logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie równoległe paneli fotowoltaicznych 400W 36V nie zwiększa prądu - dlaczego?

megabajt 19 Wrz 2020 01:40 1491 6
REKLAMA
  • #1 18930793
    megabajt
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam.
    Mam dylemat z nietypowo zamontowanymi panelami, jak na zdjęciu.
    Połączenie równoległe paneli fotowoltaicznych 400W 36V nie zwiększa prądu - dlaczego?
    To jest południowa strona domu i tylko tam mogłem je zabudować. Są to duże 400 W 36 V panele w których zastosowałem połączenie mieszane, mianowicie dwa zabudowane na ścianie szeregowo, dwa na dachu szeregowo, a te dwa szeregi połączone równolegle w celu zwiększenia prądu. Przy dobrych warunkach i nasłonecznieniu otrzymuję 20 A prądu z paneli naściennych gdy słońce jest na południu zaś dachowe dają tylko 9 A. Z kolei kiedy słońce jest na wschodzie to z tych dachowych otrzymuję więcej prądu niż z tych ze ściany gdyż one jeszcze nie są nasłonecznione.
    I mam więc pytanie dlaczego, pomimo iż z jednej pary paneli otrzymuję 20 A a z drugiej pary 9 A , te prądy po połączeniu równoległym się nie sumują i na falowniku odczytuję max 20 A. Podejrzewam że te panele o większym prądzie ładują akumulatory a zarazem i oddają energię do tych paneli o mniejszym prądzie, czy mam rację? Czy, jak założę diody zabezpieczające na obydwa szeregi (znalazłem na allegro 30 A 100 V) to uniknę takiego zjawiska?
    Mam falownik z wejściem 100 V i prądem ładowania Aku do 60 A , i podłączoną baterię akumulatorów 400 Ah 24 V więc każdy amper jest mi cenny a tutaj tylko jest ich 20.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18930804
    theo33
    Poziom 27  
    Ocena: 321
    Jak to jest mierzone, na zwarcie czy po podłączeniu do falownika?
    Skąd się bierze to 20 A, jaki to model, jaki prąd jest podany na tabliczce znamionowej?
    Jak podajesz że to 400 W i 36 V to prąd powinien wynosić ok. 11 A.
  • REKLAMA
  • #4 18931027
    megabajt
    Poziom 10  
    Witam ponownie.
    Te 20 A odczytuję z falownika a jest to model Off Grid POWLAND 2,4 kW 40 A MPPT Pure Sine Wave (Aliexpress),
    I to mnie też zastanawia skoro panel ma 11 A (na tabliczce pisze) to przy połączeniu szeregowym zwiększy się tylko napięcie a nie prąd, a tutaj na falowniku wyświetla do 20 A i pływa w zależności od słońca. Dzisiaj rano, zaciemnione były panele ścienne i za to te dachowe były nasłonecznione co na falowniku dało 16 A. Czy takie diody jak napisałem wyżej blokujące przepływ prądu pomiędzy stringami zdają egzamin?
  • #5 18931089
    powgreg
    Poziom 20  
    Ocena: 36
    megabajt napisał:
    Witam ponownie.
    Te 20 A odczytuję z falownika a jest to model Off Grid POWLAND 2,4 kW 40 A MPPT Pure Sine Wave (Aliexpress),
    I to mnie też zastanawia skoro panel ma 11 A (na tabliczce pisze) to przy połączeniu szeregowym zwiększy się tylko napięcie a nie prąd, a tutaj na falowniku wyświetla do 20 A i pływa w zależności od słońca. Dzisiaj rano, zaciemnione były panele ścienne i za to te dachowe były nasłonecznione co na falowniku dało 16 A. Czy takie diody jak napisałem wyżej blokujące przepływ prądu pomiędzy stringami zdają egzamin?

Prądy Ci się nie sumują bo MPPT "głupieje"
    Przy takiej konfiguracji rożnie oświetlonych paneli powinieneś mieć falownik z dwoma wejściami MPPT
    Bo różnie oświetlone stringi będą miały różne punty mocy maksymalnej a łącząc bezpośrednio równolegle MPPT znajdzie dla całości swoja średnią ale nie będzie ona optymalna dla poszczególnych stringów.

Co do wzrostu prądu do 20A falownik zawiera przetwornicę która obniża napięcie a zwiększa prąd na wyjściu zasada zachowania mocy.
  • #6 18931127
    megabajt
    Poziom 10  
    W tym falowniku są opcje ładowania: 10A, 20A, 30A, 40A MPPT, 5O i 60A. czyli jak wybiorę inną oprócz 40A to mam PWM. ale jak zauważyłem jest to bez różnicy. No bo doczytałem się też że MPPT dostosuje się do słabszego ogniwa.
  • REKLAMA
  • #7 18931257
    powgreg
    Poziom 20  
    Ocena: 36
    megabajt napisał:
    W tym falowniku są opcje ładowania: 10A, 20A, 30A, 40A MPPT, 5O i 60A. czyli jak wybiorę inną oprócz 40A to mam PWM. ale jak zauważyłem jest to bez różnicy.

Nie znam tego falownika ale może napięcie na akumulatorach osiągnęło maksimum i regulator ogranicza prąd ładowania...
    Dla testu obciąż mocno akumulatory i sprawdź czy jest przyrost prądu na dwu stringach w stosunku do jednego tego mocniej oświetlonego.

megabajt napisał:
    No bo doczytałem się też że MPPT dostosuje się do słabszego ogniwa.

Tak ale w połączeniu szeregowym paneli a tu problem jest w połączeniu równoległym stringów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące połączenia równoległego paneli fotowoltaicznych 400W 36V, które nie zwiększa prądu. Panele są zamontowane w nietypowy sposób, z dwoma parami połączonymi szeregowo i następnie równolegle. Użytkownik zauważył, że przy różnych warunkach nasłonecznienia prąd z paneli nie sumuje się, co prowadzi do odczytu maksymalnego 20 A na falowniku. Odpowiedzi wskazują, że problem może wynikać z działania falownika MPPT, który nie optymalizuje mocy dla różnie oświetlonych stringów. Sugerowano również, że falownik może ograniczać prąd ładowania, gdy napięcie akumulatorów osiąga maksimum. Wskazano na potrzebę falownika z dwoma wejściami MPPT dla lepszej wydajności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA