logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Golf 4 1.6 105 koni, 2001 rok - Nie działa bieg pierwszy po wymianie maglownicy i dodaniu ceramizera

MarcinRek1990 06 Paź 2020 21:51 1341 5
REKLAMA
  • #1 18963049
    MarcinRek1990
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Witam,
    Golf 4 1.6 benzyna 105 koni 2001 rok

Jestem świeżo po wymianie maglownicy, i dolaniu ceramizer do silnika.

Nagle przestał mi działać bieg pierwszy.

2,3,4,5 i wsteczny chodzi bez najmniejszego problemu, leciutko i za każdym razem się wbija. Nie ma różnicy czy na zimnym czy na ciepłym silniku.

Niestety nie idzie wbić biegu pierwszego. Gałkę zmiany biegów ciągnę do lewej i niestety nie idzie pociągnąć do przodu nie idzie wbić jedynki.

gdy dam w lewo i do tyłu to dwójka wchodzi bez najmniejszego problemu niestety gdy chce wbić jedynkę nic się nie dzieje nie idzie popchać do przodu czuję opór i tak jakbym się zatrzymał.

próbowałem wbić dwójkę i potem jedynka ale nic

Jest to Golf IV 105 koni....

Każdy inny bieg wchodzi bez najmniejszego problemu czy na odpalonym silniku czy na zgaszonym.

jak tak mocniej się przy szarpie to gdzieś ta jedynka wskoczy przypadkowo tak bliżej trójki ale to trzeba mocno się poszarpać

Co to może być ktoś ma jakiś pomysł bo jestem załamany???!!!

Stało się to tak nagle.
  • REKLAMA
  • #2 18963094
    chriss666
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam
    Zajrzyj pod mieszek od lewarka zmiany biegów czy coś nie pękło ,ewentualnie zaobserwuj najlepiej z druga osobą działanie cięgien podczas zmiany biegów , szczególnie podczas próby wbijania pierwszego biegu. Może blokada wstecznego blokuje?
  • REKLAMA
  • #3 18963097
    Zielonediablo
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    może biegi się wyregulowały
  • REKLAMA
  • #4 18964926
    chriss666
    Poziom 11  
    Też jest taka opcja , ale raczej nie wchodziły by biegi w jednej płaszczyżnie czyli np. 1 i 2 , albo np. przednie 1,3,5,ale warto to też sprawdzić czy czasami nie ma jakiś luzów w mechanice zmiany biegów
  • REKLAMA
  • #5 18975437
    MarcinRek1990
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Problem rozwiązany

Po ściągnięciu meszka okazało się że pękła taka biała tak jakby tulejka nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa.
  • #6 18982029
    chriss666
    Poziom 11  
    Witam
    Czyli trafny trop , ważne że problem rozwiązany i auto sprawne
REKLAMA