logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Buderus FC2520 - częste załączanie co 40 minut, nie reaguje na zmianę ustawień modulatora 18111

platnerz11 06 Paź 2020 19:11 1230 16
REKLAMA
  • #1 18962675
    platnerz11
    Poziom 6  
    Ocena: 25
    Dzień dobry
    Od jakiegoś czasu mój piec załącza się co 40 minut grzeję wodę do 80 stopni stygnie do ok 40 i tak cały czas .
    Kaloryfery zakręcone modulator mechaniczny 18111 ustawiony na minimalna temperaturę . Dioda na modulatorze świeci podczas załączenia pieca ale piec nie reaguje na zmianę ustawień temperatury pokrętłem. Piec napompowany 3 atmosfery pracuje bardzo cicho cały system odpowietrzony .
    Moje podejrzenia padają na modulator . Jestem laikiem także proszę w miarę możliwości o podpowiedz co mogę ewentualnie zrobić we własnym zakresie.
    Foto pieca i modulatora załączyłem
    Buderus FC2520 - częste załączanie co 40 minut, nie reaguje na zmianę ustawień modulatora 18111 Buderus FC2520 - częste załączanie co 40 minut, nie reaguje na zmianę ustawień modulatora 18111
  • REKLAMA
  • #2 18962686
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1976
    Prawdopodobnie kapie gdzieś woda z kranu.
    Ciepła.
  • #3 18962696
    platnerz11
    Poziom 6  
    Woda nigdzie nie kapie
  • REKLAMA
  • #4 18962700
    piracik
    zakręć zawór na zimnej wodzie pod kotłem i zobacz czy nadal się włącza.
  • #5 18962773
    platnerz11
    Poziom 6  
    Buderus FC2520 - częste załączanie co 40 minut, nie reaguje na zmianę ustawień modulatora 18111

Dodałem foto od dołu zawory doprowadzające zimną wodę do pieca są dwa i są zakręcone korzystam z nich 1 raz w roku dopuszczając trochę wody do systemu .
    Czy to nie reagujący na kręcenie modulator nie jest problemem ?
  • REKLAMA
  • #6 18963611
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 315
    piracik napisał:
    Prawdopodobnie kapie gdzieś woda z kranu.

Miałem taki przypadek ale nie kapało z kranu. Kazałem kuć ścianę, dobrze że wyszło na moje. Mróz dobierał się do instalacji. Faktem jest że w tym kotle minimalny, ciągły przepływ cwu, będzie powodował cykliczne załączanie.
    To stara konstrukcja i te modulatory padają. Buderus od dawna już tego nie sprzedaje, pozostają używki. Niczym nie można tego zastąpić jeśli chce się zachować modulację palnika. Można wymienić na regulator ON/OFF (inne zaciski na listwie) ale to już nie to samo. Warto wtedy obniżyć moc max co kotła. Modulator można próbować reanimować poprzez przelutowanie.
  • REKLAMA
  • #7 18963689
    platnerz11
    Poziom 6  
    Rozumiem Pana sugestie . Pragnę nadmienić że mieszkam w bloku a temperatury są mocno dodatnie .Ale tropy prowadzą również do mikro przełącznika c.w.u
    Jak najprościej sprawdzić ze 100 procentową pewnością modulator ? Pokrętło nie reaguje i najprawdopodobniej się po prostu wytarło ewentualnie jakim go zastąpić .
    Bardzo dziękuje za zaangażowanie
  • #8 18964789
    piracik
    Jakoś nie po polsku chyba piszę.

Ten kocioł ma czujnik temperatury CWU zaraz na wejściu do wymiennika. Wystarczy, że będzie się gdzieś sączyła ciepła woda to kocioł będzie się własnie włączał co chwilę aby zagrzać ponownie wymiennik CWU.

Aby to sprawdzić to należałoby zakręcić zawór zimnej wody do kotła.
    Nie chodziło mi o zawór dopuszczania wody do instalacji.

Ewentualnie zdjąć jeden z przewodów z termostatu na panelu. Tego opisanego jako komfort i eco.
  • #9 18964925
    platnerz11
    Poziom 6  
    Zrobiłem tak jak Pan zasugerował .
    Zdjąłem przewód elektryczny z pokrętła comfort eco .
    Piec w takim przypadku nie załącza się i nie podgrzewa ciepłej wody do mycia. Natomiast przekręcając modulator w pokoju i zmieniając temperaturę powyżej będącej w pokoju piec załączył się i zaczął nagrzewać kaloryfery ( czyli modulator pokojowy działa prawidłowo :) ). Czego wcześniej nie czynił .
    Kolega posiada identyczny z moim piec na części . Czy według Pana wymiana wymiennika jest mocno skomplikowana ? ewentualnie mógłbym prosić o poglądowe foto z googla elementu który należy wymienić ?
    Wymiennik to element nad palnikiem przez który przepływa woda ?
    Bardzo mi Pan pomógł natomiast będąc aktualnie na kwarantannie nie mogę nikogo zaprosić do domu .
  • Pomocny post
    #10 18965186
    piracik
    Czyli wiemy, że usterka jest po stronie grzania ciepłej wody, a nie po stronie modulatora.
    Żadnego wymiennika nie trzeba wymieniać.

Teraz mamy dwie opcje.
    Pierwsza to uszkodzony termostat. Ten na panelu Komfort - Eko
    Druga to cieknąca ciepła woda lub jej ruchy spowodowane skokami ciśnienia.

Dobrze byłoby wykonać jeszcze test, o którym pisałem na początku.
    Zakręć dopływ zimnej wody. Tej do podgrzewania CWU. Załóż przewód, ustaw termostat na eko i sprawdź czy kocioł będzie działał prawidłowo.

Termostat podgrzewacza - 36316 - 350 zł
    Dostępny w Buderusie
  • #11 18965256
    platnerz11
    Poziom 6  
    Witam
    Wolę się jeszcze upewnić jak prawidłowo wykonać drugi test .
    Są dwa czerwone zawory do wody jeden z lewej strony drugi z prawej w dolnej części pieca.
    Jak się domyślam mam zakręcić ten z lewej ( nie jasna jest dla mnie laika drugie stwierdzenie załóż przewód ) gdybym mógł prosić o wyjaśnienie .
    Pięknie dziękuje za wszystko . Buderus FC2520 - częste załączanie co 40 minut, nie reaguje na zmianę ustawień modulatora 18111
  • Pomocny post
    #12 18965262
    piracik
    Buderus FC2520 - częste załączanie co 40 minut, nie reaguje na zmianę ustawień modulatora 18111

Przewód, który zdjąłeś z termostatu ma wrócić na swoje miejsce na czas tego testu.
  • #13 18965376
    platnerz11
    Poziom 6  
    Ok wykonałem test z zamkniętym zaworem wody . Piec nawet z zakręconym załącza się co 25 minut .
    Zauważyłem mały wyciek bardzo blisko termostatu ( Białe purchle widoczne na foto ) dodatkowo po trzecim pełnym nagrzaniu na piecu zapalił się kod 5 opisany jako - ( temp zaworu spustowego powyżej 85 stopni , działanie przecieka zawór gorącej wody ).
    Czy likwidaję problemu zacząć od uszczelnienia systemu czy raczej termostat ?

• Pomocny post
    #14 18966771
    piracik
    Jeśli zamknąłeś zawór wskazany strzałką to raczej stawiałbym na termostat.

Zawór odcina dopływ zimnej wody, więc nie miałoby co schładzać ciągle termostatu.

Ten ślad wycieku jest suchy? Jakiś stary? Czy cieknie?

Pokrętło miałeś na EKO?
  • #15 18966819
    platnerz11
    Poziom 6  
    Witam
    Tak pokrętło miałem na eko purchle wyglądają na suche bez śladów cieczy .
    Pozdrawiam
    Ps termostat spróbuje ogarnąć od kolegi który posiada taki piec na części lub widziałem nówkę na ebay za 100 zł
  • #16 18985748
    platnerz11
    Poziom 6  
    platnerz11 napisał:
    Witam
    Pozdrawiam
    Ps termostat spróbuje ogarnąć od kolegi który posiada taki piec na części lub widziałem nówkę na ebay za 100 zł

ps Był fachowiec od piecy zamówiłem z Niemiec nowy termostat . Jak dojdzie i zamontuje powiadomie czy problem został rozwiązany
  • #17 19006798
    platnerz11
    Poziom 6  
    platnerz11 napisał:
    platnerz11 napisał:
    Witam
    Pozdrawiam

ps Był fachowiec od piecy zamówiłem z Niemiec nowy termostat . Jak dojdzie i zamontuje powiadomie czy problem został rozwiązany

W dniu dzisiejszym założono nowy termostat i problem pieca został rozwiązany .
    Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc oraz zaangażowanie.
    Dużo zdrowia
    Marek

Dodano po 1 [minuty]:

Wymiana termostatu eko- komfort rozwiązała problem .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piecem Buderus FC2520, który załącza się co 40 minut, mimo ustawienia minimalnej temperatury na modulatorze 18111. Po kilku testach i sugestiach od innych uczestników forum, ustalono, że problem leży w termostacie, a nie w modulatorze. Po wymianie termostatu eko-komfort, problem został rozwiązany. Użytkownik zauważył również wyciek wody blisko termostatu, co mogło wpływać na działanie systemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA