Zdjęcie pokazuje planowany układ zasilania. Diod jest 20, 1W z różnymi barwami wszystkie mają te same widełki napięcia zasilania.
2 - DIODA LED 1W ZIMNA 8500K Bridgelux Dual
2 - DIODA LED 1W ZIMNA 6500K Bridgelux Dual
2 - DIODA LED 1W ZIMNA 8500/10000K Bridgelux Dual
14 - DIODA LED 1W WHITE FULL SPECTRUM Bridgelux Dual
Wahania napięcia leda 2,8/3,2 ( 2.99 przy T-25 stopniach ) - Będą się też grzać z czasem mam radiator ale nie wiem jak ze sprawnością.
Zasilanie 12 V więc chyba najbardziej energooszczędnie będzie dać po 3 na gałąź z małym rezystorem. Tutaj się właśnie pojawia problem.
Mała rezystancja przy różnych spadkach napięcia na ledach może powodować spore wahania w przepływie przez oczka prądów. ( Nie wiem czy się mylę tutaj ) Wyliczyłem, że w skrajnościach to 0,439A / 0,294A.
Według specyfikacji podawane jest, że prąd maksymalni IF wynosi 0,35A a maksymalny Ipp 0,7A ( Tutaj też nie mogłem się doszukać, który parametr jest tym serio maksymalnym )
No i teraz pytanie. Czy zmniejszyć jeszcze rezystancję ( Co skutkowałoby jeszcze wiekszymi wahaniami chyba ... ) aby siedziało w widełkach 0,35 / 0,7 czy zrezygnować z 3 ledami na gałąź i dać po 2 z większym rezystorem. Wszystkim serdecznie dziękuję za chęć pomocy!