logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie Netgear D7000v2 (RJ11) do routera z wyjściami LAN

drverdemc 15 Sie 2020 12:10 534 5
  • #1 18871352
    drverdemc
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    witam mam pewien problem. Jako że mój router od dostawcy internetu czasem kuleje, zakupiłem nowy router. Od routera A /hub 3/ chce podłączyć router b /d7000v2/

I tutaj rodzi się problem. Router b posiada tylko wejście rj11, a z routera a posiadam tylko wyjscia lan.
    I teraz pytanie czy da się jakos podkaczyc te dwa routery. Router b ma rozgłaszać siec na dom router a by tylko pracował jak tzw * gniazdko* .
    Dostawca podaje mi internet kablem tzw antenowym ( tak wygląda)

Są jakieś przelotki, swiche itp ? By to jakoś połączyć.
  • #2 18871368
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5742
    Zakup routera ADSL to bład i kupę kasy na marne ale moze pracować jako dodatkowy AP w sieci tworzonej przez router A, w tym celu aczysz go do portu LAN i konfigurujesz jako AP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18871531
    drverdemc
    Poziom 7  
    Router musl działać jako AP . Z tym ze na razie nie chcę się łączyć z routetem hub3, przez rj45 caly czas komunikat o odmowie dostępu. W ogóle ten router jako AP moze działać
  • #4 18874160
    elektrodziarze1234
    Poziom 8  
    Co jest wąskim gardłem routera A? Jeżeli słaby zasięg WIFI, warto rozważyć użycie repeatera (czy B może pełnić taką funkcję?).
  • #5 18874181
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2499
    Po pierwsze- w jednej sieci NIE MOGĄ pracować dwa routery z NAT, bo nie będzie działać część usług, np nie pograsz w gry on-line, nie zadzwonisz na VoIP itd.
    Po drugie- router operatora i tak zostaję, więc po co drugi, trzeba było kupić dodatkowy access point do poprawy zasięgu.
    Po trzecie- jeśli już kupiłeś przeplaconą "mydelniczkę" to podłączasz ją w miejscu, gdzie brakuje zasięgu, prowadzisz od niej do głównego routera przewód UTP i konfigurujesz tak: https://www.tp-link.com/pl/support/faq/417/
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 18876272
    drverdemc
    Poziom 7  
    Ok wrocilem i aktualnie sprawdzony sposob przynajmniej jak na mnie. Router od operatora pracuje w trybie modem, czyli podaje wszytko dalej do routera wyzej wymienionego. Zakupilem przejsciowke z rj45 do rj11 koszt kolo 3 funtow. ( na polskie z 15 zl ) Przelotka spełnia swoje zadanie. Predkosc lacza jest taka jaka mi gwarantuje dostawca. Jedyne co musialem troche w konfigu routera pogrzebac, to jest dac inna klasa/ maske ? IP nie z poczatkiem 192.x.x. - taka brame daje dostawca tylko standardowo 10.0. xx . , gdyz router D700v2 pobiera dres z routera , mimo ze jest w trybie modem i sie cos gryzlo. No ale dobra . Nastepne w konfiguracji routera dalem na dostawce inny itp, ( tutaj bardziej chodzi o polaczenie modemowe z tego co zrozumialem ) w konfiguracji WAN , nastepnie mam by router korzystal ethernet wan, nie modem i wszytko smiga jak trzeba. Dodatkowo jesli chodzi o tzw za NAT, IP routera d700v2 jest *publiczne* wiec wszelakie modyfikacje w portach na potrzeby gier online moge ustawiac w nim. Jednym slowem router dostawcy w tym trybie pelni tylko i wylacznie funkcje tzw gniazdka. Owszem moglem zastasowac AP po domu, lecz przy obecnym routerze zasieg jest bardzo dobry , w najdalszej czesci mieszkania strata max 10 do 15 % co jest na mnie zadowalajace, gdyz w tych punktach taka strata jest dopuszczalna.
REKLAMA