logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TCL 55C7026 Brak dźwięku, gniazdo aux wpadło do środka

only_me 07 Wrz 2020 11:15 1293 6
REKLAMA
  • #1 18911171
    only_me
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam, mam problem z telewizorem i nie wiem co z tym zrobić, jest jeszcze na gwarancji.
    Po podłączaniu głośników pod gniazdo aux, tak się ono wyrobiło że w końcu wpadło do środka. Początkowo mieliśmy zaniki dźwięku na jakiś czas i wracał znowu, nie powiązaliśmy tego z gniazdem aux.
    W tym momencie jesteśmy kompletnie bez dźwięku, serwis gwarancyjny powiedział że to uszkodzenie mechaniczne przekierował mnie do serwisu naprawczego, tam dowiedziałam się że prawdopodobnie padła płyta główna jakaś, ale jej nie mają na stanie więc nie ma jak naprawić.... A ja zostałam z telewizorem na niepotrzebnej gwarancji, bez dźwięku..
    Co teraz zrobić? Myślałam dzwonić znowu na gwarancję że może to wada fabryczna, no bo jak po kilku włożeniach Jacka aux odpada? Albo szukać serwisu który nie potrzebuje części tylko ma umiejętnych pracowników?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18914984
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 266

Jeżeli mowa o złączu ze zdjęcia - jest to gniazdo słuchawkowe.

Oddaj TV komuś kto zna się na elektronice. Zapewne wystarczy wlutować gniazdo na swoje miejsce.

Poniżej płyta od pochodnego modelu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18915162
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    TV jest na gwarancji i ta usterka powinna być w jej ramach usunięta.
    No chyba, że tego typu usterka jest wyłączona z gwarancji, czyli w warunkach gwarancji znajduje się zapis, że wpadnięcie gniazda słuchawkowego do wnętrza TV, nie jest objęta gwarancją. :-)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 18915226
    Mleczyk89
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Jak dla mnie uszkodzenie mechaniczne jak każde inne, nie jest objęte gwarancją.

Wylamane Hdmi co np często zdarza się w konsolach też miało by być objęte gwarancją?
  • #5 18915238
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9448
    Jeśli nie ma stosownej instrukcji serwisowej dla takiego uszkodzenia - naprawa jest płatna. Czasem jednak producent przyznaje się do błędu i uznaje nawet uszkodzenie jako podlegające naprawie gwarancyjnej - takie jak w tym wypadku.
    Nie mniej jednak i tak trzeba oddać do serwisu - samodzielna naprawa może się skończyć utratą gwarancji na inne ewentualne uszkodzenia.
  • Pomocny post
    #6 18915328
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    Czyli lepiej nic nie wtykać do gniazd, by się czasem nie rozleciało?
    Kur...cze, aż strach cokolwiek nowego kupić w tym kraju.

Hmm, ale no fakt, żyjemy we wschodniej Europie, więc gwarancja pewnie jest napisana na wschodnią Europę.
    Na zachodzie nie do pomyślenia!

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 18915429
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9448
    DjMapet napisał:
    Czyli lepiej nic nie wtykać do gniazd, by się czasem nie rozleciało?
    Nie mam ani pewności, czy gniazdo nie było narażone na silny docisk (np. przez dosunięcie bez sprawdzenia luzu do ściany, czy kabel nie był wyciągnięty (nie prężył), ani czy w tym konkretnym wypadku producent przyznaje się do błędu. Naprawiałem kiedyś TV z podobnym problemem - tyle tylko, że użytkownik sam się przyznał, ze usiadł na podłączonych słuchawkach... W każdym razie efekt podobny - gniazdo nie dość, ze wyrwane z druku, to jeszcze rozpęknięte. Szukałem takiego samego na wymianę chyba z tydzień. Po wymianie - wszystko ok, a klient ma na przyszłość nauczkę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem TCL 55C7026, w którym gniazdo aux wpadło do wnętrza urządzenia, co spowodowało całkowity brak dźwięku. Serwis gwarancyjny uznał to za uszkodzenie mechaniczne i skierował do serwisu naprawczego, gdzie stwierdzono, że prawdopodobnie uszkodzona jest płyta główna, której nie mają na stanie. Użytkownik zastanawia się, czy to uszkodzenie może być uznane za wadę fabryczną, biorąc pod uwagę, że problem pojawił się po kilku użyciach gniazda aux. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia, w tym oddanie telewizora do specjalisty, który mógłby naprawić gniazdo, oraz rozważenie, czy uszkodzenie nie powinno być objęte gwarancją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA