logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Na podstawie jakich parametrów dobierać zabezpieczenia

freeman67 27 Wrz 2020 08:47 1938 9
REKLAMA
  • #1 18944932
    freeman67
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witajcie.

Jestem zielony w temacie dobierania zabezpieczeń instalacji PV ale koniecznie chce się tego nauczyć.
    Czytałem mase materiałów i są podawane zabezpieczenia ale nigdzie nie widziałem konkretnego info o tym czemu taka wartość zabezpieczenia a nie inna. czemu taki wyłącznik a nie inny itp.

1. Kiedy T1 a kiedy T2 a kiedy T1 i T2?
    2. Od jakich parametrów paneli czy falownika zależy jakie wartości zabezpieczeń po stronie DC
    3. Od jakich parametrów paneli czy falownika zależy jakie wartości zabezpieczeń po stronie AC

Może też łatwiej będzie to zrobić na przykładzie konkretnym.
    Instalacja 6,3 kWp składającą się z 18 paneli Longi 350 (poniżej załącznik) 2 stringi. Falownik SOFAR 6.6KTL-X, oczywiście instalacja 3 fazowa. Brak instalacji odgromowej. Instalacja na dachu skośnym na południe.

Co jeżeli instalacja będzie 1 fazowa i falownik 1 fazowy?

Proszę Was o pomoc.
    Załączniki:
    • Karta_katalogowa_SOFARSOLAR_3_3__12KTL_X_PL (2).pdf (615.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • LR6-60OPH-350M BF - KARTA KATALOGOWA - PL(7) (3).pdf (3.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18945007
    toolpusher
    Poziom 23  
    Ocena: 210
    Poczytaj tu:
    Link
  • REKLAMA
  • #4 18945157
    freeman67
    Poziom 9  
    Ok to trochę pomogło ale nadal nie wiem kiedy użyć zabezpieczenia do 1000v czy 600V Lbo kiedy 10A a kiedy 15A albo wyżej
  • #5 18945337
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 869
    freeman67 napisał:
    Ok to trochę pomogło ale nadal nie wiem kiedy użyć zabezpieczenia do 1000v czy 600V Lbo kiedy 10A a kiedy 15A albo wyżej

Może daj przykład jakie zabezpieczenie i gdzie chcesz użyć, najlepiej jakiś schemat
  • #6 18945744
    freeman67
    Poziom 9  
    Nie mam schematu. W pierwszym poście napisałem jaki to ma być przykład.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18946463
    Rhaavir
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Ogólnie :

Ochronniki DC T1+T2 - bo takie głównie się spotyka, samo T1 bardzo rzadko.
    1. Dach z materiału przewodzącego, metalu (trapez, blacha falista, blachodachówka, na rąbek itp)
    2. Dach z materiału nie przewodzącego np. dachówka - jeśli mamy instalację LPS (odgrom) i NIE zachowujemy odstępów izolacyjnych między LPS a konstrukcją i okablowaniem PV.

Ochronniki T2 - w pozostałych przypadkach.

Zabezpieczenie nadprądowe strony DC
    Stosujemy tylko wtedy gdy przekraczamy parametry paneli - a konkretnie prąd wsteczny.
    Przykład : QCELL DUO 335 G5 wytrzymuje 20A Prądu Wstecznego - w 1 łańcuchu nigdy go nie przekroczymy. Dwa łańcuchy równolegle - też nie :)
    Dopiero przy trzech łańcuchach musimy dać zabezpieczenie bo maksymalny prąd zwarciowy wynosi 10.2A - czyli x2 i przekraczmy dobuszczalne parametry.
    Falowniki, przynajmniej dobrych firm nie potrzebują zabezpieczenia nadprądowego DC - bo i tak nie popłynie większy prąd niż maksymalny.

Zabezpieczenie strony AC
    Dobieramy do maksymalnego prądu wyjściowego falownika i przewodów : przykład falownik ma prąd wyjściowy maksymalny 11 A - za tem dajemy B16A (bo B13A jest za drogi i rzadki :) ) - no i musimy sprawdzić czy przewody też nam wytrzymają. Bo nie przyłączymy 20 kW falownika na 2.5 mm2 :)
  • #8 19013716
    freeman67
    Poziom 9  
    Rhaavir napisał:
    Ogólnie :

Ochronniki DC T1+T2 - bo takie głównie się spotyka, samo T1 bardzo rzadko.
    1. Dach z materiału przewodzącego, metalu (trapez, blacha falista, blachodachówka, na rąbek itp)
    2. Dach z materiału nie przewodzącego np. dachówka - jeśli mamy instalację LPS (odgrom) i NIE zachowujemy odstępów izolacyjnych między LPS a konstrukcją i okablowaniem PV.

Ochronniki T2 - w pozostałych przypadkach.

Zabezpieczenie nadprądowe strony DC
    Stosujemy tylko wtedy gdy przekraczamy parametry paneli - a konkretnie prąd wsteczny.
    Przykład : QCELL DUO 335 G5 wytrzymuje 20A Prądu Wstecznego - w 1 łańcuchu nigdy go nie przekroczymy. Dwa łańcuchy równolegle - też nie :)
    Dopiero przy trzech łańcuchach musimy dać zabezpieczenie bo maksymalny prąd zwarciowy wynosi 10.2A - czyli x2 i przekraczmy dobuszczalne parametry.
    Falowniki, przynajmniej dobrych firm nie potrzebują zabezpieczenia nadprądowego DC - bo i tak nie popłynie większy prąd niż maksymalny.

Zabezpieczenie strony AC
    Dobieramy do maksymalnego prądu wyjściowego falownika i przewodów : przykład falownik ma prąd wyjściowy maksymalny 11 A - za tem dajemy B16A (bo B13A jest za drogi i rzadki :) ) - no i musimy sprawdzić czy przewody też nam wytrzymają. Bo nie przyłączymy 20 kW falownika na 2.5 mm2 :)

A RCD nie trzeba?
  • REKLAMA
  • #9 19014582
    toolpusher
    Poziom 23  
    Ocena: 210
    Sprawdź czy falownik ma. Większość falowników ma RCD w środku i to typu B dlatego u mnie w skrzynce elektryk nie zastosował mimo że kupiłem dedykowany bo musi być chyba A w każdym razie nie zwykły AC (lub odwrotnie - nie jestem obeznany).
  • #10 19037839
    Rhaavir
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    RCD - nie jest wymagany.
    To po pierwsze, po drugie jaki jest CEL zastosowania RCD ?? OCHRONA - o ile typ AC czy A sprawdzi się przy prądzie zmiennym co co z pądem stałym ??? Przecierz falowniki nie są izolowane galwanicznie. Takiego Froniusa Galvo to ja w ciągu 8 lat montowałem może 3 razy :) - więc trzeba by dać RCB typ B - a tem KOSZTUJE. Dawanie AC lub A to bzdura i złudne poczucie bezpieczeństwa. Zwłaszcza, że : falowniki (te porządne) mają wbudowane RCD B, a po za tym mamy uziemienie falownika i jego obudowy. Więc w przypadku przebicia zadziałają zabezpieczenia. A przed "przedostaniem" się skałdowej stałej na stronę AC - RCD a czy AC nas nie uchroni. Więc nie ma sensu dawać RCD'ów.

I na koniec - przy takiej ilości zasilaczy impulsowych jak mamy obecnie - NIE ma sensu stosować RCD AC, zawsze dajmy RCD A - w zwykłych instalacjach.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie doboru zabezpieczeń dla instalacji fotowoltaicznych (PV), w tym różnice między zabezpieczeniami T1 i T2 oraz ich zastosowanie w zależności od materiału dachu i obecności instalacji odgromowej. Ustalono, że zabezpieczenia nadprądowe DC są stosowane tylko w przypadku przekroczenia parametrów paneli, a falowniki renomowanych marek zazwyczaj nie wymagają dodatkowych zabezpieczeń. W kontekście zabezpieczeń AC, podkreślono znaczenie RCD, z uwagą na to, że wiele falowników ma wbudowane RCD typu B, co czyni dodatkowe zabezpieczenia zbędnymi. Wskazano również na różnice w doborze zabezpieczeń dla instalacji jednofazowych i trójfazowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA