Mam pytanie. Pralka ładowana od góry model Whirpool AWE 6526 ma 3 lata i ciągle spada pasek z dużego koła. Kupiłem nowe koło i nowy pasek, ale nic to nie dało. Jaka może według was być przyczyna i co jeszcze można wymienić żeby problem rozwiązać?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamBałdyzer napisał:Pasek chodzi centralnie na środku koła? A może to koło "bije" na boki ? Przyłóż linijkę, śrubokręt do obudowy i pokręć kołem obserwując, czy koło jest ciągle w takiej samej odległości.Jaka może według was być przyczyna
stanislaw1954 napisał:Bałdyzer napisał:Pasek chodzi centralnie na środku koła? A może to koło "bije" na boki ? Przyłóż linijkę, śrubokręt do obudowy i pokręć kołem obserwując, czy koło jest ciągle w takiej samej odległości.Jaka może według was być przyczyna
Bałdyzer napisał:Właśnie, o to chodziło, bo nowe koło ( z założenia) musi być proste.
Koło jest proste ale podczas pracy , podczas obrotów widać, że bije na boki, tak jak scentrowane koło w rowerze
stanislaw1954 napisał:Bałdyzer napisał:Właśnie, o to chodziło, bo nowe koło ( z założenia) musi być proste.
Koło jest proste ale podczas pracy , podczas obrotów widać, że bije na boki, tak jak scentrowane koło w rowerze
Przyczyna tkwi w zepsutym mocowaniu ,łożyskowaniu osi.
Moderowany przez ROBSON33:Proszę nie pisać bzdur, następną taka mądrość odpowiednio nagrodzę
![]()
trojan 12 napisał:Temat jest dużo prostszy - przekoszony silnik na mocowaniu i na jednych obrotach zjeżdża do przodu a na drugich do tył , zabawa zaczyna się przy wirowaniu bo długo chodzi w jedną stronę .
Bałdyzer napisał:Więc musisz sprawdzić przyczynę luzu na osi bębna. To co napisał trojan 12 już moderator ocenił.
Ale u mnie pasek spada od razu nie przy wirowaniu. Po dwóch trzech obrotach pasek spada z aluminiowego koła .
trojan 12 napisał:ale spotkałem taką pralkę u znajomych i naprawiający stwierdził że naprawa przekracza wartość pralki a okazało się że było oberwane mocowanie silnika od strony drzwiczek ,
trojan 12 napisał:czy podobna do opisanej ?
trojan 12 napisał:chyba wymieniający koło zorientował by się że trochę ma za duży luz na boki