logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo podłączyć nowy kondensator z 2 wyjściami w pompie?

Twardochlebow 22 Lip 2020 21:49 1476 2
  • #1 18832436
    Twardochlebow
    Poziom 6  
    Witam mam problem ze zlozeniem pompy niestety przez moje roztrzepanie zapomnialem zrobic zdjecia gdy wyciągalem to co zostalo ze starego kondensatora ktory ulegl zalaniu. W pompie sa 3 kablelki do. Dwoch powinien byc ppdlaczony kondensator tylko raz juz podlaczylem dwa z nich te co wydawaly mi sie świeżo wyciagane ze wsuwki niestety spowodowalo to buczenie i po chwili kondensator eksplodowal. Tak wiec prosze o pomoc bardziej doswiadczonych moze ktos bedzie mial pomysl jak to powinno byc podłączone. Dodam ze niebieski kabel jest od strony zasilania a pozostale dwa od pompy to brazowy jest przykrecony do stojana i zielony ktory idzie od uzwojenia
    EDIT- Okazalo sie ze stary kondensator mial 4 wyjscia nowy ma dwa. Teraz ktos moglby podpowiedziec jak to podlaczyc ktore przewody sparowac a ktory puscic na jednym bolcu ???

Jak prawidłowo podłączyć nowy kondensator z 2 wyjściami w pompie? Jak prawidłowo podłączyć nowy kondensator z 2 wyjściami w pompie? . Dodaje zdjecia podgladowe. Jak prawidłowo podłączyć nowy kondensator z 2 wyjściami w pompie? Jak prawidłowo podłączyć nowy kondensator z 2 wyjściami w pompie? Jak prawidłowo podłączyć nowy kondensator z 2 wyjściami w pompie?
  • #2 18841294
    Michał643
    Poziom 26  
    Ocena: 170
    Jak prawidłowo podłączyć nowy kondensator z 2 wyjściami w pompie?
    W tego typu silnikach są dwa uzwojenia: główne i pomocnicze. Kondensator pracuje szeregowo z uzwojeniem pomocniczym, co widać na schemacie. W celu właściwego podłączenia kondensatora należy więc rozszyfrować budowę tego silnika (rozpoznać uzwojenia).
    Wskazówki:
    - należy przy odłączonym kondensatorze zmierzyć rezystancje między poszczególnymi zaciskami w celu rozszyfrowania budowy silnika (znalezienia uzwojenia głównego i pomocniczego). W ten sposób poznamy 3 rezystancje: uzw. gówne / uzw. pomocnicze/ uzw gł. + uzw pomocnicze
    Przykładowo: 10 Ohm / 20 Ohm / 30 Ohm
    Uzwojenie główne będzie uzwojeniem o mniejszej rezystancji
    - jeżeli to tylko możliwe sprawdzić średnice drutów nawojowych obu uzwojeń (mogą się różnić, uzwojenie pomocnicze nawija się drutem o mniejszym przekroju, choć nie jest to regułą)

Wydaje mi się, że silnik zawiera również przekaźnik odśrodkowy (ten przekaźnik rozłącza zawsze fazę pomocniczą, co może pomóc w identyfikacji).
  • #3 18841430
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5144
    Twardochlebow napisał:
    4 wyjscia nowy ma dwa
    Bo bywają takie. Mają zdwojone konektory, by podłączyc dwa przewody pod jeden zacisk kondensatora. A'propos, jakiego to typu kondensator ,,eksplodował"?
REKLAMA