logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tunel foliowy 4x6m - automatyczny system podlewania z beczki 200l, czujniki wilgotności, Arduino

pkolodziej 06 Paź 2020 11:44 1128 4
REKLAMA
  • #1 18961909
    pkolodziej
    Poziom 4  
    Ocena: 27
    Witam. Posiadam tunel foliowy o wymiarach 4x6m
    , Chciałbym do niego założyć linie kroplująca oparta na kroplownikach tak aby były podlewane tylko krzaki pomidorów i papryk.

System byłby automatyczny , oparty na czujnikach wilgotności , arduino a dopływ wody odcinał by elektrozawór 12V.
    Problem pojawia się taki, że cały system korzystał by z beczki 200l, ponieważ do pomidorów woda nie może być prosto z kranu, a dodatkowo będzie rozrobiony w niej nawóz i dlatego podłączenie do sieci odpada .
    Największym problemem jest niskie ciśnienie. Linia kroplująca z kompensacją wymaga 0,5bar a elektrozawór 0,2 bar , ja natomiast mogę beczkę umieścić na wysokości max 1m co daje 0,1bar.
    Kolejny problem to, że pompa musi być na 12V, zasilana będzie z akumulatora.

Panowie jakiej mogę pompy użyć ?
    Szukałem na allegro i są pompy kempingowe np takie:

https://allegro.pl/oferta/comet-pompka-do-wody-elegant-10-litrow-min-12v-7377546705

Ale jak pytałem sprzedawców to nie nadają się do mojego zastosowania.

Myślałem też o takiej pompie obiegowej.

https://allegro.pl/oferta/bezszczotkowy-pompka-pompa-do-wody-dc-12v-9629838624

Ewentualnie taka membranowa
    https://allegro.pl/oferta/pompa-membranowa-12-v-9505131305

Szukam, czytam i nie mam pojęcia co wybrać .
    Pompa by pracowala, tak by wlać pod krzak 1-2 l wody, mogła by to robić nawet i z 2 godziny,uwzględniając przerwy, czyli np 15 minut pracy 10 przerwy i tak dalej.

Wydajność lini by wynosiła 80l/h , boję sie, że jakiej pompy nie kupię to będzie dławiona i się spali.
    Dodam jeszcze, że beczkę mógłbym tak umieścić by pompa nie musiała zaciągać wody, lecz tylko ją pchała (była by niżej niż beczka) . Dodatkowo długość wszystkich węży nie przekroczy 30m
    Proszę o podpowiedź , co zrobić. Dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 18962017
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    pkolodziej napisał:
    Chciałbym do niego założyć linie kroplująca oparta na kroplownikach tak aby były podlewane tylko krzaki pomidorów i papryk.
    Zacny pomysł. Ale te roślinki to dopiero ruszą na wiosnę chyba? ;)

pkolodziej napisał:
    Kolejny problem to, że pompa musi być na 12V, zasilana będzie z akumulatora
    A z czego będzie zasilany akumulator? Policz na ile czasu podlewania Ci starczy, między ładowaniami.

pkolodziej napisał:
    Wydajność lini by wynosiła 80l/h
    Zapotrzebowanie, nie wydajność

pkolodziej napisał:
    boję sie, że jakiej pompy nie kupię to będzie dławiona i się spali.
    Nie przesadzaj z takimi obawami. Na sucho pracować nie będzie, to się nie spali.
    Pompę masz znaleźć na oczekiwaną wydajność, przy oczekiwanym ciśnieniu.
    Cały problem w poszukiwaniach będziesz miał taki, że przy tych małych pompkach na 'znanym pomarańczowym serwisie', sprzedawcy podają max wydajność (przy niewielkiej róznicy ciśnień, ot króciec na wlot i na wylot) i max ciśnienie (przy prawie zerowym przepływie). Szukaj takiej gdzie podają wydajność np przy 1bar. Albo podany wykres przepływ-ciśnienie. Wtedy wiesz że Ci wystarczy.

pkolodziej napisał:
    Myślałem też o takiej pompie obiegowej.
    Obiegowe małe sobie odpuść, mają niskie ciśnienie.

pkolodziej napisał:
    Ewentualnie taka membranowa
    Już lepiej. Ale upewnij się przy jakim ciśnieniu ta wydajność jest podana.
  • REKLAMA
  • #3 18962060
    pkolodziej
    Poziom 4  
    Zgadza się ruszają na wiosnę, ale ja należę do tych ludzi, co wola mieć zaplanowane różne rzeczy wcześniej ;)

Problem ładowania jest rozwiązany przynajmniej tak mi się wydaje ;)

Akumulator będzie ładowany poprzez panel słoneczny 20W , akumulator będzie miał 12Ah, co przy pompie 60W, wystarczył by na 3,5godziny ciągłej pracy, ja przewiduje max 1h na dobę co 2-3dni. Z moich obliczeń powinno to grać, zawór i Arduino to znikomy pobór.

Właśnie największy problem w tej pompie, tak naprawdę to nic ciekawego nie spotkałem.
    Poszukam jeszcze, może coś się trafi.
    W razie czego będę pytał :)

Znalazłem taką pompę
    Pompa przeponowa FOTTON FTL-222 2,4 bar 12V DC 4,3l

Zapytałem jaka ma wydajność przy ciśnieniu 0,5bar . Odpowiedz:

"Witam

Wydajność pompy przy tym ciśnieniu to ok 3,5l/min. Pompy stosowane są w tego typu systemach nawadniania ale zawsze dobrze jest za względu na kroplowniki i rożne ich typy zastosować naczynie przeponowe które kompensuje pulsacje pompy."

Czy faktycznie naczynie przeponowe jest potrzebne ?
  • REKLAMA
  • #4 18977922
    pkolodziej
    Poziom 4  
    Wśród chłamu który znajduje się na portalu aukcyjnym przewalonym z aliexpres znalazłem taką pompę
    SFDP1-010-040-21
    http://www.seaflo.com/en-us/product/detail/837.html

Z wszystkich jakie przeglądałem , ma ona jako jedyna dane co do wydajności. Spotkał się ktoś z pompami tej firmy ?
  • #5 18978096
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    pkolodziej napisał:
    Czy faktycznie naczynie przeponowe jest potrzebne ?
    Ono głównie potrzebne do zabezpieczenia przed częstym wyłączaniem / załączaniem pompy, jeśli ta ma wyłącznik ciśnieniowy. Tobie raczej nie grozi dobicie do takiego ciśnienia, bo tak ustawisz instalację nawadniającą, że odbiory tą wodę wezmą.
REKLAMA