logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niepewność z zaplanowanym układem elektrycznym do oświetlenia belki LED

Kamcio 60 30 Wrz 2020 22:17 510 10
REKLAMA
  • #1 18952301
    Kamcio 60
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Niepewność z zaplanowanym układem elektrycznym do oświetlenia belki LED
    Zdjęcie pokazuje planowany układ zasilania. Diod jest 20, 1W z różnymi barwami wszystkie mają te same widełki napięcia zasilania.
    2 - DIODA LED 1W ZIMNA 8500K Bridgelux Dual
    2 - DIODA LED 1W ZIMNA 6500K Bridgelux Dual
    2 - DIODA LED 1W ZIMNA 8500/10000K Bridgelux Dual
    14 - DIODA LED 1W WHITE FULL SPECTRUM Bridgelux Dual
    Wahania napięcia leda 2,8/3,2 ( 2.99 przy T-25 stopniach ) - Będą się też grzać z czasem mam radiator ale nie wiem jak ze sprawnością.

Zasilanie 12 V więc chyba najbardziej energooszczędnie będzie dać po 3 na gałąź z małym rezystorem. Tutaj się właśnie pojawia problem.
    Mała rezystancja przy różnych spadkach napięcia na ledach może powodować spore wahania w przepływie przez oczka prądów. ( Nie wiem czy się mylę tutaj ) Wyliczyłem, że w skrajnościach to 0,439A / 0,294A.
    Według specyfikacji podawane jest, że prąd maksymalni IF wynosi 0,35A a maksymalny Ipp 0,7A ( Tutaj też nie mogłem się doszukać, który parametr jest tym serio maksymalnym )
    No i teraz pytanie. Czy zmniejszyć jeszcze rezystancję ( Co skutkowałoby jeszcze wiekszymi wahaniami chyba ... ) aby siedziało w widełkach 0,35 / 0,7 czy zrezygnować z 3 ledami na gałąź i dać po 2 z większym rezystorem. Wszystkim serdecznie dziękuję za chęć pomocy!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18952511
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    Najlepiej zrobić to zgodnie z zasadami sztuki używając do zasilania diod źródeł prądowych.
  • #4 18953202
    Kamcio 60
    Poziom 6  
    krzysiek_krm napisał:
    Najlepiej zrobić to zgodnie z zasadami sztuki używając do zasilania diod źródeł prądowych.

To znaczy? Nowy termin nie bardzo rozumiem zamysł. Czyli dać inny zasilacz?

Dodano po 2 [minuty]:

dufek napisał:
    zrezygnować z 3 ledami na gałąź i dać po 2 z większym rezystorem

No chyba tak zrobię. Innej rady nie widzę. Jeszcze poczekam na odpowiedź kolegi. Potem zamknę.
  • #5 18953226
    ojciec
    Poziom 34  
    Ocena: 209
    Kamcio 60 napisał:

LED mocy, ich prądu nie ogranicza się za pomocą rezystorów, stosuje się stabilizatory prądu. Może być to w postaci zrób to sam lub kupnych stabilizatorów.

Inną metodą jest połączenia LED szeregowo i zasilenia ich z zasilacza prądowego; 70V/350mA

Dodano po 1 [minuty]:

Kamcio 60 napisał:
    Mała rezystancja przy różnych spadkach napięcia na ledach może powodować spore wahania w przepływie przez oczka prądów
  • #6 18953233
    dufek
    Poziom 32  
    Ocena: 407
    Kamcio 60 napisał:
    Czyli dać inny zasilacz?

Zasilacz dedykowany do diod LED jest jednocześnie źródłem prądowym.
    Przy takim zasilaczu łączysz diody w szeregu.
    Zasilacz dobierasz w zależności od wymaganego prądu i napięcia.
  • REKLAMA
  • #7 18953680
    Kamcio 60
    Poziom 6  
    ojciec napisał:
    Kamcio 60 napisał:

LED mocy, ich prądu nie ogranicza się za pomocą rezystorów, stosuje się stabilizatory prądu. Może być to w postaci zrób to sam lub kupnych stabilizatorów.

Inną metodą jest połączenia LED szeregowo i zasilenia ich z zasilacza prądowego; 70V/350mA

Dodano po 1 [minuty]:

Kamcio 60 napisał:
    Mała rezystancja przy różnych spadkach napięcia na ledach może powodować spore wahania w przepływie przez oczka prądów

Właśnie zrezygnowałem z kupowania driverów z racji chęci samego skonstruowania takowego układu. ( też aby sobie podnieść umiejętnośći )
    Stabilizacja prądowa hmm okey przeszukałem trochę tematów o tym. Czyli konstruując taki układzik musiałbym użyć do każdej gałęzi stabilazacji prądowej opartej na tranzystorach? Czy wystarczy takowa na początku sterująca wszystko na 350mA?
    Też chciałbym spytać o co chodzi z tym Ipp i IF, które jest to w końcu maksymalne. Szczerze szukałem na wiki i forach ale tam piszą, że Ipp jest tym serio maksymalnym a nie IF alee specyfikacja diod jasno pisze że każda jest maksymalna.
    Szczerze dzięki za pomoc, że poświęcacie czas na pomoc mi. Nauka na mechatronice nie okazała się jednak wystarczająca aby to ogarniać heh...

Dodano po 4 [minuty]:

dufek napisał:
    Kamcio 60 napisał:
    Czyli dać inny zasilacz?

Zasilacz dedykowany do diod LED jest jednocześnie źródłem prądowym.
    Przy takim zasilaczu łączysz diody w szeregu.
    Zasilacz dobierasz w zależności od wymaganego prądu i napięcia.

Właśnie rozważałem takie rozwiązanie ale co to za robota bez nauki czegoś nowego. Dlatego chciałbym skonstruować coś z samorobionych stabilizatorach prądowych. Dzięki za sugestię ;)
  • #8 18953824
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    Kamcio 60 napisał:
    krzysiek_krm napisał:

Dodano po 2 [minuty]:

dufek napisał:
    zrezygnować z 3 ledami na gałąź i dać po 2 z większym rezystorem

No chyba tak zrobię. Innej rady nie widzę. Jeszcze poczekam na odpowiedź kolegi. Potem zamknę.

W załączniku prześlę artykuł artykuł oraz schemat zasilacza prądowego do zasilenia diod LED. Może to przybliży tobie zagadnienie zasilaczy prądowych do diod LED.
    Załączniki:
    • Zasilacz prądowy diod LED dużej mocy.pdf (633.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Układy zasilania diod LED dużej mocy.pdf (1.51 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 18954425
    ojciec
    Poziom 34  
    Umieść pdf-a do tych LEDów

Najprostsze stabilizator prądowy można zrobić na LM317 + rezystor; na dwóch tranzystorach z rezystorami; na wzmacniaczu typu LM358 + tranzystor + rezystor.

Sprawniejsze są na specjalizowanych układach, jak w przykładach wyżej pdf-ach
  • REKLAMA
  • #10 18957129
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 291
    To do tego co powyżej wymienili koledzy, ja dodam propozycję scalaka PT4115.
    Załączniki:
    • AVT1848.pdf (915.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 18957631
    ojciec
    Poziom 34  
    Na czterech (szeregowo po 5 LED) takich układach PT4115 można zasilić te 20 LEDów; zasilacz ok. 21V/1,5A

I to jest najlepsza propozycja, może dodać dodatkowo ściemnianie na PWM zrobionego na NE555

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przedstawił planowany układ zasilania dla diod LED o różnych barwach, wskazując na problemy z wahania napięcia i prądu. W odpowiedziach zasugerowano rezygnację z połączenia trzech diod na gałąź na rzecz dwóch z większym rezystorem oraz zastosowanie stabilizatorów prądu zamiast rezystorów do ograniczania prądu. Wskazano na możliwość użycia zasilaczy dedykowanych do diod LED, które działają jako źródła prądowe. Użytkownik rozważał samodzielne skonstruowanie stabilizatorów prądowych, a także poszukiwał informacji na temat maksymalnych wartości prądu IF i Ipp. W dyskusji pojawiły się propozycje użycia układów PT4115 oraz LM317 do stabilizacji prądu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA