logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra H 1.4 16V 2007 - Błąd P0136-04 i P0130-04

ponny994 24 Lip 2020 22:44 4935 1
REKLAMA
  • #1 18836250
    ponny994
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam.
    Miesiac temu zakupiłam autko vauxhall (opel) astra 1.4 16v rok 2007
    Przebywam za granica. Auto kupywalam juz z kontrolka check engine sprzedająca osoba zapewniła mnie ze to sonda lambda, lecz nie powiedziała która bo nie była pewna, sprzedawała ogólnie bo zjeżdżała do Polski a autko mi sie podobało z małym przebiegiem no i tanie opłaty jak na to auto, zaryzykowałam .
    Tydzien po zakupie auta odwiedziłam mojego mechanika ktory stwierdził ze to sonda odrazu wymieniłam dwie po przejechaniu 25 mil wyskoczył znów check engine. Moj znajomy ktory lubi grzebać w autach położył sie pod autem, gdzie zauważył ze siatka w tłumnik jest jak sitko wiec stwierdziliśmy ze to moze byc w tym problem. Znow wykosztowalam sie na cały tłumnik od kolektora az do wydechu końcowego . Niestety nie posiadam jak narazie komputera OBD II zeby ten blad usunąć stwierdziliśmy ze odłączymy akumulator na noc, mieliśmy nadzieje ze cos w tym pomoże . Niestety znów pokazał sie blad a nawet 2
    1 to P0136-04
    2 to P0130-04
    Gdzie zauważyliśmy prykanie z wydechu. Nie szarpie autem.
    Czy ktos ma jakis pomysł ? Gdzie moze byc problem?
    Jakiekolwiek wskazówki i pytania mile widziane.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • VID_20200722_175916.mp4 (13.59 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • VID_20200722_175830.mp4 (63.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18836566
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 971
    W zależności czym to było odczytywane to błąd P0130 z identyfikatorem 04 ma znaczenie :

P0130 Obwód sondy lambda, wadliwe dzialanie (rzad 1 czujnik 1)
    lub
    P0130 Sonda lambda O2 1 rząd 1 do sondy lambda O2 2 rząd 1 Dane nieprawdopodobne

i p0136 z identyfikatorem 04

P0136 Obwód sondy lambda, wadliwe dzialanie (rzad 1 czujnik 2)
    lub
    P0136 Sonda lambda O2 1 rząd 1 do sondy lambda O2 2 rząd 1 Dane nieprawdopodobne

Najlepiej błędy odczytywać techem2 mdi lub opcomem to znacznie upraszcza diagnostykę bo od razu jest właściwa identyfikacja błędu ( p0130 i p0136 maja kilka znaczeń) ...

Więc do sprawdzenia :

P0130:
    Kontrole działania

Sprawdź następujące komponenty pod kątem uszkodzeń, zanieczyszczeń i prawidłowej instalacji:
    System wydechowy
    Katalizator
    Sprawdź pod kątem korozji, uszkodzenia lub zawilgocenia wszystkie wiązki przewodów i wszystkie wtyki pomiędzy następującymi częściami:
    A84 Moduł sterujący - silnik
    oraz
    B57 Sonda lambda, nadzór sprawności katalizatora

P0136:
    Kontrole działania

Sprawdź następujące komponenty pod kątem uszkodzeń, zanieczyszczeń i prawidłowej instalacji:
    System wydechowy
    Katalizator
    Wykonać następujące czynności rozwiązywania problemów:

Obwód czujnika O2 (za katalizatorem)

To są dane producenta na temat sprawdzania wg. tych błędów a w praktyce do sprawdzenia parametry sond na liście danych testera diagnostycznego (poprawność ew stan katalizatora) , jeśli jakiś problem z wyświetlaniem parametrów do sprawdzenia instalacja sond i ew sterownik silnika który lubił padać w tym modelu ....
REKLAMA