Witam, kilka razy wymienialismy silownik lub przewod w 2 osi skretnej i o dziwo odpowietrzyl sie sam ( 4 osiowy).
W ostatniej osi skretnej przy uszkodzeniu silownika, wymiany przewodu lub przegubu kulowego oś po skręcie nie cofnie się do jazdy na wprost i pewnie jak zauważyłeś bardzo utrudnione jest cofanie w wielu wypadkach może być wręcz nie możliwe.
odpowietrzasz pompą hydrauliczna u nas w instalacji jest ciśnienie 9 bar - przy cylindrze na nyplach. W zbiorniczku jak nie plyna bable powietrza kończymy.
Hej jak to robisz bo wykręciłem siłownik tylnej osi Aby wymienić końcówki i po założeniu siłownika nie reaguje trzecia oś w ogóle na kierownicę Jak mogę to odpowietrzyć lub co mam zrobić Pozdrawiam
Chciałbym odświeżyć. Podzieli się ktoś materiałami do odpowietrzania? Końcówki do złącz kupowaliście jakieś specjalne, czy "w zwykłym hydraulicznym" idzie dokupić?
>>21817191 Końcówki trzeba kupić pomiarowe i wtedy przeredukować na co kto tam ma. Ja bym szukał w dobrze zaopatrzonych sklepach hydrauliki siłowej, ewentualnie można wkręcić swoje szybkozłącza - gwint 10/1
✨ Dyskusja dotyczy odpowietrzania tylnej osi skrętnej w MAN TGX po wymianie siłownika, przewodu lub końcówek. Opisano objawy zapowietrzenia: brak powrotu osi do jazdy na wprost po skręcie oraz utrudnione lub niemożliwe cofanie. Najczęściej stosowana metoda to odpowietrzanie olejem hydraulicznym pod ciśnieniem przez nyple przy cylindrze; podawane wartości robocze to około 9 bar oraz 10–15 bar z regulatorem ciśnienia. Wskazano też, że w niektórych przypadkach układ odpowietrza się sam. Pojawiły się pytania o procedurę, dobór końcówek pomiarowych i szybkozłączy oraz o dokumentację dotyczącą osi kierowanych tył MAN/ZF.