logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdobyć dane do logowania do falownika SolarEdge lokalnie?

dziubek102 22 Lip 2020 04:36 8214 10
  • #1 18830747
    dziubek102
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 244
    Mam pytanie jak uzyskać hasło i login do falownika solaredge przez strone www. W sieci lokalnej.
    Pytam bo aplikacja monitorowania. Krzyczy o rychłym wylączeniu serwerów a nowa aplikacja SE ma olbrzymie problemy z połączeniem falownika i praktycznie za każdym razem trzeba przestawiać dźwignie na p. Wchodząc na adres IP falownika mam login i hasło.
  • #2 18830762
    bryko
    Poziom 22  
    Ocena: 103
    Nie wiem jaki masz ten SolarEdge, ale u mnie (SE6K) jedyna możliwość aby podłączyć się lokalnie do falownika to jego WiFI jakie wystawia po przełączeniu dźwigni. Po lokalnym IP LAN nie mam możliwości, falownik używa tej sieci tylko do wrzucania danych na platformę SolarEdge.
    Nie wiem też o jakim wyłączaniu serwerów piszesz, chodzi Ci o apkę na telefon czy www? Jakieś dwa miesiące przeszli na nową apkę mySolarEdge.
  • #3 18830764
    dziubek102
    Jak każde użądzenie podpiete pod siec ma swoje IP sprawdź. Wybierając to IP w przeglądarce wchodzisz na ekran logowania trzeba podać login i hasło. Aplikacja solaredge monitoring daje info o wyłączeni serwera w najbliższych tygodniach. Aplikacja mysolar wymaga podejścia do falownika w celu połączenia mija to się z potrzebami podejrzenia zdalnie .
  • #4 18830769
    bryko
    Poziom 22  
    jak to zrobić wiem :), ale zwraca komunikat

Nie udało się nawiązać połączenia
    Firefox nie może nawiązać połączenia z serwerem 192.168.1.23.
    Witryna może być tymczasowo niedostępna lub przeciążona. Spróbuj ponownie za pewien czas.

Falownik działa, nie udostępnia serwera www w LAN

Jeśli używasz SolarEdge Monitoring to możliwe że za chwilę przestanie działać. Jak pisałem ok dwa miesiące temu była informacja o przejściu na mySolarEdge i ta działa w dwóch trybach: lokalnym w oparciu o WiFi jakie wystawia falownik po przełączeniu dźwigienki, ale również w zdalnym z platformy SE i tu nic nie wyłączają
  • #5 18830772
    dziubek102
    Ja nawiązuje połączenie bez problemu . Będę w domu dam scr. Natomiast mysolar działa mi tylko w trybie lokalnym. Ot i cale zamieszanie nie wiem czemu tak jest musze zatem popatrzeć falownik to SE4K z 2020 roku
  • #6 18830777
    bryko
    Poziom 22  
    nie napisałeś jaki masz model falownika. Ja mam z tej najnowszej serii, już bez wyświetlacza SE6K-RW0TEBNN4 i może te starsze dawały dostęp lokalny www
  • #8 18830795
    bryko
    Poziom 22  
    Skąd wziąć login i hasło lokalne www nie pomogę (mogę obstawiać że tu zadziała tylko serwisowe :) )
    Do mySolar... jest to samo co do platformy
  • #9 18832431
    umcus
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Falowniki SE kiedyś umożliwiały podejrzenie statusu w lokalnej sieci. Jakiś czas temu producent wyłączył taką możliwość i teraz można tylko przez stronę producenta, albo lokalnie przez sieć wifi wystawiana przez falownik.

Przy falownikach bez wyświetlacza inną opcją jest wykorzystanie modbus-tcp - wtedy mamy dane z instalacji z 5 sekundowym updatem. Produkcja chwilowa (AC i DC), całkowita, temperatura, napięcie AC (na każdej fazie) i DC i być może coś jeszcze.
  • #11 18832510
    umcus
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Każdy ma jakieś hobby na które poświęca swój cenny czas. Sensu w tym brak, ale w końcu to Twój czas.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy falowników SolarEdge zmagają się z problemem uzyskania lokalnych danych logowania do urządzenia przez stronę www. Wiele osób wskazuje, że dostęp do falownika jest możliwy jedynie przez WiFi, które falownik wystawia po przełączeniu dźwigni. W przypadku modeli bez wyświetlacza, dostęp do danych można uzyskać przez Modbus-TCP. W ostatnim czasie producent ograniczył możliwość lokalnego monitorowania, co powoduje, że użytkownicy muszą korzystać z aplikacji mySolarEdge, która również ma swoje ograniczenia. Problemy z logowaniem mogą wynikać z używania niewłaściwego konta, które nie jest powiązane z instalacją.
REKLAMA