logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mechanizacja systemu podlewania z wykorzystaniem zbiornika 1000l - pompa przepływowa/elektrozawór

eryk.tomaszewski 24 Mar 2023 18:31 894 5
REKLAMA
  • #1 20506554
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    Ocena: 68
    Cześć. Zbieram deszczówkę, mam zbiornik 1000 litrów. Do tej pory wodę wypuszczałem zaworem tym dolnym do konewki, lecz chciałbym to trochę zmechanizować. Na jesieni już patrzyłem co nie co, ale niestety nie spełniło to moich oczekiwań. Chciałbym warzywo i trawę podlewać ze zbiornika ale za pomocą węża ogrodowego. Lecz sam wąż nie zdaje egzaminu.

Mam pomysł pewien lecz brakuje mi impulsu.

Mianowicie. Szukam czegoś podobnego jak elektrozawór/ pompa przeplywowa, ale zasada działania zasialajaca i odcinajaca. Chodzi o to że jak odkręcę zawór kulowy w tym zbiorniku to żebym miał na wężu ogrodowym w miare ciśnienie wody i mógł podlewać ogród. Żeby coś popychalo że zbiornika wodę na wąż że zbiornika. I tak samo jak zakręcę zawór żeby odcinało napiecie. Chodzi mi o coś elektrycznego. Na 12v albo 230v.

Kojarzycie coś takiego?
  • REKLAMA
  • #2 20506618
    tkordus
    Poziom 26  
    Ocena: 145
    Ja mam pompę hydroforową ze zbiornikiem 22l podłączoną pod mauzera i mam w miarę stabilne 3 bary w węzu do podlewania :)
  • REKLAMA
  • #3 20506640
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    Nie ukrywam że chciałbym tanim kosztem.
  • REKLAMA
  • #4 20506936
    damian1115
    Poziom 37  
    Ocena: 899
    Jeżeli chcesz po taniości, to musisz pokombinować i włożyć w to trochę swojego nakładu pracy.
    Kup sobie pompę o małej wydajności;
    https://allegro.pl/oferta/pompa-do-wody-zanur...MI86q4tLD1_QIVAWgYCh3hCAvYEAQYBCABEgJXR_D_BwE
    A do niej wyłącznik, który możesz zamontować według uznania, nawet na końcówce węża którym będziesz podlewać. Pompa jest na 12V, tak że nie musisz się martwić o dodatkowe zabezpieczenia przed porażeniem.
  • REKLAMA
  • #5 20507525
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1249
    Co prawda ja mam do studni pompę ale polecam taką Link jest z wyłącznikiem ciśnienia. Zamykam wąż i odcina się pompa po jakich 2-3s nabijając ciśnienie do węża.

Jak byś podpiął ją do zbiornika to byś miał fajny układ do podlewania. Pompę trzeba zalać przed używaniem.
  • #6 20507580
    eryk.tomaszewski
    Poziom 8  
    Dobrze wiedzieć. Coś pomyślę. Dzięki
REKLAMA