logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iskrzenie i spadek mocy w wkrętarce DeWalt - czy to szczotki?

geforc 08 Sie 2018 14:36 7266 6
REKLAMA
  • #1 17373107
    geforc
    Poziom 14  
    Ocena: 45
    Witam, na początku roku kupiłem używaną wiertarko wkrętarkę DeWalt. Od początku jak nią wierciłem to po odpuszczaniu spustu w silniku mocno iskrzyło ale wierciłem dalej bez problemu. Teraz zauważyłem delikatny spadek mocy, iskrzenie no i specyficzny zapach spalenizny... Czyli co, szczotki się kończą?? samemu można to wymienić czy trzeba jakieś specjalistyczne serwisowe urządzenia ? W ogóle opłaca się wymieniać ?
  • REKLAMA
  • #2 17373222
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1722
    Prawie wszystkie :) elektro-narzędzia da się naprawić, wszystko zależy od ceny. W pierwszej kolejności trzeba to rozebrać i zweryfikować co jest do naprawy - wymiany. Czy wystarczą szczotki, czy może już jest komutator wirnika uszkodzony. Skalkulować wartość sprzętu, wartość nowego oraz koszta naprawy - będziesz wiedział czy naprawiać.
  • REKLAMA
  • #3 17373225
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 848
    Witam - to czy szczotki się kończą można ocenić na podstawie oględzin grubości szczotek
    przez szpary technologiczne w korpusie silnika .
    .......................................................
    Moderowany przez Krzysztof Reszka:

3.1.10. Nie reklamuj stron internetowych lub usług w jakiejkolwiek formie.

• #4 17373241
    geforc
    Poziom 14  
    Ocena: 45
    Raczej na 90% szczotki bo iskrzy i smród spalenizny jest...
  • REKLAMA
  • #5 17375759
    pawelo8175
    Poziom 2  
    Witam,
    mam dokładnie ten sam problem w modelu DCD730C3. Przepracowała łącznie może 20 min od zakupu czyli od 30 stycznia 2018.
    Chyba będę ja reklamował bo mnie to denerwuje jak się zwalnia spust włącznika i iskrzy. Wydaje mi się że tak nie powinno być. Co wy na to?
  • REKLAMA
  • #6 17375811
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Ocena: 491
    DCD730C3 - jeśli wkrętarka ma hamulec to zawsze iskrzy po puszczeniu "spustu"...
    Mój Bosch GSR 10.8 ma tak od nowości czyli od 2009roku. Do dzisiaj działa, był wykorzystywany w działalności gospodarczej, więc zawodowo i szczotki są jeszcze oryginalne. Jedynie baterie 3 lata temu kupowałem nowe ( a właściwie całe wkrętarki z 2 bateriami bo to był okres promocji w sklepach meblarskich i komplety na olx chodziły po 200zł).
  • #7 17375842
    pawelo8175
    Poziom 2  
    Dzięki za informację . to by się zgadzało bo jest hamulec. Co do Bosch to również się mi potwierdziło ze jest ok. Własnie planuję zakup GSR12V-15.
    Jeszcze raz dzięki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wkrętarką DeWalt, która iskrzy i wydziela zapach spalenizny, co sugeruje zużycie szczotek. Inni uczestnicy dyskusji potwierdzają, że iskrzenie może być normalne w przypadku modeli z hamulcem, ale zalecają sprawdzenie grubości szczotek przez otwory w obudowie silnika. W przypadku stwierdzenia ich zużycia, wymiana szczotek jest możliwa samodzielnie, ale warto ocenić koszty naprawy w porównaniu do wartości nowego sprzętu. Użytkownik wspomina również o problemach z modelem DCD730C3, który ma podobne objawy, co skłania go do rozważenia reklamacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA