Przy okazji omawiania niektórych moich braków wiedzy na temat tych radii syntez występującego w AS 946x i AS 952 i występującego filtru MPX w układzie przytoczę kilka wypowiedzi i mam nadzieję, że zostanie rozwiany problem pod tytułem "sygnał MPX" czy nie sygnał MPX. "Filtr MPX" "Nazywany jest też filtrem multipleksowym. Jest to wąskopasmowy filtr służący do tłumienia częstotliwości 19kHz (czyli tzw. sygnału pilota) w stereofonicznym sygnale radiowym (radiofonia analogowa).
Filtr MPX jest spotykany w tunerach jak również w magnetofonach. Obecność sygnału pilota w sygnale akustycznym może prowadzić do powstania różnych zniekształceń. Jednym możliwym problemem jest powstanie szkodliwych interferencji z prądem podkładu w magnetofonie. Druga możliwość to nieprawidłowe działanie systemów redukcji szumów, dla których sygnał pilota będzie równoważny z pojawieniem się na wysokich częstotliwościach sygnału o wysokim poziomie." "MPX filter is a function found in analogue stereo FM broadcasting and personal monitor equipment,[1] FM tuners[2] and cassette decks.[3] An MPX filter is, at least, a notch filter blocking the 19 kHz pilot tone, and possibly higher frequencies in the 23-53kHz and 63-75kHz bands." "No to jeśli scalak nie ma wyjścia MPX, to się nie znajdzie takiego sygnału. Oczywiście mówimy tu o sygnale z demodulatora FM jeszcze nie odfiltrowanego. Przeważnie jednak radia mają gdzieś to na PCB, a już na pewno jeśli stereo dekoder jest osobno. " Można go znaleźć "Najprościej oscyloskopem - będzie widać pilot 19kHz trochę pokrzywiony 3-cią harmonicznę (RDS).". No i czas na przytoczenie opisu z serwisówki AS 952, gdzie jest mowa, że jeszcze "na wyjściu" IC103 TDA 1578A "obwodu TDA 1578A (wyprowadzenia 15,16) otrzymuje się odpowiednio sygnały kanału lewego i prawego, które po przejściu przez układ demofazy złożony z elementów R167, C150 i R168, C151 oraz filtr dolnoprzepustowy złożony z elementów R175. L112, R177 i R176, L113, R178 zapewniając odpowiedni przebieg charakterystyki przenoszenia oraz tłumienie sygnału pilota (19 kHz) i podnośnej (38 kHz)." Pod kątem tego tematu instrukcje serwisowe AS 952 i AS 946x wzajemnie się uzupełniają -> treść się nie powtarza. Jak dotąd wszystko jest dla mnie zrozumiałe co do tej pozy zostało przeze mnie zacytowane, jak również i to, że dodatkowy układ dołożony do AS 952, który kupiłem to nic innego jak wzmacniacz. I teraz się nie dziwię, że jak podłączyłem słuchawki do gniazda zamontowanego na wyjściu tego wzmacniacza, bez regulacji potencjometrem niczego na wyjściu tego układu myślałem, że ogłuchnę. A wyjście oznaczone jako "MPX" Sygnał MPX na wyjściu wzmacniacza ULY 7701. ???? Na dodatek sygnał do wzmocnienia przez ten wzmacniacz pobierany jest z wejścia dekodera stereo. Więc moje pytanie. Jaki tu sygnał MPX ??. Może to jest zakodowany sygnał mono lub stereo z sygnałem pilota i innymi niechcianymi częstotliwościami, ale na pewno nie sygnał mpx. Więc to co sprzedający napisał w ogłoszeniu tego AS 952 czyli domyślnie stek bzdur jaki mu wcisnął niedouczony "serwisant" serwisujący to radio. Cytuję treść ogłoszenia lub bardziej to co otrzymałem w korespondencji od sprzedającego przed zakupem radia "Nie posiadam schematu płytki z układami elektronicznymi która została dodatkowo zamontowana celem wyprowadzenia zespolonego sygnału (MPX) Sygnał MPX nie służy do odsłuchu,jeśli by pan zastosował dekoder do tego sygnału wówczas wszystko byłoby dobrze." I tu moje pytanie. Czy ja coś źle zrozumiałem, czy niedouczony serwisant robi innych w balona ???. Jaki dekoder i po co bym miał montować do tego dorobionego złącza w tym radiu, skoro rozumiałem wszystko co nadawała w momencie odsłuchu przeze mnie ta stacja ??. Na moje ten układ nie ma sensu być zamontowany. Chyba, że znacie jakiś sens do wykorzystania tego układu. Zasilanie pobierane z Emitera T117. Niestety jakość skanu schematu, który posiadam do tego radia wraz z resztą instrukcji serwisowej pozostawia wiele do życzenia.