logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Immergas Victrix X24 2I - Błąd E01 (brak płomienia) nawet po restarcie i przeglądzie

ostaszm 20 Paź 2020 09:32 10761 4
REKLAMA
  • #1 18988931
    ostaszm
    Poziom 10  
    Ocena: 58
    Witam, kocioł pół roku po przeglądzie. Sprawdzone C02, ciśnienie gazu na wejściu prawidłowe. Na wszelki wypadek podciągnąłem obroty wentylatora dla minimalnej mocy CO.
    NA początku tylko na CO teraz również na CWU pojawia się błąd E01 ( brak płomienia). Faktycznie kocioł nie zapala palnika. Po restarcie również. Dopiero po zdjęciu obudowy, wyłączeniu na chwilę z zasilania kocioł startuje.
    Zaobserwowałem, że podczas startu przy wentylatorze słychać jakby kaszlnięcie, tak jakby gdzieś przytkało się powietrze a potem kocioł startuje i działa. Działa kilka godzin po czym znowu E01.

Gdyby był zalany kondensatem to raczej wcale by nie startował. Blokowanie zaworu gazu chyba też raczej nie.
    Czy przy wentylatorze jest jakaś membrana, przepustnica, która może się blokować?
    Gdyby to był problem z wysokim napięciem to chyba nie zapalił by 10 razy pod rząd a po kilku godzinach nagle przestał?
    Czy ktoś z Panów spotkał się z podobnym problemem?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18994197
    ostaszm
    Poziom 10  
    Wyregulowane, jest w zakresie.
  • REKLAMA
  • #4 19006109
    yatsek1969
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Dobry wieczór. Miałem podobny problem. Rozwiązanie prozaiczne. Po naprawie elektrycznej doszło do zamiany polaryzacji w gnieździe elektrycznym. Zamiana przewodów na wtykach pomogła. Rozwiązanie zasugerował mi jeden serwisant z Warszawy. Piec działa
  • #5 19283042
    ostaszm
    Poziom 10  
    Uszkodzony generator iskry, wymiana
REKLAMA