Witam. Posiadam standardową instalację PV. W miejscu, w którym mieszkam, PGE nie wywiązuje się poprawnie z obowiązku dostarczania energii i często zdarzają się wyłączenia. Nie ma tygodnia, bez jakiś przełączeń chwilowych, nie ma miesiąca bez przerwy dłuższej niż godzinę. W sobotę już totalnie przegięli i prądu nie było 10 godzin.
W związku z tym, szukam rozwiązania, które pozwoli poradzić sobie z tym problemem w postaci zestawu baterii.
Układ miałby działać następująco:
1. Podczas normalnej pracy nadwyżka PV doładowywałaby akumulatory.
2. W zimie, kiedy nie ma nadwyżek, akumulatory byłyby utrzymywane w stanie naładowania - bądź z PV bądź z sieci.
3. W razie zaniku, automatycznie po kilku sekundach następowałoby przełączenie na zasilanie awaryjne (no chyba, że jest jakieś rozwiązanie, które umożliwi synchronizację z siecią i płynne przełączenie źródła zasilania.
4. Dobrze byłoby, ale nie jest to konieczne, aby nocą (o ile jest nadwyżka) zużywać energię z akumulatorów a nie z sieci.
Z tego, co się zorientowałem (być może słabo szukałem), to standardowo baterie do PV nie działają, jeżeli sieć nie działa.
Proszę o info, jeżli macie doświadczenie w temacie.
Od razu mówię, że nie mam ochoty instalować spalinowego generatora.
W związku z tym, szukam rozwiązania, które pozwoli poradzić sobie z tym problemem w postaci zestawu baterii.
Układ miałby działać następująco:
1. Podczas normalnej pracy nadwyżka PV doładowywałaby akumulatory.
2. W zimie, kiedy nie ma nadwyżek, akumulatory byłyby utrzymywane w stanie naładowania - bądź z PV bądź z sieci.
3. W razie zaniku, automatycznie po kilku sekundach następowałoby przełączenie na zasilanie awaryjne (no chyba, że jest jakieś rozwiązanie, które umożliwi synchronizację z siecią i płynne przełączenie źródła zasilania.
4. Dobrze byłoby, ale nie jest to konieczne, aby nocą (o ile jest nadwyżka) zużywać energię z akumulatorów a nie z sieci.
Z tego, co się zorientowałem (być może słabo szukałem), to standardowo baterie do PV nie działają, jeżeli sieć nie działa.
Proszę o info, jeżli macie doświadczenie w temacie.
Od razu mówię, że nie mam ochoty instalować spalinowego generatora.