logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przenieść system z karty SD na dysk USB w Raspberry Pi 4B 4GB?

devy38 25 Lip 2020 12:20 3009 7
REKLAMA
  • #1 18836782
    devy38
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    Witam,

Chciałbym zdobyć informacje jak mogę bezpiecznie przenieść cały system, który obecnie znajduje się na karcie micro SD na dysk zewnętrzny podłączony do portu USB. Po przeszukaniu internetu w moich założeniach jest utworzenie komendą dd obrazu, który następnie sflashuje na dysk USB. Pytanie czy to wystarczy? Natknąłem się na informacje, że Raspberry PI w wersji 4B 4GB RAM ma problemy z obsługą bootowania z USB.

Oto dokładniejsze dane na temat urządzenie i systemu na którym pracuję.

Urządzenie: Raspberry PI 4B 4GB RAM
    System: Ubuntu 20.04
    Karta micro SD 32GB Kingston na której obecnie jest system.
    Dysk przenośny 500GB HDD USB 2.0 na którym docelowo ma znajdować się system i być bootowany.
  • REKLAMA
  • #2 18836825
    starob
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    Zrób .img z karty i wrzuć go na dysk tym samym programem. Nie wiem czy Rpi4 wymaga wcześniejszego przygotowania do bootowania z USB.
    Gdy się uruchomi z dysku rozszerz partycję do pełnej pojemności.
  • REKLAMA
  • #3 18836844
    devy38
    Poziom 4  
    Odłączyłem zasilanie w raspberry pi, aby wyjąć kartę SD, następnie podpiąłem przygotowany dysk ze sklonowanym systemem i niestety nie działa. Czytam na zagranicznych forach, że karta SD jest niezbędna do rozruchu co z kolei będzie powodować rozruch z karty SD zamiast usb. Chyba pozostaje wgrać Berryboot na karte i Ubuntu 20.04 na usb.
  • REKLAMA
  • #5 18837272
    devy38
    Poziom 4  
    Działa, tylko to dotyczy systemu raspberry pi, a w moim przypadku jest to ubuntu.
  • REKLAMA
  • #6 19050370
    bold663key
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Słuchaj ja korzystam z systemu zainstalowanym na dysku zewnętrznym USB. Jednak nie da się przerzucić wcześniej zainstalowanego na karcie SD systemu
  • #7 19050458
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1303
    RPi4 nie ma wsparcia z tego co wiem, do bootowania systemu z USB, w RPI3 można to ustawić. Chyba, że coś się ostatnio zmieniło, nie wykluczam.

EDIT

Ok, już się da https://www.tomshardware.com/how-to/boot-raspberry-pi-4-usb

Pozdr

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Aby przenieść system z karty micro SD na dysk USB w Raspberry Pi 4B 4GB, użytkownicy sugerują utworzenie obrazu .img z karty SD i sklonowanie go na dysk USB. Istnieją jednak obawy dotyczące bootowania z USB, ponieważ niektórzy użytkownicy twierdzą, że Raspberry Pi 4B wymaga karty SD do rozruchu. Wskazówki obejmują aktualizację firmware, co umożliwia bootowanie z USB, oraz użycie Berryboot jako alternatywy. Warto również zwrócić uwagę na dostępne zasoby online, które opisują proces bootowania z USB dla Raspberry Pi 4.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA