Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z WinIsd max power

marecky11 12 Oct 2005 17:12 1895 23
    marecky11
    Level 13  
    Zrobiłem symulację dla dwóch głośników 12" STX GDN 30-200-8 AE i Eminenca Beta 12lf i nie wiem jak mam rozumieć wykres Maximum Power ? Czy ten Eminence z pełną mocą będzie mógł grać tylko do ok 300Hz ?
    luke666
    Level 33  
    WinISD pokazuje pierdoły w tym wykresie. Nie powinny być jednak takie duże. W jakich obudowach symulowałeś te przetworniki? Pewnie w o wiele za dużych...
    marecky11
    Level 13  
    Myślę, że nie były za duże nicałe 50L i bass reflex strojony na 40HZ
    luke666
    Level 33  
    Nie przemuj się tak wykresem, zresztą sam popatrz, poniżej 10W przy <250Hz... Ten wykres sam w sobie wydaje się niepoprawny.
    diyManiek
    Level 29  
    Jezeli ma to byc kolumna do basu to 50litrów dla 12`` to troche malo... proponuje 60-70l, a odnosnie max power to istnieje cos takiego jak spadek mocy w funkcji czestotliwosci, zalezne jest to od jakosci glosnika, jego ukladu magnetycznego i wychylenia liniowego. Im wieksze xmax tym lepiej dla glosnika odtwarzajacego bas. Spadek mocy nastepuje jezeli damy zbyt duza obudowe... WinISD troche ma to blednie opracowane.
    irek2
    Level 40  
    WinIsd operuje tylko na wychyleniu liniowym czyli Xmax. Glosnik pokroju eminenca ma jeszcze wychylenie maksymalne ktoro jest sporo wieksze od liniowego.
    Dla glosnika estradowego 12cali 50litrow to w sam raz ale wszystko zalezy od samego glosnika. Jak ma niskie Qts i male Vas to to raczej male obudowy.
    Strojenie estradowe to zazwyczaj >50Hz a wszystko ponizej powinien wyciac subsonic.
    SILVER SOUND
    Level 28  
    Witam
    Panowie, porównywanie tych głosników nie ma sensu!!!!Przecież jeden to typowy tłuczek basowy o potęznym X max, a drugi to typowy gitarowiec szerokopasmowy o X max 0,8 mm!!!!( stx prawie 10 razy więcej!!!!!).
    Zatem to nie jest problem z WinIsd-em, który pokazuje prawdę, a z niedorzecznym pomysłem porównywania tych akurat głosników w zakresie basowym.
    Do tego stx-a można porównywać, ale deltę lf....
    jk
    luke666
    Level 33  
    marecky11, ten wykres jest w pożądku. Rezonator odciążą głośnik w okolicach strojenia tunelu, skrajnie niskie częstotliwości to bardzo duże wychylenie membrany (najlepiej dać subsonica np 25Hz) także wyższe częstotliwości (tutaj 50-100Hz) to także w miare duże wychylenia.
    SILVER SOUND
    Level 28  
    Witam
    Ten wykres z poprzedniego postu jest klasycznym dowodem kiepskości tego głosnika, i zawyżonych mocy podawanych przez firmę eminence.
    jeśli jest to głosnik basowy, to musi sie zachowywqac jak ten stx, w przeznaczonym zakresie pracy.
    Radze to przeanalizowac wszystkim, ktorzy daja wiare tym cyferkom, wymalowanym w danych katalogowych tych głosników, określającym ich moce.

jk
    Kwaczor

VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie przesadzajmy w żadną ze stron. Przykłady:

Celestion Truvox 1525e wychylenie 3,3mm, tymczasem pracuje bez kłopotów do 5mm

STX GDN 38-300 wychylenie 7,5mm a moze pracowac do 9mm

Ty chyba myslisz o BETA 12 LT?? W każdym razie taki głośnik może pracować w nadstawce z odciętym pasmem np na 120Hz. A wychylenie 0,8mm też można traktować z pzymróżeniem oka.

Producenci podaja Xmax w różny sposob. Niektórzy odejmuja po prostu nabiegunnik od cewki i dziela przez 2, niektórzy obliczaja 70%BL. Ale to i tak wszystko wartości powyżej których głośnik może jeszcze pracować.

Kolejna sprawa! WinISD nie bierze zdaje się pod uwagę zmiennej impedancji głośnika w okolicach strojenia. Okolice rezonansu głośnika nawet przy zastosowaniu BR mają wyższą impedancję, a więc i moc będzie trochę mniejsza.
    SILVER SOUND
    Level 28  
    Witam
    Według mnie nie jest ważne jakie błedy popełnia ten programik, bo popełnia je w odniesieniu do wszystkich głośników jednakowo, a nie tylko "na złośc" eminence....
    a te wypadają bardzo blado w porównaniu z innymi markami, co widać na fotkach...
    Faktem jest że większośc firm tak podaje X max, i podaje słusznie, bo taka wartośc gwarantuje najniższe zniekształcenia.
    Faktem jest też, że przy nieco większych, ale "dopuszczalnych" zniekształceniach, można pracować na nieco większych wychyleniach niż te katalogowe, ale nie większych niż + 50% tych katalogowych.
    Zatem tez masz rację, pisząc o truvoxie, i stx-ie.
    Programiki takowe są własnie po to , aby wstepnie "oszacować" jak dany głosnik zachowuje sie w oczekiwanym przez nas zakresie częstotliwości, i na podstawie tych danych wybrać najlepszy.
    Nie można zatem "przymrużać oczu" na ewidentną nieodpowiedniość jakiegoś głosnika w danym zakresie.
    Zatem te eminence, może być używany od 200-250 Hz w górę, i będzie bezpieczny, a na "dole" trzeba zastosowac tego STX-a, i wtedy bedzie komplet, który razem spisze sie zadowalająco.
    marecky11
    Level 13  
    Jednak wydaje mi się , że irek2 ma rację z tym, że winisd nie uwzględnia wszystkich wartości głośnika. Ja na tej becie 12lt gram ponad rok z wzmakiem 2x140w rms na full rozkręconym (nieraz klip się nawet zapala) i głośniki żyją i mają się bardzo dobrze. :)
    Silver jest strasznym wrogiem eminenców :)

Pozdrawiam wszystkich
    SILVER SOUND
    Level 28  
    Witam

To że grasz rok na wzmacniaczu 140W, i nic sie nie stało nic nie znaczy...
    Irek 2 ma rację, ale nie uwzglądnia tego co napisałem wcześniej , że ten program tymi samymi błędami traktuje wszystkie głośniki jednakowo, zatem nie można sie taka jego wada podpierać.

Ty natomiast porównałeś dwa głosniki, których nigdy nie powinno sie porównywać, i wyciągnąłeś fałszywe wnioski.
    Moje pisanie w tym temacie ma na celu uzmysłowienie, zarówno Tobie, jak tez innym, że nie można porównywać tak skrajnych głosników.
    W końcu możecie porównac te głosniki na innych symulatorach, i przedstawić wyniki, założe się, że nie będą wiele odbiegały od tych z tego programiku.
    Kappa 15 LF, jak to jest zaznaczone, jest typowym głosnikiem basowym, tylko nie wszyscy chca doczytać, że jest to głośnik GITAROWY!!.
    Zatem nie powinien być stosowany w systemach PA.
    Ta charakterystyka to dobitnie pokazuje.
    Zatem nie masz racji, że "nie lubię głosników eminence",
    ja nie lubie podpowiadaczy, co nie do końca wiedzą o co idzie, i podpowiadaja bzdury, czyli zastosowanie danego głosnika w nieodpowiednie miejsce, niezgodnie z przeznaczeniem.
    Podpowiadaczy , którzy piszą iż można "przyknąc oko", na Xmax = 0,8 mm, nie zaznaczając, że takowe "przymknięcie" można wykonać, gdy jest on zastosowany w piecu gitarowym (nie basowym!!), a nie w kolumnie szerokopasmowej.
    Takie "niedopowiedzenie" owocuje tym, iz znajdą sie tacy, co potraktuja to serio, i zastosuja jako głosnik basowy.

Przesymuluj sobie kolego basowe głośniki do systemów PA, serii PRO eminence, i zobaczysz, że ich wykresy , nawet na "ułomnym" WinIsd, sa podobne do tego STX-a.

jk

Sorki, za nieco napastliwy ton tego postu, ale trzeba nieco uporządkowac całą dyskusję, i doprowadzić do porównywania głosników w tej samej kategorii.
    Inaczej mozna wyciągnąc tylko fałszywe wnioski, zarówno do symulatora, jak tez do głosników, a to nie będzie nikomu służyło pozytywnie.
    jk
    Kwaczor

VIP Meritorious for electroda.pl
    Zaznaczyłem ze odcięcie od dołu i głośnik w nadstawce. Nie wspomniałem, że ma to być pudło pełnopasmowe.
    SILVER SOUND
    Level 28  
    Kwaczor wrote:
    Zaznaczyłem ze odcięcie od dołu i głośnik w nadstawce. Nie wspomniałem, że ma to być pudło pełnopasmowe.

Witam
    Dlatego sorki indywidualne dla Ciebie, bo to co napisałem było raczej "przykładowe", i przez przypadek , niezamierzony, odniosło sie do Ciebie..
    bo oczywiście mozna wykorzystac ten głośniczek eminence, tak jak Ty napisałeś, i ja w tym temacie, jako nadstawka, do prawdziwego basiku, np: na tym stx-ie..

jk
    marecky11
    Level 13  
    Silver

ze strony eminenca:

Kappa 15LF (600W)

Eminence LF models are specially designed with extended Xmax to deliver more bass than standard models and provide 'a true woofer' for three-way applications. This unit has been designed to give a clean extended bass response in ported cabinets of approx. 110 liters (3.9 cu. ft.). An ideal speaker for portable high power P.A. and club system applications.

gdzie tu jest napisane, że to jest głośnik gitarowy i że nie nadaje się do PA

Po drugie to "porównanie" nie miało wykazać który głośnik jest lepszy, chciałem tylko znaleźć 2 różne wykresy i akurat przy tych głośnikach to znalazłem.
    SILVER SOUND
    Level 28  
    Witam
    Ja posiadam stary ich katalog, z bardziej wiarygodnymi danymi.
    To co, opisując głosnik w nowej rzeczywistości wyścigu szczurów, próbuje ukryc zarówno producent, jak tez jego przedstawiciele, jest wypisane między wierszami w parametrach głosnika, a jednym z nich jest Mms i Xmax, bo dobre basowe głosniki do PA maja ten parametr na poziomie 123-140 g, i Xmax równe, lub powyżej 6,5-7 mm.
    To że producent wypisując nieco naciągnięte dane, chce zwiększyc zakres stosowalności głosnika, czyli ZWIĘKSZYĆ ZYSK!!!, nie oznacza, że trzeba w ciemno sie do takich "zabiegów" stosować, i w to co jest napisane bezgranicznie wierzyć.

Nie wiem czy wiesz, ale w starym katalogu, dla np: kilomaxów, przy zachowaniu tego samego opisu konstrukcyjnego, czyli rodzaj drutu, rodzaj nośnika, itd....
    napisane było 1000W, a w nowym 1250.....
    a do opisu serii alpha, beta moce podawane były o połowe mniejsze.
    Co do kappa 15 lf, to podanie mocy 600W dziś, a w starym katalogu,( z tymi samymi danymi konstrukcyjnymi 400W), dla 3 calowej cewki jest własnie przegięciem, bo jak widzisz na tym wykresie 300-400W, to jest moc prawdziwa, która głosnik jest w stanie wytrzymac w systemie PA.
    Konkludując, nie wszystko złoto co sie świeci, a w nowym katalogu eminence, sa same "złotka"....
    szczególnie w serich "blaszanych"...

Trzeba miec dużo doświadczenia konstrukcyjnego, aby wyłowić w chaosie reklamowym, lub 'upiększonych" danych, te prawdziwe, i na ich podstawie dobierać głosniki do określonego zastosowania.

Wsród nich tez głosniki eminece, ale z serii PRO.

Nawet ułomne symulatory, jak wymieniany, pozwalaja obnazyć te "cuda " wypisywane w katalogach, co do zastosowania głosnika, lub jego mocy, trzeba tylko , umiec to "czytać", a własnie przedstawiony wykres, to doskonale pokazuje (kappa 15 lf)

jk
    diyManiek
    Level 29  
    Potwierdzam fakty przedstawione przez kolege Silver Sound, jakis czas temu zakupilem 2glosniki eminence alpha15 producent podawal do nich moc 200W 8Ω doslownie po tygodniu padly zasilane 100W na jeden glosnik.
    Co prawda graly ladna górka, (zastosowalem je w paczce basowej) i ogólnie brzmialy dobrze, no ale w piecyku do 50W :) co najwyzej jezeli chodzi o dluzszy zywot tego wynalazku... jeden sie spalil, a drugi zostal zniszczony mechaniczie jezeli chodzi o szczególy.
    marecky11
    Level 13  
    Zepsuć to można każdy głośnik niekoniecznie wielką mocą, raczej wydaje mi się , że tutaj zawiniła obsługa , a nie eminence :)
    Fakt ,że z tymi przekłamaniami to widzę że prawie wszyscy producenci już zostali wymienieni na różnych forach, że coś kręcą. A czy faktycznie tak jest ? Może i tak.

Pozdrawiam
    diyManiek
    Level 29  
    Byly jakis czas temu zachwalane na forum glosniki 15`` Solton-craaft 200W i to one weszly na miejsce zniszczonych eminence, graja juz od ponad pól roku na takich samych ustawieniach mocowych co wczesniej... jakies wnioski??
    marecky11
    Level 13  
    Dla mnie żadne, bo dziwne że na wszystkich głośnikach, czy salach grasz takimi samymi ustawieniami. To jak "zawodowi" akustycy, którym jak się zwróci uwagę, że coś nie tak to mówią, że tydzień temu na innej sali było dobrze słychać, a on nic nie ruszał to i tu musi być dobrze :)

Ja rok grałem na celestionach i w jednym momencie padły 2szt z 4 i nie było żadnego przesteru , ani nic, po prostu nagle przestały grać.
    diyManiek
    Level 29  
    kolego na próbach :) mówilem o paczce pod gitare basowa. Na próbach prawie zawsze sie gra na jednych wypracowanych ustawienaich.
    marecky11
    Level 13  
    Trzeba było mówić,że na próbach :) Widać miałeś pecha :)
    Trzeba było reklamować, słyszałem już parę razy, że się udaje odzyskać kasę lub przynajmniej sprawny głośnik.