logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] TCL U55S6806S - brak obrazu, płyta zasilająca - czy wymieniać?

pyrokar01 14 Mar 2020 10:20 19392 12
REKLAMA
  • #1 18529733
    pyrokar01
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Witam, wczoraj podczas oglądania zniknął obraz w moim telewizorze. Próbowałem świecić latarką pod różnymi kontami ale nic nie widać. Wykręciłem płytkę zasilająca lecz na oko widać żadnych uszkodzeń. Można taką kupić za 100-150 zł ale nie mam pewności, że to ona się uszkodziła. Bardzo proszę o pomoc bo mamy narodową kwarantanne a ja nie mam telewizora.
  • REKLAMA
  • #2 18529865
    jurek849
    Poziom 18  
    Ocena: 80
    Sprawdz czy świeci dioda STBY, czy działa pilot, sprawdz napięcia w zasilaczu.
  • REKLAMA
  • #4 18530359
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2820
    Proszę dokonać podstawowych pomiarów zasilacza o TCON.
    Załączniki:
    • Moduły TCON.pdf (733.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 18530530
    ganitu
    Poziom 25  
    Ocena: 194
    Na ekranie jest jakaś poświata,jeśli tak to z tyłu telewizora powinneś zobaczyć świecące ledy,na zasilaniu ledów powinno być napięcie około 100V ale ja stawiam na uszkodzenie diod LED w podświetlaniu.
  • REKLAMA
  • #6 18554057
    pyrokar01
    Poziom 16  
    Witam ponownie, kupiłem na allegro płytkę zasilającą oraz drugą w której są wszystkie wejścia typu hdmi itp. Wymieniłem jedną a potem drogą i nic się nie zmieniło. Zaobserwowałem jednak iż przy włączeniu telewizora od tyłu przy zdjętej obudowie widać mrugnięcie diod i zmierzyłem iż właśnie w tym momencie jest taką samą chwilę napięcie na obydwu wyjściach podświetlenia.
  • #7 18554112
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1176
    Podświetl jeszcze raz mocnym światłem przy matrycy, najlepiej w ciemnym pokoju i sprawdź obraz. Ja też stawiam na uszkodzony led, ledy.
  • #10 18989428
    pyrokar01
    Poziom 16  
    Witam ponownie, ja pisałem wymienili mi kilka diód i chodził tak 2 miesiące potem pdly następne i wtedy wymienili już wszystkie na nowe, znowu dwa miesiące chodził i znowu padły już te nowe, wymienili nowe, nie wiem ile, i znowu dwa miesiące i znowu wymiana i zmniejszyli prądy i dziś byłem tam już 5 raz zawieść telewizor. Te dwa miesiące to tak w przybliżeniu teraz było 2,5 a był raz i niewiele ponad miesiąc. Zapłaciłem za naprawę tylko pierwszym i drugim razem potem w ramach 3 miesięcznej gwarancji wymieniali ale szczerze mówiąc już mi się znudziło jeżdżenie z tą krową.
    Czy może mi ktoś coś poradzić w temacie?
    To poradzę serwisantowi
    Dziękuję
  • REKLAMA
  • #11 18989498
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9435
    pyrokar01 napisał:
    Zmień serwis. Najprawdopodobniej wymieniane są diody na nie pasujące do tego TV, albo kiepskiej jakości.
  • #12 18989517
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    pyrokar01 napisał:
    Markę TCL trzeba omijać "szerokim łukiem". Podświetlenie w menu telewizora trzeba ustawić maksimum na 40% - 50% skali i dotyczy to każdego telewizora, nie tylko Twojego.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem TCL U55S6806S, który przestał wyświetlać obraz, mimo że dźwięk działał normalnie. Po sprawdzeniu diody STBY i napięć w zasilaczu, użytkownik wymienił płytkę zasilającą oraz płytkę z wejściami HDMI, jednak problem nie został rozwiązany. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie podświetlenia LED oraz pomiar napięcia na zasilaniu LED. Ostatecznie, po wymianie diod LED w serwisie, telewizor został naprawiony, ale użytkownik miał problemy z jakością diod, co prowadziło do częstych awarii. Zostało zasugerowane, aby unikać marki TCL z powodu problemów z podświetleniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA