logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Honda CBR 600RR 2007r. PC40, awaria świateł awaryjnych po montażu przełączników EU

gemini159 23 Paź 2020 20:14 1494 12
REKLAMA
  • #1 18995809
    gemini159
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    Witam.
    Jestem posiadaczem Hondy CBR 600rr z 2007r. PC40, wersja amerykańska. W zasadzie od początku mam problem z elektryką. Nie wiem czy jest to spowodowane przez poprzedniego właściciela, który nakombinował z jakimiś ksenonami i całą resztą. Jak zabrałem się za demontaż, to kable się rozsypały w proch. Ale do sedna.
    Na początku miałem taki problem, że po włączeniu długich świateł, na liczniku zapalały się kontrolki kierunkowskazów. Oddałem moto do elektryka ale nic nie znalazł w kablach, więc stwierdziłem, że licznik jest uszkodzony. Odłączyłem z kostki kabel od długich świateł, żeby mi się te kontrolki nie zapałały.
    Nie dawno postanowiłem zamontować przełączniki od wersji europejskiej bo chciałem mieć m.in. światła awaryjne, których nie ma wersja amerykańska. Podłączyłem kostkę i nie działają ani kierunkowskazy, ani awaryjne. Okazało się, że w oryginalnej kostce są 2 kable więcej. Rozebrałem wiązki, przełożyłem kable i przełączniki i kierunkowskazy działają, ale awaryjne nie. Za awaryjne odpowiedzialne są trzy kable: szary- na którym pojawia się mrugający sygnał, oraz pomarańczowy i niebieski odpowiedzialne za prawy i lewy kierunkowskaz. Po włączeniu awaryjnych, przy kostce pojawia się napięcie na wszystkich trzech kablach, ale awaryjne światła nie działają. Dodam, że mam ledowe kierunki i elektroniczny przerywacz. Założyłem oryginalny przerywacz i nadal nie działa. Gdyby ktoś miał czytelny schemat elektryczny wersji amerykańskiej i europejskiej to byłbym wdzięczny.
    Co do tematu. Podpowie ktoś gdzie szukać przyczyny nie działających awaryjnych świateł?
  • REKLAMA
  • #2 21536804
    michal_galazka
    Poziom 2  
    Cześć, też jestem posiadaczem Hondy CBR 600RR z 2007 r. PC40, wersja USA. U mnie wszystko działa jak trzeba, tylko chciałbym zmienić lewy przełącznik na ten europejski ze światłami awaryjnymi. Udało Ci się znaleźć te schematy? Rozumiem, że nie jest to takie proste i nie wystarczy dokupić odpowiedni przełącznik?
  • REKLAMA
  • #3 21536832
    gemini9767
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    >>21536804 Niestety nie jest to plug and play. Zmieniłem przełączniki, ale to nie rozwiązało problemu. Poza tym kable w EU wersji są w innej kolejności i trzeba było je przemieniać. Przekaźnik w wersji USA jest 2-pinowy, a w EU 4. Domyślam się, że w takim wypadku jest dodatkowy bezpiecznik. Pozostaje wymienić całą wiązkę elektryczną. Nie są takie drogie, bo na Allegro czy OLX można znaleźć za ponad 100 zł. Czy będzie działać? Nie wiem. Czy warto spróbować? Kiedyś się za to wezmę.
  • REKLAMA
  • #4 21536880
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2580
    W wersji USA wiązka instalacji elektrycznej jest inna. Podzespoły z wersji europejskiej nie będą pasowały.
    Z tego co dostrzegam na schemacie, wersja USA ma podwójny przełącznik kierunkowskazów. Dodatkowy przełącznik służy wyłączaniu świateł pozycyjnych w kierunkowskazach (drugie włókno).
    Schematu od wersji EU nie mam czasu szukać.
  • #5 21536986
    michal_galazka
    Poziom 2  
    A czy mógłbyś przesłać/wstawić tutaj schemat wersji USA?
  • REKLAMA
  • #7 21539164
    gemini9767
    Poziom 4  
    Zastanawiam się nad zakupem wiązki EU, bo całe wiązki europejskie można kupić w dobrych pieniądzach. Czy to rozwiąże problem, jak przełożę całą wiązkę? Czy będzie jeszcze więcej problemów?

Dodano po 58 [minuty]:

Znalazłem schemat EU
    Załączniki:
    • schemat_elektryczny__cbr_600rr.pdf (863.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21539370
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2580
    gemini9767 napisał:
    Znalazłem schemat EU

Nie, to nadal schemat do wersji USA.
    Wersja europejska według nomenklatury Hondy ma oznaczenie ED TYPE.
  • #9 21586100
    gemini9767
    Poziom 4  
    Zakupiłem wiązkę EU i zamieniłem ją z obecną. Awaryjne zaczęły działać, kierunkowskazy nie, więc znów by trzeba było zamienić kable w kostce. Problem pojawił się większy. Moto nie odpala, nie słychać pompki paliwa, więc niestety muszę założyć starą wiązkę z powrotem😩.
    Od samego początku zmagam się z jedną przypadłością. Po włączeniu długich świateł na zegarach zapala się kontrolka włączenia świateł długich (niebieska), ale także zapalają się obydwie kontrolki kierunkowskazów. Myślałem, że będzie to wina wiązki głównej, ale po zmianie wiązki na EU nadal to występuje. Pozostaje już tylko do sprawdzenia wiązka, która idzie bezpośrednio do licznika. Pomoże ktoś, co i jak sprawdzić, żeby pozbyć się tego błędu?
  • #10 21596107
    gemini9767
    Poziom 4  
    Zepsułem sobie motocykl i potrzebuję Waszej pomocy, ale przypuszczam, że bez wizyty u elektryka się nie obejdzie, bo dla mnie to czarna magia. Mianowicie założyłem główną wiązkę elektryczną od wersji europejskiej do motocykla (wersja amerykańska). Po podłączeniu do aku licznik się uruchomił, ale zapaliły się też czerwone kontrolki, które normalnie się nie świecą. Motocykl nie odpalił, bo pompka paliwa nie podaje paliwa i nie zapala się kontrolka FI, nie słychać przekaźnika oraz pompy paliwa. Zdemontowałem wiązkę, rozebrałem ją na części, aby sprawdzić, jak i gdzie idą kable od przerywacza 4-pinowego kierunkowskazów. Okazało się, że do przerywacza 2-pinowego w wersji amerykańskiej trzeba tylko dołożyć kabel masowy oraz biało-zielony, który idzie do skrzynki bezpieczników pod bezpiecznik clock/turn. Odizolowałem kable wiązki, aby dostać się do tych kabli, podłączyłem, sprawdziłem miernikiem, czy dzwoni, i zaizolowałem.
    Zamontowałem oryginalną wiązkę, podpiąłem wszystkie kostki i nadal nie działa pompa paliwa, nie słychać jej, aby się uruchamiała, oraz nie pojawia się kontrolka FI. Ponadto nie działają światła. W czerwoną kostkę diagnostyczną pod fotelem mam podłączony wyświetlacz, na którym pokazuje, na jakim biegu jadę. On też się nie włącza.
    Powiedzcie, gdzie szukać problemu, bo już mi ręce opadają. Czy po podłączeniu wiązki EU coś się mogło rozkodować w ECU? Imobiliser? Ale wersja amerykańska chyba go nawet nie ma. Mogę się mylić, oczywiście. Jakaś kontrolka HISS miga na liczniku i gaśnie po włączeniu stacyjki.
    POMOCY!
  • #11 21596576
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6517
    HISS to immobilizer. Zacznij od sprawdzenia czy są wszystkie zasilania, które mają być, bo podejrzewam, że któregoś może Ci brakować.
  • #12 21597076
    gemini9767
    Poziom 4  
    >>21539164 >>21596576 @tzok oczywiście miałeś rację. Okazało się, że zawieruszyła mi się jedna masa między silnikiem a ramą, tak że nie było jej widać. Moto odpala😁. Jak poskładam wszystko do kupy, zrobię update i dorzucę zdjęcia kostek, gdyby ktoś chciał w przyszłości zamienić ten przełącznik i dołożyć 4-pinowy przekaźnik, żeby mieć awaryjne
  • #13 21634406
    gemini9767
    Poziom 4  
    Witam ponownie. Po długiej walce z elektryką, wiązkami i brakującymi masami, wreszcie udało mi się poskładać wszystko do kupy i DZIAŁA. Wprawdzie nie wszystko, bo na liczniku niestety nadal po włączeniu długich świateł zapalają się kontrolki kierunkowskazów, ale tu wychodzi na to, że winny jest licznik, który prawdopodobnie po kolizji ma jakąś wewnętrzną usterkę lub jakieś zimne luty i to powoduje ten problem. Nie mam niestety drugiego na podmiankę czy na testy, więc zostaje jak jest. Nie jeżdżę na długich, więc nie będzie mi to przeszkadzać. Do rzeczy.
    Jeżeli ktoś chce po sezonie pobawić się w przeróbkę, aby w wersji amerykańskiej mieć światła awaryjne oraz mruganie długimi światłami (PASS), to da się to zrobić i nie jest to bardzo skomplikowane. Wystarczy, że ma się odrobinę zdolności manualnych.

Zacznę od samego przerywacza.
    W wersji amerykańskiej jest 2-pinowy przerywacz, od którego wychodzą dwa kabelki, jeden szary, który idzie bezpośrednio do kostki z lewej strony i łączy się lewą manetką. Bodajże jest to sygnałowy kabelek, bo po podłączeniu do niego próbówki stale mruga. Drugi kabel to biało-brązowy, który idzie do skrzynki bezpieczników, do bezpiecznika STOP/HORN 10 A. On się tam rozdziela jeszcze na kostkę, która znajduje się pod fotelem, oraz na kostkę z prawej strony motocykla na baku, ale to jest bez znaczenia.
    W wersji europejskiej jest 4-pinowy przerywacz. Do naszego 2-pinowego trzeba dołożyć 2 kabelki. Jeden to kabelek masowy zielony, a drugi biało-zielony ze srebrną kropką, który wychodzi ze skrzynki bezpieczników od bezpiecznika CLOCK/TURN 10 A. Należy odizolować wiązkę od przerywacza do skrzynki bezpieczników i tam się wpiąć w te 2 dodatkowe kabelki. Do masy łatwiej, bo jest zaizolowana niebieską taśmą pod czarną izolacją. Biało-zielony trzeba przeciąć lub wlutować się w kabelek. Wszystko zaizolować czarną taśmą izolacyjną i wygląda znów jak oryginał. Przypuszczam, że można dostać gdzieś na AliExpress kostkę 4-pinową pod 4-pinowy przerywacz. Ja kupowałem elektroniczny przerywacz na Ali, który pasował plug and play do oryginalnej kostki. Tyle pracy z tej strony.

Do drugiego etapu potrzebujemy manetkę europejską oraz miernik elektryczny.

Manetka w wersji amerykańskiej także się różni. Ma 2 dodatkowe kable: pomarańczowy i niebieski, jak dobrze pamiętam, to jeden jest pomarańczowo-biały, a drugi niebiesko-biały. Spowodowane jest to tym, że, jak kolega wcześniej wspomniał, amerykańskie kierunkowskazy świecą się jako obrysówki i żarówki mają dodatkowe włókno. Po włączeniu kierunkowskazu włókno gaśnie i drugie mruga. Po rozebraniu manetki można zauważyć, że przełącznik kierunkowskazów ma inną budowę i ma te 2 wspomniane dodatkowe kable. Wersja europejska ma jeden pomarańczowy i jeden niebieski. Tutaj będzie potrzebny miernik w celu przedzwonienia instalacji. Na kostce wiązki głównej też są dodatkowe wspomniane wyżej kabelki i trzeba zidentyfikować, które są od kierunkowskazów. W kostce, która znajduje się z prawej strony i jest wpięta do kostki idącej do licznika, znajdują się kable od kierunkowskazów. Jak spojrzeć na nią od strony wchodzących do niej kabli, obok siebie będą takie kabelki: góra i dół - zielone kabelki, następnie pomarańczowo-biały - góra i niebiesko-biały - dół. To są kable od obrysówek. Jako trzecie są nasze kable kierunkowskazów: pomarańczowy góra i niebieski dół. Dla sprawdzenia przedzwonić instalację z prawej i lewej strony: które kabelki z lewej strony piszczą jako 3. rząd z prawej. W manetce w kostce zamieniamy tylko te kable. Szary ma być połączony z szarym, pomarańczowy z pomarańczowym piszczącym w 3. rzędzie i niebieski z niebieskim. Do wyjęcia pinów z kostki manetki trzeba odpiąć klips trzymający piny, od strony pinów podważyć czymś ostrym, cienkim zawleczkę i wysunąć pin, włożyć go w odpowiednie miejsce. I to tyle. Mamy awaryjne oraz mruganie długimi.

Jeżeli ktoś ma jakieś pytania, to zapraszam. Postaram się odpowiedzieć.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz Hondy CBR 600RR 2007 PC40 w wersji amerykańskiej zgłasza problemy z elektryką, szczególnie z działaniem świateł awaryjnych i kierunkowskazów po próbie montażu przełączników z wersji europejskiej. Wersje USA i EU różnią się wiązką elektryczną, kolejnością kabli oraz typem przekaźnika (USA 2-pinowy, EU 4-pinowy). Próba wymiany całej wiązki na europejską spowodowała, że awaryjne zaczęły działać, ale kierunkowskazy nie, a motocykl nie odpalał z powodu braku zasilania pompki paliwa i przekaźnika. Po sprawdzeniu okazało się, że brakowało masy między silnikiem a ramą, co po naprawie umożliwiło uruchomienie motocykla. Nadal jednak po włączeniu świateł długich na liczniku zapalają się kontrolki kierunkowskazów, co wskazuje na uszkodzenie licznika (prawdopodobnie zimne luty lub wewnętrzna usterka). Wymiana przełączników i wiązki wymagała modyfikacji kabli i dodania przewodów masowych oraz sygnałowych do przekaźnika 4-pinowego. Podsumowując, przeróbka na wersję europejską z funkcją świateł awaryjnych jest możliwa, ale wymaga manualnej ingerencji w instalację, znajomości schematów oraz uwzględnienia różnic w wiązkach i przekaźnikach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA