logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] [Rozwiązano] Asus R500 - późny start

niket90sport 24 Lip 2020 16:28 570 10
REKLAMA
  • #1 18835618
    niket90sport
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam, laptop Asus, gdy klikam włącznik by go włączyć ekran się nie podświetla. Dioda na przycisku power świeci i po ok pół minuty wylatuje logo Asus i się włącza. A nie tak że od razu? Co może być? Aktualizować bios czy?
  • REKLAMA
  • #2 18835632
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15545
    Wyjmij dysk twardy i sprawdź czy coś się zmieni.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18835807
    7jacek7
    Spec od komputerów
    Ocena: 279
    Zrób reset CMOS poprzez wyjęcie baterii BIOS na minutę z wyjętą baterią główną i odłączonym zasilaniem.
    Wygląda jakby ME Region robił problemy.

Czy był w laptopie programowany BIOS?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #6 18836070
    7jacek7
    Spec od komputerów
    Tak jak napisałem wcześniej:
    7jacek7 napisał:
    Wygląda jakby ME Region robił problemy.

I nie odpowiedziałeś na pytanie:
    7jacek7 napisał:
    Czy był w laptopie programowany BIOS?

Czy zawsze się tak długo uruchamiał?

Na tą chwilę proponuję spróbować przeprogramować BIOS wsadem z wyczyszczonym ME Regionem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 18836183
    niket90sport
    Poziom 10  
    Nie nie był teraz zaktualizowałem go do najnowszej wersji BIOS ale też bez skutku.

Jaka cena za takie przeprogramowanie o którym mówisz w serwisie?

Dodano po 2 [minuty]:

Czy sam mogę dokonać tego przeprogramowanie biosu czy benda jakieś mi narzędzia potrzebne?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 18836222
    7jacek7
    Spec od komputerów
    Do jednorazowego programowania najprostszy programator CH341A i ewentualnie adapter 1,8V zależnie czy to kość 3,3V czy1,8V.
    Tak czy tak komplet tańszy niż programowanie w serwisie bo myślę że w serwisie koło 100 z czyszczenie ME Regionu (cena zależna do lokalizacji).
    I najważniejsze trzeba wylutować układ. Najlepszy dla początkujących (i nie tylko) Hotair.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 18836319
    niket90sport
    Poziom 10  
    Ja z Okolic Buska-Zdroju widzę że ty z Jędrzejowa. Podjął byś się tego?

Dodano po 2 [minuty]:

7jacek7 napisał:
    Do jednorazowego programowania najprostszy programator CH341A i ewentualnie adapter 1,8V zależnie czy to kość 3,3V czy1,8V.
    Tak czy tak komplet tańszy niż programowanie w serwisie bo myślę że w serwisie koło 100 z czyszczenie ME Regionu (cena zależna do lokalizacji).
    I najważniejsze trzeba wylutować układ. Najlepszy dla początkujących (i nie tylko) Hotair.

Ja z okolic Buska-Zdroju, a widzę ze ty z Jędrzejowa podjął byś się tego?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Laptop Asus R500 ma problem z długim czasem uruchamiania, gdzie ekran nie podświetla się od razu po włączeniu, a logo Asus pojawia się dopiero po około pół minuty. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym wyjęcia dysku twardego oraz resetu CMOS poprzez wyjęcie baterii BIOS, jednak bez skutku. Została zasugerowana aktualizacja BIOS oraz przeprogramowanie go z wyczyszczonym ME Regionem. Użytkownik pytał o możliwość samodzielnego przeprogramowania BIOS-u oraz o koszty takiej usługi w serwisie. Wskazano, że do jednorazowego programowania potrzebny jest programator CH341A oraz adapter, a także że w serwisie koszt takiej usługi wynosi około 100 zł. Użytkownik z forum polecił szybką naprawę laptopa przez innego użytkownika, który zna się na tym problemie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA