logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Inwenter Solis 3P8K-4G - Brak zabezpieczeń po stronie DC przy instalacji PV 8kWp?

Mat990 11 Paź 2020 20:44 2358 8
REKLAMA
  • #1 18972002
    Mat990
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Witam , została mi zainstalowana instalacja PV o mocy 8kWp na 2 stringach , czy możliwy jest brak zabezpieczeń po stronie DC ? Chodzi mi o ograniczniki przepięć . Czytając inne tematy powinny być 2 dla każdego ze stringów idących z dachu przed wejściem do inwentera dobrzę rozumiem ?
    Po rozmowie z panem instalatorem stwierdził że "do 10kWp nie montuję się ograniczników ani rozdzielnicy DC ponieważ ten oto magiczny inwenter posiada swoje zabezpiecznia wbudowane w środku i swój rozłącznik DC " Spotkał się ktoś już z takim przypadkiem i może się wypowiedzieć ?
    Co na to ZE ? Możliwe że rysunek przeszedł bez ograniczników ?
    Inwenter to Solis 3P8K-4G.
  • REKLAMA
  • #2 18972064
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 846
    Na Dc nie są wymagane.
  • #3 18972133
    Mat990
    Poziom 4  
    Mógłby ktoś to jaśniej uzasadnić? Nie bardzo rozumiem. Na moje "nie montuje tego" ale powinny być chyba ograniczniki z wymienną wkładką topikowa dla każdego że stringów . W razie zwarcia wymienimy wkładkę za 20zl a nie cały inwenter za 5tyś zł. Jak to rozumieć?
  • REKLAMA
  • #4 18972483
    rafus22
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Witam jak posiadam również 2 stringi. I rozdzielnica wygląda tak.
    Inwenter Solis 3P8K-4G - Brak zabezpieczeń po stronie DC przy instalacji PV 8kWp?
  • #5 18972517
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 618
    Mat990 napisał:
    Mógłby ktoś to jaśniej uzasadnić? Nie bardzo rozumiem. Na moje "nie montuje tego" ale powinny być chyba ograniczniki z wymienną wkładką topikowa dla każdego że stringów . W razie zwarcia wymienimy wkładkę za 20zl a nie cały inwenter za 5tyś zł. Jak to rozumieć?

Wkladka za 20zł to żadne zabezpieczenie, już faktycznie lepiej polegać na zabezpieczeniach w inwerterze niż najtańsze chińskie wyroby wkładać jako zabezpieczenie, coś dające wkładki to koło 100zł za jedną wymienną wkładkę ja np mam VAL-MS 1000DC-PV. Około 10zł to bezpiecznik topikowy na 1000V DC kosztuje , też je w rozdzielnicach pv się stosuje ale nie do ochrony przeciwprzepięciowej akurat.
  • REKLAMA
  • #6 18972598
    Mat990
    Poziom 4  
    U mnie jest tylko Rozdzielnica po stronie AC a kable DC bezpośrednio z dachu do inwentera.
  • #7 20017086
    czaplazzz
    Poziom 2  
    Ciekawy temat.

Ja mam Solis 3k1f i też nie mam ograniczników po stronie DC - w tauronie schemat przeszedł bez problemu.
    Zbierając oferty na rozbudowę instalacji, ten sam instalator (a raczej doradca handlowy) twierdzi, że nie są wymagane bo mam instalację odgromową.
    W parametrach technicznych inwertera Solis faktycznie można wyczytać, że ma wbudowany ogranicznik przepięć więc dokładanie kolejnego to dublowanie zabezpieczenia.
    Na pewno jednak prościej wymienić osobną wkładkę nawet za kilka stówek niż inwerter.

Druga firma natomiast zaoferowała rozbudowę razem z montażem ograniczników.
    Ta jednak montuje inwerter Sofar, który w karcie katalogowej nie ma wbudowanych ograniczników.

Jakby nie patrzeć zdublowanie ograniczników instalacji nie zaszkodzi, ale trzeba się liczyć, że rozdzielnica z 2 zestawami ograniczników to ok 1000zł
  • REKLAMA
  • #8 20017115
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 993
    Trochę pomylone tu pojęcia, czymś innym jest zabezpieczenie nadprądowe, a czymś innym zabezpieczenie przepięciowe, te pierwsze stosuje się przy połączeniu równoległym co najmniej 3 stringów, jak jest instalacja jakich wiele, standardowa, jeden lub dwa stringi, w każdym stringu panele w szeregu i podłączone do osobnego MPPT zabezpieczeń nadprądowych się nie stosuje, w to miejsce rozsądniejsze by było zamontowanie rozłącznika izolacyjnego dla DC.

Te drugie stosuje się do ochrony przed przepięciami, np. w czasie wyładowań atmosferycznych, jeżeli połączenie paneli PV do inwertera przekracza odległość powyżej 10 m stosuje się zabezpieczenie przepięciowe przy panelach i drugie przy falowniku, dobre falowniki takie zabezpieczenie posiadają, wiec wystarczy tylko przy panelach, poniżej 10 m przy panelach nie montujemy.

Ale jak ktoś chce to kto bogatemu zabroni ;).
  • #9 20017379
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    Moja opinia jest taka, że lepiej aby inwerter był bez zabezpieczeń przepięciowych wewnątrz, bo w przypadku ich zadziałania konieczny serwis. A przy zastosowaniu ogranicznika zewnętrznego, wkładkę można wymienić we własnym zakresie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię braku zabezpieczeń po stronie DC w instalacji PV o mocy 8kWp z inwerterem Solis 3P8K-4G. Użytkownicy zastanawiają się, czy konieczne jest montowanie ograniczników przepięć dla dwóch stringów, zwłaszcza w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa i kosztów. Instalatorzy różnią się w opiniach; niektórzy twierdzą, że inwerter ma wbudowane zabezpieczenia, co czyni dodatkowe ograniczniki zbędnymi, podczas gdy inni sugerują, że lepiej mieć zewnętrzne zabezpieczenia, które można łatwo wymienić. Wskazano również na różnice w wymaganiach dotyczących zabezpieczeń w zależności od długości połączeń DC oraz liczby stringów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA