logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat blokady samochodowej z przekaźnikiem, 2 tranzystorami i przyciskiem

sciema 09 Paź 2005 13:11 1398 3
REKLAMA
  • #1 1884707
    sciema
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    WITAM PILNIE POTRZEBUJE SCHEMATU BLOKADY SAMOCHODOWEJ NAJLEPIEJ PROSTEJ NP; PRZEKAŻNIK,2TRANZTSTORY I PRZYCISK.DZIĘKI ZA POMOC.
    Moderowany przez DiZMar:

Wyłącz CapsLock - nie pisz dużymi literami - regulamin

Przeniosłem z: Schematu/instrukcji... [h]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1886410
    Sinus360
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    najprostsze rozwiązanie, jakie znam, to przekaźnik i kontraktron, względnie jakiś ukryty przycisk. Przekaźnik łączy się tak, aby działał jak stycznik, zasilany napięciem ze stacyjki, oraz załączał (zamykał) obwód zasilania cewki zapłonowej. Dopuki nie zbliży się magnesu do jakiegoś ukrytego miejsca przekaźnik nie przyciągnie styków i obwód zapłonowy będzie otwarty. Można wtedy zajeździć rozrusznik, ale nie samochód :D

Innym ciekawym rozwiązaniem jest ukryte (np pod siedzeniem) gniazdo do komputera (np. do drukarki - chodzi o to, żeby miało dużo możliwości połączenia. We wtyczce robimy zwarcie pomiędzy dwoma nóżkami, a analogiczne nóżki łączymy z układem zapłonowym. W ten sposób trzeba włożyć wtyczkę do gniazdka, żeby samochód zadziałał. Jest to chyba najtańsze rozwiązanie, ale skuteczne. Jeśli wolne wejścia w gnieździe połączymy np. z masą, to wszelkie próby manipulacji mogą się skończyć zwarciem, co unieruchomi samochód lub wystraszy złodzieja.

Jeśli chciałbyś jakiś schemacik, to mogę Ci coś naszkicować - daj znać na prywatnej rozmowie
  • #4 1957940
    Sinus360
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Przepraszam, że tak długo nie odpowiadałem - byłem zbyt zajęty i nie miałem dostępu do internetu. Przesyłam chyba najprostszą blokadę, jaką znam. Przycisk widoczny na schemacie można ukryć w niewidocznym miejscu, albo zamiast niego zastosować kontraktron ukryty gdzieś pod deską rozdzielczą. Zamiast przekaźnika można zastosować opisane wcześniej gniazdo z wtyczka ze zworą. Każde urządzenie tego typu warto połączyć pomiędzy stacyjką a cewką zapłonową (lub aparatem zapłonowym), tak, aby nawet po włączeniu stacyjki aparat nie otrzymywał napięcia. Wolny styk przekaźnika (normalnie zwarty) można dodatkowo połączyć z masą, dzięki temu bezpośrednie połączenie cewki z plusem akumulatora zakończy się zwarciem, a nie obejściem układu zabezpieczającego. Przekaźnik musi mieć odpowiednią wytrzymałość prądową, aby styki były silnie przyciągane przez kotwicę i zapewniły pewne połączenie. Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • zab_samoch.JPG (30.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA