logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Buderus Logano G124 - piec ciągle grzeje (w trybie awaryjnym)

Pc209235 10 Paź 2020 16:10 2994 7
REKLAMA
  • #1 18969502
    Pc209235
    Poziom 5  
    Ocena: 11
    Witajcie!
    Mam piec Buderus Logano G124 ze sterownikiem R2105 S0. Ostatnio w czasie burzy padł sterownik. Działa tylko tryb awaryjny. Zamówiłem używany, ale nie wchodząc w szczegóły - on nie zadziałał.

Montując sterownik poprzepinałem wszystkie wtyczki. Dwa kabelki były podłączone bezpośrednio (przylutowane?), więc je przeciąłem i złączyłem kostką. Były to takie czarne jednożyłowe, dość sztywne, podłączone do awaryjnego ustawiania temperatury/awaryjnego termostatu (dwa pokrętła po lewej stronie).
    Po przełączeniu się do mojego starego sterownika, co działa tylko w trybie awaryjnym… piec się nie wyłącza, tylko grzeje cały czas (aż go wyłączę przełącznikiem 0/1). Czy dobrze rozumiem, że to przez mój genialny pomysł przecięcia tych dwóch czarnych kabelków i złączenia ich kostką?
    Czy da się to jakoś naprawić? Czy pozostaje tylko wymiana termostatu awaryjnego - łącznie z czujnikiem w zasobniku?
    Buderus Logano G124 - piec ciągle grzeje (w trybie awaryjnym)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18969660
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 314
    Czyli poprzecinałeś kapilary, rurki z gazem łączące czujnik z mieszkiem przy tablicy. Nieźle.
  • REKLAMA
  • #3 18969664
    robarek
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Odcięty czujnik temperatury.
  • REKLAMA
  • #4 18969714
    Pc209235
    Poziom 5  
    Czy można to naprawić sposobami domowymi, czy tylko wymiana?
  • Pomocny post
    #5 18970068
    robarek
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Z domową naprawą to raczej lipa :cry:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18970324
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    Te kabelki to tak naprawdę rurki.
    Nie da się już tego baprawić.
    Koniecznie musisz wymienić termostat Bezpieczeństwa i termostat kotła.

Użytkowanie kotla z niesprawnymi termostatami jest niebezpieczne!
  • #7 18985393
    mir_eco
    Poziom 1  
    Witam ! Sam Pan przez niewiedzę doprowadził do uszkodzenia tego sterownika . Poobcinał Pan czujniki , jeden od wyłącznika STB , Drugi od regulatora temperatury . Może Pan to naprawić montując te dwa elementy nowe bądż używane . Cena nowego wyłącznika STB i nowego regulatora temperatury wyniesie Pana około 450,00 zł. razem .Użytkować tego sterownika w takim stanie jak się teraz znajduje nie polecam Panu stosować .
  • #8 18988442
    Pc209235
    Poziom 5  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Problem rozwiązany: zamówiłem zepsuty sterownik po taniości, który akurat te dwa elementy miał działające. Nauczka: nie wszystko co miedziane, to zwykły kabelek ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piecem Buderus Logano G124, który działa tylko w trybie awaryjnym po uszkodzeniu sterownika R2105 S0. Po wymianie sterownika i przecięciu dwóch czarnych kabli, piec nie wyłącza się, co sugeruje uszkodzenie czujników temperatury. Użytkownicy forum wskazali, że przecięte kable to rurki kapilarne czujnika, co uniemożliwia naprawę domowymi metodami. Zalecana jest wymiana termostatu bezpieczeństwa oraz termostatu kotła, co wiąże się z kosztami około 450 zł. Użytkownik ostatecznie rozwiązał problem, zamawiając uszkodzony sterownik z działającymi elementami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA