logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośne grzejniki w nowym mieszkaniu + ustawienie zaworów

Tiazz 16 Paź 2020 11:49 3147 7
REKLAMA
  • #1 18980843
    Tiazz
    Poziom 4  
    Ocena: 8
    Cześć,
    Nasze pierwsze "chłody" w nowym mieszkaniu i na dzień dobry kilka "problemów".
    Jak w temacie grzejniki okropnie hałasują, syk przepływającej wody jest nieznośny i spotkałem się z tym pierwszy raz, a wynajmowałem już wiele mieszkań. Zastanawiam się czy to minie za jakiś czas, bo jak to bywa z nowymi sprzętami wszystko musi się wyrobić, ze tak to ujmę.
    Grzejniki oczywiście odpowietrzone itp.

Sprawdzałem ustawienie na zaworach i na wszystkich ustawienie jest jednakowe, czyli 8 na takim nacięciu(na zdjęciu na chwilę ustawiłem 5) - i jest to pozycja(8) gdzie podczas grzania hałasuje ale okazuje się, ze jest to najcichsza opcja.
    Czy takie ustawienie jest poprawne czy może powinienem troszkę inaczej to ustawić?

Dodam, że w mieszkaniu znajdują się nawietrzaki ścienne, jeśli ma to jakieś znaczenie ale przepływ powietrza wydaje się być delikatny(przed wprowadzeniem wiało jak z otwartego okna).

Poniżej zdjęcia zaworu oraz mapka mieszkania z położeniem grzejników.
    Głośne grzejniki w nowym mieszkaniu + ustawienie zaworów Głośne grzejniki w nowym mieszkaniu + ustawienie zaworów
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18982749
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2564
    Szum z grzejników to skutek dużej prędkości przepływu cieczy oraz kawitacji przy zamykaniu zaworu termostatycznego.
    Być może pompka jest przewymiarowana lub ustawiona na maksymalną wydajność - zmniejsz ją na minimum.
    Jeżeli zawory termostatyczne się pozamykają, większy przepływ pójdzie na otwarty grzejnik. Taki problem może rozwiązać pompka z silnikiem komutowanym elektronicznie z programem zmiennej wydajności, lecz to koszt kilkuset zł.
  • REKLAMA
  • #3 18983122
    Tiazz
    Poziom 4  
    Mieszkanie znajduję się w bloku i ogrzewane jest z kotłowni osiedlowej, zapomniałem tego dodać więc ja tutaj chyba nic nie mogę sam zdziałać tylko powiniem rozmawiać z zarządcą?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18983730
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    Te cyferki na wkładce zaworowej to tzw wstępna regulacja.
    Im większa cyfra tym większy przepływ wody przez grzejnik.
    Ustaw na największą wartość tak jak było, czyli na 8.

Skoro szumi to prędkość przepływu nadal jest za duża ale jeśli mam rację to da się to naprawić.

Z tego co widzę masz wkładkę zaworową, czyli głowica jest ułożona wzdłuż grzejnika. Inaczej mówiąc masz grzejniki z tzw. dolnym zasilaniem.
    Na dole na wysokości głowicy termostatycznej powinieneś mieć 2 zawory odcinające grzejnik od instalacji c.o. tzw. portki.
    Zawór od zewnętrznej krawędzi grzejnika powinien być zaworem od powrotu.
    Nie wiem jak jest u Ciebie ale zwykle do regulacji wystarczy duży, płaski śrubokręt, ewentualnie imbus.
    Przymknij zawór powrotu tak, aby zniwelować uciążliwy szum wody w grzejniku.
    Równocześnie obserwuj jak będzie grzał grzejnik, bo zmniejszając przepływ wody kotłowej zmniejszasz moc cieplną grzejnika, więc nie skręcaj go za bardzo, bo potem grzejnik może zbyt słabo grzać i spadnie Ci komfort cieplny.
    Zawór w "portkach" od pozycji w pełni zamknięty/w pełni otwarty może dzielić ruch o kącie 90 stopni, więc przymykaj go delikatnie, z wyczuciem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18983786
    babat
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Czy w mieszkaniu lub na korytarzu znajdują się zawory odcinające od CO jeśli tak to tam przymknij trochę i zmniejszysz przepływ na wszystkich grzejnikach.
  • #6 18984101
    Tiazz
    Poziom 4  
    Dzięki Panowie, jak tylko wrócę z nocnej zmiany to sprawdzę obydwa sposoby :)
  • #7 18985167
    Tiazz
    Poziom 4  
    @BUCKS
    Hej zrobiłem jak pisałeś i faktycznie w pewnym momencie nastała błoga cisza, na razie testuję to na jednym grzejniku i obserwuję jak będzie z temperaturą.
    Pisałeś, że to powinny być delikatne obroty - u mnie natomiast ten zawór był odkręcony maksymalnie jak się dało i zanim doszedłem do momentu ciszy musiałem kluczem imbusowym zrobić kilka pełnych obrotów.
  • #8 18987865
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    Tiazz napisał:
    Pisałeś, że to powinny być delikatne obroty - u mnie natomiast ten zawór był odkręcony maksymalnie jak się dało i zanim doszedłem do momentu ciszy musiałem kluczem imbusowym zrobić kilka pełnych obrotów.

nie wiem jakie masz zawory dlatego tak pisałem używając zwrotu "może".
    Ja mam "spodenki" Oventrop i w moich zaworach o pełnym zamknięciu lub otwarciu decyduje ruch o kąt 90 stopni.
    W takim wypadki wymagana jest precyzja i delikatne podejście.
    Jeśli masz inne zawory, gdzie kręcisz kilka obrotów to można powiedzieć, że masz precyzyjną regulację i możesz sobie liczyć obroty by w razie potrzeby wrócić do tych samych ustawień.
    U mnie jest to już niemożliwe, bo lekki ruch robi różnicę i nie mam możliwości zrobienia powtarzalnych ustawień.

Dodano po 7 [minuty]:

Tiazz napisał:
    na razie testuję to na jednym grzejniku i obserwuję jak będzie z temperaturą.

ustaw sobie na wszystkich grzejnikach i obserwuj jaki będziesz miał komfort.
    Jak masz obroty to licz ile obrotów masz do całkowitego zamknięcia zaworu to potem możesz powrócić do tego samego ustawienia.
    Tylko uważaj przy odkręcaniu, bo może u Ciebie da się wykręcić całkowicie ten imbus, a w takim wypadku mogłaby wylatywać woda.

Podsumowanie tematu

✨ W nowym mieszkaniu użytkownik doświadcza hałasu z grzejników, spowodowanego dużą prędkością przepływu wody oraz kawitacją przy zamykaniu zaworu termostatycznego. Użytkownik sprawdził ustawienia zaworów, które są jednakowe na poziomie 8, co jest najcichszą opcją, ale hałas nadal występuje. Użytkownicy sugerują zmniejszenie wydajności pompki oraz przymknięcie zaworu powrotu, aby zredukować hałas. Wskazano również na możliwość regulacji zaworów odcinających w instalacji CO. Użytkownik potwierdził, że po zastosowaniu wskazówek hałas ustał, a on monitoruje temperaturę grzejnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA