Latem zdarza się to zdecydowanie rzadziej.

Siedzi tam centralka MC800, mam fotokomórki oraz stoper na środku przy zamknięciu.

Przejrzałem instrukcję ale nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać, czy przywrócić ustawienia fabryczne ? czy powinno się od nowa zaprogramować ruch tych skrzydeł przyciskami na centralce? Jakby ktoś podpowiedział to byłbym wdzięczny
  • REKLAMA
  • #2 21349053
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3603
    Wczytaj od nowa pozycje ograniczników (punkt 4.8 instrukcji). Możesz to zrobić w automacie lub ręcznie, zaznaczajac pilotem początek każdej fazy ruchu.
    Problem pojawia się zimą, gdyż wtedy siłowniki mają ciężej (w zimnie smar gęstnieje, dochodzi lód tu i ówdzie...) i ustawione latem czasy staja się za krótkie bo w zimie z w/w powodu skrzydła poruszają się wolniej .
  • REKLAMA
  • #3 21349069
    Mac!
    Poziom 18  
    W dniu wczorajszym zrobiłem wczytanie automatyczne ok godz 15. Skrzydła otworzyłem na 3/4 nacisnąłem dwa przyciski uruchamiając tryb programowania, później nacisnąłem kolejne dwa po czym zamknęło się 1 skrzydło potem 2. Następnie skrzydła po kolei otworzyły się i następnie zamknęły. Wykonane próby zamknięcia i otworzenia pilotem zakończone sukcesem. Myślę sobie JOB DONE!

Po czym wyjeżdżam z domu ok 20 i już prawe skrzydło nie otworzyło się na całą szerokość, przejechałem autem. Kur... brama się nie chce zamknąć. Prawe skrzydło zamyka się wcześniej niż lewe....

Więc dziś mam nadzieje skorzystać ze sposobu ręcznego i może uda mi się zrobić tak, że jedno skrzydło zamknie się najpierw potem drugie.... Choć to i tak nie rozwiązuje problemu czemu to prawe skrzydło nie otwiera się na całą szerokość...
  • #4 21349110
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 605
    Chyba nie TY jeden masz problem z MC800 kiedyś walczyłem z nią skrzydła podczas otwierania nie dojeżdżały do końca i jedno z skrzydeł podczas zamykania nie dociskało zbyt mocno.
    Problem z otwarciem po kilku godzinach męki ale oczywiście z oview rozwiązany trzeba po impulsie dodawać zamknięcie zostawiłem bo przy większym docisku można nie rozstrzępić.

Jakiś czas temu yeż walczyłem z MC800 automatyczne programowanie nie dawało efektu ani również z oview nic się nie udawało jedynie co to ręcznie udała się cała procedura i brama działała jak powinna.
  • #5 21349475
    Mac!
    Poziom 18  
    Podpowiedzcie proszę co źle robię. Chciałem ponownie skalibrować na automacie.
    1.Brama jest zamknięta
    2. Wyłączam korek
    3. Przestawiam na ręczne kluczykiem i otwieram bramę. Przekręcam kluczyk z powrotem na obu skrzydłach.
    4. Włączam korek
    5. Na bramie trzymam stop/set i close ok 3s i brama zaczyna się zamykać. Problem w tym że się zamknie i nie otwiera się ponownie. Wczoraj jakoś mi to wyszło za którymś razem...
  • #6 21350996
    kotbury
    Wciskasz STOP+CLOSE i trzymasz do momentu , aż LEDy L3 i L4 zaczną szybko migać? Po puszczeniu przycisków samo powinno ruszyć na zamykanie skrzydło 1, po jego zamknięciu skrzydło 2, potem oba po jednym na otwieranie - czyli skrzydła powinny poruszać się po jednym a nie dwa na raz. Może coś nie dociskasz i włączasz (bo CLOSE to zwykłe zamykanie) zwykłe zamykanie dwóch skrzydeł na raz.
  • REKLAMA
  • #7 21352663
    Mac!
    Poziom 18  
    >>21350996
    Niestety jest tak jak mówię. Trzymam te dwa przyciski, w momencie gdy zaczną migać te diody L3 i L4 zaczyna zamykać się jedno ze skrzydeł bramy, puszczam wtedy przyciski. Pierwsze skrzydło zamknie się, potem drugie i przestaje migać lampa. Na tym koniec. Nie otwiera się i zauważyłem że przestał działać pilot.
  • #8 21353438
    kotbury
    Wyjmij na wyłaczonym prądzie odbiornik i powtórz procedurę wykrywania pozycji.
  • REKLAMA
  • #9 21355622
    Mac!
    Poziom 18  
    Wyjąłem radio ale dalej to samo 😑.
    Resetowałem też do fabryki, miałem taką sytuację w której zamykało się tylko jedno skrzydło.
    Wczytywałem też sprzęt od nowa. Ciągle nic.
  • #10 21357594
    Mac!
    Poziom 18  
    Ogarnąłem temat tego automatycznego programowania. Okazało się że brama się ciut wygięła i czujki sygnalizowały Stop. Dałem dystans przy stoperze i jest ok. Procedura automatyczna zamyka 1 skrzydło potem 2, potem otwiera 1 potem 2. W ten sposób działa to automatyczne wyznaczanie "granic" otwarcia i zamknięcia.

Chciałem następnie zrobić procedurę manualną. Tj wyznaczyć zamknięcie dla obu skrzydeł, wyznaczyc punkty od których skrzydła zwalniają i wyznaczyć punkty całkowitego otwarcia. Napotkałem tutaj taki problem:
    Programuje punkt zamknięcia dla silnika 1 i 2 (dioda l1 potem l2 i nie wiedzieć czemu po za programowaniu tych dwóch pozycji od razu zaczynają mrugać l7 potem l8. Nie mrugają w cale l5 i l6. W związku z tym mogę na manalu zaprogramować punkt całkowitego zamknięcia obu skrzydeł i punkt całkowitego otwarcia skrzydeł. Czemu nie zapalają się diody l5 i l6? Żeby zaprogramować te punkt pośrednie?

Co chce osiągnąć - chce zrobić tak, żeby zamykało się najpierw skrzydło lewe (1) po jego całkowitym zamknięciu żeby dopiero zaczęło się zamykać skrzydło prawe (2 - to które nie zawsze otwiera się na pełną szerokość).
  • #11 21357617
    kotbury
    Do zróżnicowania momentów startu siłowników - znaczy opóźnienia startu na zamknięcie siłownika wierzchniego względem spodniego jest regulowana funkcja L4 - może nie opóźnisz o cały skok skrzydła ale o max 50% ruchu tak.
  • #12 21357805
    Mac!
    Poziom 18  
    Napisali to maksymalnie enigmatycznie i zupełnie tego nie rozumiałem. Jak napisałeś wierzchni vs spodni to zapaliła mi się lampka, że chodzi o opóźnienie prawego względem lewego skrzydła. Fabrycznie jest tak, że to skrzydło prawe zamyka się później. I to jest to 25% z tabelki.
    Tabela przedstawiająca opóźnienie zamykania z wyróżnioną wartością 25% dla poziomu L5.

Nie domyślił bym się tego czytając instrukcje. Dzięki za podpowiedź

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zestawem Nice TOO3000 ERA FLOR, który objawia się trudnościami w otwieraniu prawego skrzydła bramy zimą. Skrzydło otwiera się tylko na 3/4 lub 4/5, co prowadzi do kolizji z lewym skrzydłem i problemów z zamykaniem. Użytkownik posiada centralę MC800 oraz fotokomórki. W odpowiedziach sugerowane są różne metody rozwiązania problemu, w tym ponowne wczytanie pozycji ograniczników, ręczne programowanie ruchu skrzydeł oraz regulacja opóźnienia zamykania skrzydeł. Użytkownik zauważył, że problem może być związany z warunkami zimowymi, które wpływają na smar i ruch siłowników. Po kilku próbach, w tym automatycznym programowaniu, udało się ustabilizować działanie bramy, jednak nadal występują trudności z programowaniem punktów pośrednich.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA