logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwny szum/syczenie z Dreamboxa 8000 HD po włączeniu - od strony zasilacza

wojtek0706 17 Wrz 2020 07:23 819 9
REKLAMA
  • #1 18927425
    wojtek0706
    Poziom 9  
    Ocena: 41
    Panowie posiadam Dreamboxa 8000 HD
    po włączeniu dekodera słyszę dziwny nie wiem jak to nazwać szum syczenie
    od strony zasilacza czy ktoś z was orientuje się co to może być ?

https://www.youtube.com/watch?v=5VhDwojNzV8
  • REKLAMA
  • #2 18928093
    Fidlo
    Poziom 16  
    Ocena: 35
    Witaj.

Taki "syczenie" to objaw kondensatorów. Sprawdz pojemności i będziesz wiedział czy to jest to .
    W przypadku okazania się że wszystko jest dobrze to może to być przetwornica, jednak zacznij od kondensatorów.
  • REKLAMA
  • #3 18928647
    wojtek0706
    Poziom 9  
    Fidlo napisał:
    Witaj.

Taki "syczenie" to objaw kondensatorów. Sprawdz pojemności i będziesz wiedział czy to jest to .
    W przypadku okazania się że wszystko jest dobrze to może to być przetwornica, jednak zacznij od kondensatorów.

Witam,sprawdziłem kondensatory i są w porządku
    czyli zostaje wymiana przetwornicy tylko gdzie taka kupie ?
  • REKLAMA
  • #4 18928902
    Fidlo
    Poziom 16  
    Jak sprawdziłeś te kondensatory ?
    Wizualnie ?
    Jeśli tak to za mało, bo kondensator wybałuszony to już jest źle, przesuszony piszczy .
    Przemierzyłeś te kondensatory ?

Co do przetwornicy to musisz szukać .
  • REKLAMA
  • #6 18928922
    Fidlo
    Poziom 16  
    Tak, trafna uwaga. Też podejrzewałem bo na filmie widać jedn dławik .

Link
  • #7 18929388
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    A Dreambox nie ma wentylatorka?
  • #8 18930725
    wojtek0706
    Poziom 9  
    Czy mówicie o tym
    Dziwny szum/syczenie z Dreamboxa 8000 HD po włączeniu - od strony zasilacza

Dziwny szum/syczenie z Dreamboxa 8000 HD po włączeniu - od strony zasilacza Dziwny szum/syczenie z Dreamboxa 8000 HD po włączeniu - od strony zasilacza
  • #9 18931255
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2655
    Tak, to jest dławik - co prawda SMD, a nie THT jak na zdjęciu - poza tym wydaje mi się, że to jest inna wartość. Na PCB masz dwa dławiki 15µH. Poza tym fakt, że dławik "gra", nie oznacza, że zasilacz nie działa.
  • #10 20740043
    babra62
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Witam. Wiem, że temat sprzed kilkunastu lat :-) ale może komuś się przyda. Miałem identyczny objaw w DM 8000 i wymiana kondensatorów pomogła - cisza aż miło :-)
    -czyli tak jak pisał Fidlo. Nie wiadomo też jak wojtek0706 sprawdził te kondensatory ? Zacytuję jeszcze kol. Fidlo :
    "Jak sprawdziłeś te kondensatory ?
    Wizualnie ?
    Jeśli tak to za mało, bo kondensator wybałuszony to już jest źle, przesuszony piszczy .
    Przemierzyłeś te kondensatory ?"
    Ja nic nie sprawdzałem i mierzyłem, po prostu wymieniłem wszystkie elektrolity i jest miodzio.
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z dziwnym szumem/syczeniem z zasilacza w dekoderze Dreambox 8000 HD. Odpowiedzi sugerują, że przyczyną mogą być kondensatory lub przetwornica. Zaleca się dokładne sprawdzenie kondensatorów, ponieważ wizualna inspekcja może być niewystarczająca. W przypadku stwierdzenia uszkodzenia kondensatorów, ich wymiana może rozwiązać problem. Użytkownicy podkreślają również możliwość występowania dławików w zasilaczu. W jednym z komentarzy wspomniano, że wymiana kondensatorów w podobnym modelu pomogła w rozwiązaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA