Kolejny projekt który powstał z praktycznej potrzeby

Rozlutowywanie płytek za pomocą zwykłego odsysacza to dość irytujące zajęcie, zwłaszcza gdy trzeba wylutować elementy z płytki z metalizacją otworów. Męczyłem się z tym i w końcu postanowiłem taką nabyć. Po przeszukaniu neta i przestudiowaniu forum, doszedłem do następującego wniosku, stacje w zasięgu mojego założonego budżetu (około 300 zł) są dość badziewne, a dobre są w cenie powyżej 1000 zł.
Zatem postanowiłem spróbować zrobić sam coś przyzwoitego i zmieścić się około założonego budżetu.
Zacząłem od poszukiwania pistoletu do rozlutownicy który jest tu kluczowym elementem. Po dłuższych poszukiwaniach najpierw zdecydowałem się na zakup taniego pistoletu SOLDER PEAK SP-1010DR-GUN (w zasadzie to identyczny z ZD-915) aby się z tym tematem zmierzyć https://www.tme.eu/pl/details/sp-1010dr-gun/stacje-rozlutownicze/solder-peak/
Niestety jakość wykonania i funkcjonalność jest zgodna z tym, co piszą użytkownicy na forum/ach, a wiec odpuściłem sobie, leży obecnie w pudle.
Ostatecznie wybór padł na pistolet od stacji firmy PENSOL (SOLOMON) a dokładnie SL-916 https://www.tme.eu/pl/details/pensol-sl916-d2/stacje-rozlutownicze/sorny-roong-industrial/ - dodatkowo trafiłem na promocję na TME więc zakup wyszedł taniej niż planowałem.
Jest to pistolet który jest również wykorzystywany w stacji SL-928.
No i tu pełne "wow" w porównaniu do SP-1010DR (ZD-915) jakość wykonania i funkcjonalność, bardzo dobra.
No i teraz czas na sam koncept i wykonanie projektu.
Postanowiłem zrobić stację wykorzystując to co mam w szufladach, no i jak pamiętacie, jakiś czas temu zbudowałem stację RT PRO 3 do grotów Weller https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3424832.html

Po przetrawieniu schematu, okazało się, że bez problemu mogę wykorzystać ten moduł do rozlutownicy.
Co potrzebowałem :
- odczyt termopary z grzałki - jest na RT PRO 3
- sterowanie grzałką - jest na RT PRO 3
- ustawianie temperatury - jest na RT PRO 3
- odczyt przycisku z pistoletu (załączanie pompy) - na płytce jest wejście pod odczyt czujnika zbliżeniowego (funkcja standby w lutownicy z grotem Weller) - idealnie nadaje się do wejścia z przycisku pistoletu, nic nie trzeba przerabiać
- załączanie pompy - i tu była największy kłopot, gdyż nie ma na płytce drugiego mosfeta do załączania, ale na etapie projektu, wyprowadziłem na płytce jeszcze jedno złącza dodatkowe (z myślą o jakiejś rozbudowie stacji w przyszłości) no i okazało się to zbawienne, po prostu podłączam do niego zewnętrzny mały moduł z mosfetem i voila

Jedyną zmianę jaką trzeba zrobić na płytce, to wymiana rezystora R4 ze 100R na 560R z uwagi na inną charakterystykę termopary użytej w pistolecie, to wszystko

Poniżej zaktualizowany schemat :

Pistolet ma złącze NC-6 (wtyk mikrofonowy 6 pinów) i posiada następujące wyprowadzenia :

Sposób podłączenia do płytki :
Pin 1 - VCC (złącze Weller) na płytce
Pin 2 - GND (złącze Weller) na płytce
Pin 3 - GND
Pin 4 - T+ (złącze Weller) na płytce
Pin 5 - "-" (złącze Foto) na płytce
Pin 6 - "S" (złącze Foto) na płytce

Stacje postanowiłem zbudować jak połączoną lutownicę i rozlutownicę, zatem w jednej obudowie są dwie płytki RT PRO 3, jedna do grota Weller (lutownica) i druga do pistoletu PENSOL (rozlutownica).
Jak pompę podciśnienia wykorzystałem pompkę centralnego zamka od VW Golga II za 30 zł z allegro którą nieznacznie przerobiłem poprzez wywalenie elektroniki i dołożenie płytki z mosfetem.
Pompka ma symbol 443 862 257 A

Ten cały górny element wyrzuciłem i zamontowałem złączkę pod wężyk 6mm.
Soft lutownicy zmodyfikowałem pod obsługę rozlutownicy.
1. sterowanie PID wyrzuciłem i zastąpiłem klasycznym on/off - działa to lepiej zdecydowanie z tą grzałką
2. dodałem odczyt przycisku pistoletu
3. skonfigurowałem złączę (oznaczone IN na płytce) jako wyjście do sterowania mosfetem
4. dodałem licznik bezczynności po którym stacja obniża temperaturę pistoletu do niższej (ustawiana z menu)
5. zmodyfikowałem ustawienia poprzez usunięcie parametrów P,I,D a dodałem ustawienia "mocy" grzałki min i maksy (w %) oraz czas przejścia grzałki w tryb standby - licznik czasu jest resetowany z każdym wciśnięciem przycisku na pistolecie
Do zasilania potrzeba dwa zasilacze, 12V ~2.5A i 24V ~2.5A. Zastosowałem zasilacze impulsowe modułowe do LED w metalowych obudowach.
Rozlutownica jest zasilana z 24V, również pompka. Mimo, że znamionowo ma ona napięcie 12V, bez żadnych problemów pracuje na 24V, nawet lepiej się sprawdza bo jest duże podciśnienie tuż po naciśnięciu przycisku. Testy robiłem na standardowych 12V , i przy 24V jest zdecydowanie zgodnie z oczekiwaniem.
I to w zasadzie wszystko. Obudowę wykonałem z MDF 6mm i pomalowałem lakierem strukturalnym. Przedni panel płyta MDF plus 1mm HIPS z wygrawerowanymi opisami.
Stacja sprawuje się bardzo dobrze, rozlutowałem nią już sporo godzin i ani raz się nie zapchała cyną, nic się nie rusza jak w przypadku tej taniej SR-1010 gdzie po poło godziny pojawił się luz pomiędzy grotem i abudową pistoletu, która na marginesie, jest tak fatalnej jakości, że aż żal patrzeć. Tu wszystko jest sztywne, spasowane, i co ważne, rękojeść nie nagrzewa się istotnie od grota, nawet po 2-3h godzinach ciągłej pracy.
Co do budżetu :
A tak się prezentuje cała stacja

1. pistolet - 178 zł brutto na TME
2. zasilacz 24V 55W - 42 zł brutto
3. pompka centralnego zamka 30 zł brutto
4. inne części elektroniczne miałem w domu, ale koszt to koło 30 zł
5. złączki, MDF itp. 20 zł brutto
Razem około 300 zł plus przesyłki około 40 zł, oczywiście za rozlutownicę, za całość tj/ lutownice i rozlutownicę trochę więcej, ale ją już miałem wcześniej. Można powiedzieć, że uplasowałem się nieco ponad budżetu, ale nie był to sztywny budżet, jednak satysfakcja z udanej realizacji - bez cenna

A to prezentuje się stacja w całości :

Wzory płytek i instrukcja montażu znajdują się w tym wątku https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=17086145#17086145
(uwaga na konieczność zmiany rezystora R4 na 560R !)
Firmware do zaprogramowania Atmegai 328P w aktualnej wersji 1.4
Pozdr
Cool? Ranking DIY