logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iskrzenie i przegrzewanie kątówki DeWalt DWE4157 - podejrzenie uszkodzonego wirnika

Czuprynski96 11 Paź 2020 11:49 1713 8
REKLAMA
  • #1 18970860
    Czuprynski96
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Dzień dobry. Mam problem z kątówką. Po włączeniu głośno burczy, iskrzy i strasznie się grzeje. Iskrzy nie na szczotkach, tylko gdzieś dalej, głębiej. Po kilku sekundach "pracy" śmierdzi spalenizną, a stojan i wirnik na początku uzwojeń jest tak gorący że można na nim jajka smażyć. Sprawdziłem omomierzem i wszystko wydaje się być ok- w sensie mierząc opór na każdej parze lamelek wirnika wynik jest taki sam, oba zwoje stojana również. Moim podejrzanym jest wirnik. Na zwojach ma nalaną jakąś żywicę i ona jest popękana. Żadnych innych śladów uszkodzeń nie ma.
    Iskrzenie i przegrzewanie kątówki DeWalt DWE4157 - podejrzenie uszkodzonego wirnika

Może ktoś pomóc?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18970948
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 542
    Czuprynski96 napisał:
    Moim podejrzanym jest wirnik

Uszkodzony wirnik powodował by iskrzenie na komutatorze lub nierówną pracę silnika, jeśli czuć spaleniznę to powinieneś wyczuć skąd, czy ze stojana czy z wirnika.
  • REKLAMA
  • #3 18970989
    kamel2
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    Do sprawdzenia uzwojenia stojana i zdjęcia by się przydały.
  • #4 18971020
    Czuprynski96
    Poziom 5  
    Przepraszam pomyliłem się, znów odpaliłem machinę, przyjrzałem się i iskrzenie jest ewidentnie miedzy szczotkami a komutatorem. Bardzo jasne niebieskie iskry. Mogę zrobić maszynce sesję zdjęciową jeśli coś jeszcze to może podpowiedzieć.
  • Pomocny post
    #5 18971070
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1608
    Czuprynski96 napisał:
    Sprawdziłem omomierzem i wszystko wydaje się być ok- w sensie mierząc opór na każdej parze lamelek wirnika wynik jest taki sam, oba zwoje stojana równie

To nie jest miarodajny sposób sprawdzenia wirnika. W warunkach domowych trudno sprawdzić ( potrzebna wprawa i odpowiednie przyrządy) - najlepiej przejść z nim do zakładu zajmującego się naprawą elektronarzędzi lub przezwajaniem silników i tam sprawdzić .
  • REKLAMA
  • #6 18971122
    Czuprynski96
    Poziom 5  
    Sfotografowałem wszystko, co mi się wydało podejrzane, czyli popękana żywica na wirniku i jakieś pryszcze na zielonej żywicy stojana, jak i to o co ktoś mógłby pytać.
    Iskrzenie i przegrzewanie kątówki DeWalt DWE4157 - podejrzenie uszkodzonego wirnika Iskrzenie i przegrzewanie kątówki DeWalt DWE4157 - podejrzenie uszkodzonego wirnika Iskrzenie i przegrzewanie kątówki DeWalt DWE4157 - podejrzenie uszkodzonego wirnika Iskrzenie i przegrzewanie kątówki DeWalt DWE4157 - podejrzenie uszkodzonego wirnika Iskrzenie i przegrzewanie kątówki DeWalt DWE4157 - podejrzenie uszkodzonego wirnika Iskrzenie i przegrzewanie kątówki DeWalt DWE4157 - podejrzenie uszkodzonego wirnika Iskrzenie i przegrzewanie kątówki DeWalt DWE4157 - podejrzenie uszkodzonego wirnika Iskrzenie i przegrzewanie kątówki DeWalt DWE4157 - podejrzenie uszkodzonego wirnika

Dopiero teraz przeglądając te zdjęcia zauważyłem te przypalenia na komutatorze. To już diagnoza chyba jasna? Wirnik do wymiany?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18971631
    kamel2
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    Wirnik niestety do wymiany !!
  • #8 18971672
    Czuprynski96
    Poziom 5  
    A co może powodować takie zniszczenie wirnika? Ja tą kątówkę kupiłem jako zepsutą od jakiegoś randomowego gościa na olx. Niedawno pracowałem jako ślusarz i tam używane były takie kątówki jak woły robocze i było wszystko ok, ta wygląda na w miarę nową. Skąd to się mogło wziąć?
    Mam też pytanie do nazw modeli. Tutaj też się pomyliłem i ta kątówka to jest DWE4151- QS. Jest sobie też model DWE4157 mający identyczne parametry i wygląd. Ich ceny wahają się od 250 do 350 zł. O co tu chodzi?
  • Pomocny post
    #9 18972335
    Marksrz
    Poziom 23  
    Ocena: 129
    Tego typu szlifierki z uszkodzonym wirnikiem nadają się raczej na części bo wirniki DeWalta są za drogie do napraw.
    Wirnik można uszkodzić przeciążajac maszynę to każdy potrafi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kątówką DeWalt, model DWE4151, która po włączeniu głośno burczy, iskrzy i przegrzewa się. Iskrzenie występuje między szczotkami a komutatorem, a na wirniku zauważono popękaną żywicę. Po zbadaniu zdjęć, użytkownik zauważa przypalenia na komutatorze, co sugeruje uszkodzenie wirnika. Odpowiedzi wskazują, że wirnik wymaga wymiany, a jego uszkodzenie może być spowodowane przeciążeniem maszyny. Użytkownik pyta również o różnice między modelami DWE4151 a DWE4157 oraz o ceny wirników DeWalta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA