logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router Huawei B818 agregacja pasm, czy warto?

Piotr562 16 Sie 2020 21:45 22863 4
REKLAMA
  • #1 18873919
    Piotr562
    Poziom 6  
    Ocena: 27
    Witam
    Posiadam router jak w tytule, osiąga on jak dla mnie dość przyzwoite prędkości na poziomie od 100 do 145 MB/s poza szczytem oraz w szczycie do ok. 50 MB/s mowa oczywiście o prędkości pobierania, natomiast ostatnio pobierałem aktualizację i w Menedżerze zadań Karta pokazywała czasem i 220 MB/s więc nie wiem co jest bardziej miarodajne. Pytanie czy warto bawić się agregacją pasm, oraz jakim programem najlepiej to zrobić? Do nadajnika Play z którym łączy się router mam ok 790 m, widzę go z okna.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18873934
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5776
    Router w ustawieniu auto i tak korzysta z agregacji pasm LTE , zarządzanie pasmami, agregacją i diagnostyka sygnału aplikacją HManager, HuaCTRL na Android lub https://ltehmonitor.github.io/ na Windows. Prędkość 220Mb/s w Play mozliwa tylko w agregacji pasm LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18874287
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 18877220
    Piotr562
    Poziom 6  
    Ocena: 27
    Tak się właśnie domyślałem, że prędkości internetu nie są złe, można nawet pograć poprzez streaming. Co do agregacji pytanie pojawiło się stąd, że słyszałem o pasmach LTE 800, 1800, 2600 itp. jednak jak wyczytałem na różnych forach LTE 800 MHz jest najbardziej zatłoczone i najwolniejsze, natomiast przy połączeniu dwóch pasm np. LTE 1800 i 2600 prędkości potrafią drastycznie wzrosnąć. Jednak na którymś forum wyczytałem, że komuś po grzebaniu w pasmach programem HMeneger router przestał wykrywać karty SIM, podobno stworzył ją były pracownik Huawei. Jak myślicie moje obawy są słuszne, nie chciałbym uszkodzić sprzętu. Wiem, że prędkości nie są stałe i będą się wachać, w ciepłe weekendy jest dużo osób na działkach i internet wtedy działa wyraźnie wolniej. Speedtest który podesłałeś w linku sprawdzę i podzielę się informacją jak wyszedł. Dzięki za dużą garść informacji.
  • Pomocny post
    #5 19127027
    Wojtas_81_
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Polecam korzystanie z apki HManager. Warto wymusić agregację dodatkowych pasm, tym bardziej że posiadasz modem z możliwością agregacji 3 pasm, w szczególności w okresie dużego natężenia na konkretnym nadajniku. Osobiście korzystam z niej od 3 lat na routerze Huawei B525. Sprawdzam prędkość z danego pasma, później łącze najlepsze częstotliwości. Nigdy nie miałem żadnych problemów, ani z kartą SIM, ani tym bardziej routerem.
REKLAMA