logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można zrobić Off Grid do istniejącej już instalacji PV?

krissgut 22 Paź 2020 21:48 3492 17
  • #1 18994186
    krissgut
    Poziom 10  
    Ocena: 43
    Witam - mam instalacje 10kWp na Solar Edge. Czy można rozszerzyć tą instalacje o nowe elementy tak żeby podczas braku prądu z sieci podczas słonecznego dnia mieć własny prąd i jednocześnie zmagazynować jakąś część na awaryjne zasilanie w akumulatorze dla uruchomienia pompki do pieca CO podczas braku prądu również w nocy?
  • #2 18994282
    Leon444
    Poziom 26  
    Ocena: 355
    Do pieca CO na podtrzymanie to tylko UPS z sinusem i po problemie dalsze kombinacje aby raz na dwa lata użyć energii zgromadzonej w offgridowym źródle mija się mocno z ekonomią ale jak ktoś jest bogaty to może wszystko :)
  • #3 18995202
    Cytro12
    Poziom 26  
    Ocena: 304
    To zależy od rozkładu zużycia energii w domu oraz jak bardzo zależy ci na niezależności. Przeciętnie magazyn na 3kWh znacznie pomaga w wykorzystaniu PV a to koszt już do przyjęcia. Przy okazji załatwi ci to awaryjne źródło energii. W DE takie rozwiązania są już na porządku dziennym u nas za kilka lat. Najlepiej jakbyś miał falownik przystosowany do pracy z magazynem ale bez takiej opcji też da się żyć.

Instalując magazyn oszczędzasz też na wielkości instalacji bo w jakiejś części omijasz "opłatę" 20% z produkcji za "przechowanie" w sieci.
  • #4 18995620
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 820
    Trochę późno, bo masz już inwerter. Jakby instalator wiedział wcześniej to zainstalowałby falownik hybrydowy.
  • #5 18995816
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 869
    Cytro12 napisał:
    To zależy od rozkładu zużycia energii w domu oraz jak bardzo zależy ci na niezależności. Przeciętnie magazyn na 3kWh znacznie pomaga w wykorzystaniu PV a to koszt już do przyjęcia. Przy okazji załatwi ci to awaryjne źródło energii. W DE takie rozwiązania są już na porządku dziennym u nas za kilka lat. Najlepiej jakbyś miał falownik przystosowany do pracy z magazynem ale bez takiej opcji też da się żyć.

Instalując magazyn oszczędzasz też na wielkości instalacji bo w jakiejś części omijasz "opłatę" 20% z produkcji za "przechowanie" w sieci.

Na magazynie 3 kWh chcesz coś zaoszczędzić?
    Własne magazynowanie to strata nie 20 a ok 35 %
  • #6 18995975
    robbo_pv
    Poziom 23  
    Ocena: 90
    Przyjmujac optymiste zalozenia 2kzł za 1kWh na 5000 cykli daje 40groszy za pobranie kWh z akumulatora. Ale akum,ulatior trzeba naladowac a sprawnosc konwersji pewnie z 80% to daje jakies 0,8zł za kWh. nie ma takich drogich taryf
  • #7 18996039
    Leon444
    Poziom 26  
    Nie wspomnę o przeoraniu rozdzielni domowej i wydzielaniu niezależnej sieci dla tych 3kWh...
    Niemcy stosują magazyny energii ale działa to na zasadzie ładowania magazynu w dzień i oddawania energii do sieci po zmroku.
  • #8 18996482
    Cytro12
    Poziom 26  
    3301 napisał:
    Na magazynie 3 kWh chcesz coś zaoszczędzić?
    Własne magazynowanie to strata nie 20 a ok 35 %

W odniesieniu do ceny kWp?
    robbo_pv napisał:
    Przyjmujac optymiste zalozenia 2kzł za 1kWh na 5000 cykli daje 40groszy za pobranie kWh z akumulatora. Ale akum,ulatior trzeba naladowac a sprawnosc konwersji pewnie z 80% to daje jakies 0,8zł za kWh. nie ma takich drogich taryf

Wszystko to oparte o teorię "pewnie" czyli nie na pewno.
    Policz sobie i wyciągnij wnioski, odejmij cenę dobrego UPSa, o którym też jest mowa w temacie. Jak zwykle brak rzetelności prowadzi do błędnych wniosków.
  • #10 18996620
    Cytro12
    Poziom 26  
    No własnie z czym polemizujesz ze swoimi danymi z palca. Na zasadzie pewnie, może, tak mi się wydaje. Magazyn kupisz nawet u nas nowy poniżej 5 tyś a oszczędność na 1 kWp to też 5 tyś do tego dochodzi funkcja UPSa, czyli plus koło 2 tyś no i zysk z nieoddawania do sieci. Magazyn będzie działał jeszcze długo po tym jak opust będzie wynosił nie 0,8 a 0,6 lub 0,4. Poszerz myślenie bo czasy hurra 80% szybko się skończą, już się kończą, wystarczy posłuchać tego co mówią prezesi i co robią liderzy rynku PV.

Jeszcze dwa trzy lata temu różne dzbany mówiły, że 80% opustu się nie opłaca i aż kilka lat im zajęło pojęcie tematu. Teraz jest podobnie z magazynami. Dalej nie mam zamiaru drążyć tematu, przyjdzie czas to zrozumiesz i będziesz bronił magazynów tak jak teraz opustów ale wtedy będą już nowsze rozwiązania, które będziesz negował :) Zawsze jesteś krok z tyłu.
  • #11 18996638
    robbo_pv
    Poziom 23  
    Podaj nazwę firmy która nie odróżnia kWp od KWh. Magazyn oddający 1kW kupię za 300zl. Pakiet li-pol.

Czekam więc na cene magazynu za 1kWh pojemnosci oraz liczba cykli jakie magazyn obsłuży. Opowiadasz bajki i dyrdymaly nie odróżniasz jednostek i jeszcze pouczasz. Matematyka jest prosta nauka.

Tesla Powerwall. Kosztuje 2tys PLN netto na kWh pojemności i ma gwarancję na 10lat przy cyklu dziennie co daje 3650cykli. Niech i pociągnie 5000cykli z lekka utrata pojemności to nadal jest 40groszy za sam magazyn na każdy pozyskany kWh Do tego doliczanasz koszt energii do ładowania. Mając magazyn możesz oszczędzić 20% straty na upuście przy średniej cenie 50gr. Oznacza to że wydając 40gr na każdy 1kWh zyskasz 10gr. Czyli dokladasz do każdej kWh. 30groszy względem opustu. Tyle w temacie.
  • #12 18997130
    Leon444
    Poziom 26  
    Cytro12 napisał:
    Magazyn kupisz nawet u nas nowy poniżej 5 tyś

Rozumiem ze w tej cenie zawiera się już odpowiedni inwerter, przebudowa (wydzielenie) sieci oraz inne związane z tematem magazynu energii ?
  • #13 18997186
    Cytro12
    Poziom 26  
    Niedługo bo chyba za dwa, trzy lata będzie można magazynować energię z PV w samochodach bo będzie to bardziej powszechne i beton przyjmie to do wiadomości jak kiedyś opusty 80%, jest też coś takiego jak Tesla Powerwall. W Polsce jesteśmy jeszcze sporo w tyle ale na zachodzie w zasadzie nie funkcjonuje już opust. Tym bardziej, że nasze przestarzałe sieci już ledwo dyszą o czym świadczą tematy w tym dziale typu wywala mi falownik z sieci :) Tempo sprzedaży instalacji PV wymusi stosowanie magazynów bo inaczej stanie sie nie opłacalne posiadanie PV, które nie działa :) Obowiązkowe są gniazda DRM juz teraz.

Obecne 80% to tylko zachęta aby przyspieszyć przejście na PV ale nie łudźcie się długo w tym tempie to nie potrwa, ustawę można zmienić w każdej chwili. Modne staną się instalacje uważane za gorsze czyli wschód zachód bo lepiej można wykorzystać energię oraz taki magazyn 3kWh za poniżej 5 koła zamiast dodatkowego kilowata zainstalowanej mocy będzie dosyć komfortowe dla użytkownika a cena kompletu w zasadzie się nie zmieni.
    robbo_pv napisał:
    30groszy względem opustu. Tyle w temacie.

Zaraz zmienią ustawę albo dowalą opłatę i będzie tyle w temacie, będziesz sobie mógł co najwyżej ponarzekać :) i grzecznie zakupisz magazyn bo będzie się opłacało względem opustu dla przykładu 40% albo niżej :)
  • #14 18997208
    Leon444
    Poziom 26  
    @Cytro12 wydaje mi się ze Cię znam, tak na pewno Cię znam w 98roku krzyczałeś ze gaz LPG w autach za chwile się nie będzie opłacać i zaraz ceny tak wystrzelą ze ja piernicze.
  • #16 19003289
    krissgut
    Poziom 10  
    Ocena: 43
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi - rozumiem że jest możliwość zrobienia off grida jak w tytule wątku. Pytanie moje co powinienem zakupić aby to miało sens chodzi mi o nazwy urządzeń a nie ogólniki.
    Tak jak niektórzy piszą że może być problem z warunkami odbioru nadwyżki przez ZE moją intencją jest przygotowanie się na wypadek przymusowego ograniczenia odbioru lub problemów z przesileniem infrastruktury sieci - każdy sąsiad ma już PV i za chwilę wszystkich nas odłączą bo sie okaże że nie damy rady przesyłać tyle prądu w kablach do ZE. Idealnie byłoby mieć falownik hybrydowy ale od prawie dwóch lat mam solar edge i jestem zadowolony ale czas na rozszerzenie tego systemu o off grid.
  • #17 19003538
    MichałS
    Poziom 36  
    Ocena: 689
    krissgut napisał:
    Witam - mam instalacje 10kWp na Solar Edge. Czy można rozszerzyć tą instalacje o nowe elementy tak żeby podczas braku prądu z sieci podczas słonecznego dnia mieć własny prąd i jednocześnie zmagazynować jakąś część na awaryjne zasilanie w akumulatorze dla uruchomienia pompki do pieca CO podczas braku prądu również w nocy?
    Proponuję zacząć od SinusPro1000S. Koszt inwestycji około 1500zł biorąc pod uwagę, że skrócisz istniejącą instalację o jeden panel i ten podłączysz do SinusPro.
    Co do kosztów off_grida mam od kilku lat. Średnia cena to ~2zł/kWh co sprawia że "oszczędności" ledwo pokrywają koszty wymianu aku.
  • #18 19003724
    robbo_pv
    Poziom 23  
    największy problem jest by miec rozwiazanie bezobslugowe byłoby wpięcie w linie zasilajaca inwertera hybrydowego opartego o transformator z galwaniczna separacja, Tanio nie będzie bo ten inwerter musiałby byc mocy równej mocy przylacza (lub mocy maksymalnej jaka ciągnie dom). Ja u sibie jak testowałem Orvaldi 0,5kW wypialem fizycznie siec oswietleniowa z tablicy podpialem pod taki transformator a transformator do zwykłego gniazdka. dzialalo to tak ze jak były naladowane akumulatory to z nich korzystal a jak spadły ponizej 11V to korzystał z sieci "bezprzerwowo".
    Cos podobnego jak to http://www.orvaldi.pl/product/226/category/80 ale mysle ze w dzisiejszych czas sa nowoczesniejsze rozwiazania.

Innym pomysłem jest wydzielenie obwodu i wpiecie go do zwykłego inwertera z sinusem oraz zastosowanie prostego kontrolera off-grid do ładowania akumulatorów dodatkowo zastosowanie ładowarki akumulatorowej z mozliwoscia programowania wlaczania i wylaczania przy odpowiednich napieciach.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono możliwość rozszerzenia istniejącej instalacji fotowoltaicznej (PV) o system off-grid, aby zapewnić zasilanie w przypadku braku prądu z sieci. Użytkownik posiada instalację 10kWp na falowniku Solar Edge i zastanawia się nad dodaniem akumulatorów do magazynowania energii. Odpowiedzi wskazują, że kluczowe jest posiadanie odpowiedniego falownika, najlepiej hybrydowego, oraz rozważenie kosztów związanych z magazynowaniem energii. Wspomniano o różnych rozwiązaniach, takich jak UPS, magazyny energii o pojemności 3 kWh, oraz konkretne modele inwerterów, jak SinusPro i Orvaldi. Użytkownicy podkreślają również znaczenie efektywności energetycznej i ekonomicznej takich rozwiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA