logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 308 T9 i inne PSA - kasowanie błędu radaru po kolizji

glapsson 25 Paź 2020 09:01 32010 23
  • #1 18998290
    glapsson
    Specjalista elektronik
    Ocena: 645
    Jak w tytule
    Często się zdarza że nowe modele Peugeot lub Citroen po kolizji zapisują błąd radaru.
    Jakie zdziwienie jest wielu użytkowników tych aut - w momencie jak stwierdzają że ich auto w ogóle w radar nie jest wyposażone.
    Dlaczego tak się dzieje ?

Sprawa dotyczy najczęściej aut wyposażonych w przedni system parktroników oraz kamerę na szybie, która odpowiada za utrzymanie pasa ruchu zmianę automatyczną świateł i czytanie znaków automatyczne hamowanie i ostrzeganie itd.

Procedurę da się wdrożyć w autach z telekodowaniem online - bez potrzeby łączenia z serwerem.

I jest to niezależne czy auto ma radar ARTIV czy tez go nie posiada.

Błąd jest czymś w rodzaju crashdaty ( podobnie jak w sensorach airbag ).

ROZWIĄZANIE
    ( o ile faktycznie nic elektrycznie nie jest uszkodzone )

DIAGBOX 7.60 ( takiego użyłem )
    u mnie 308 T9 - 2020rok produkcji

Wchodzimy w BSI
    naprawa
    czytanie/uczenie

w ostatniej linii mamy reset systemu radaru do automatycznego hamowania po kolizjii

klikamy i błąd znika - otrzymujemy potwierdzenie o resecie

Jeżeli ktoś się boi nie jest pewien błedu lub nie posiada odpowiedniego sprzętu albo ma wątpliwości co do genezy błędu ( opcje wyposażenia ) to zawsze może pojechać do serwisu :
    w serwisie zależnie od lokalizacjo koszt od ok 150zł - niezbyt dużo przy okazji sprawdza wszystkie błędy.

Dla szukających bardziej precyzyjnych wskazówek instrukcja do pobrania - jak to zrobić.

Pomogłem ?
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • KASOWANIE INFORMACJI O USTERCE RADARU PO WYKRYCIU ZDERZENIA xc.pdf (781.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 19480330
    Krzysztof_0380
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Cześć,
    jestem w podobnej sytuacji. Auto to Peugeot 3008 II. Zastanawiam się, czy w przypadku zastosowania opisanej przez Ciebie poniżej procedury i skasowaniu tego błędu system będzie działał poprawnie... Czy i tak nie będzie wymagana jego kalibracja w serwisie Peugeot. Obawiam się czy skasowanie błędu bez kalibracji nie spowoduje sytuacji, gdzie radar nieprawidłowo będzie odczytywał odległość od poprzedzającego pojazdu i na tej podstawie nie będzie podejmował błędnych decyzji o przyspieszeniu czy też hamowaniu w odpowiednim momencie. A to już może być niebezpieczne... Czy weryfikowałeś to po skasowaniu błędu?

Pozdrawiam,
    Krzysiek

glapsson napisał:
    Jak w tytule
    Często się zdarza że nowe modele Peugeot lub Citroen po kolizji zapisują błąd radaru.
    Jakie zdziwienie jest wielu użytkowników tych aut - w momencie jak stwierdzają że ich auto w ogóle w radar nie jest wyposażone.
    Dlaczego tak się dzieje ?

Sprawa dotyczy najczęściej aut wyposażonych w przedni system parktroników oraz kamerę na szybie, która odpowiada za utrzymanie pasa ruchu zmianę automatyczną świateł i czytanie znaków automatyczne hamowanie i ostrzeganie itd.

Procedurę da się wdrożyć w autach z telekodowaniem online - bez potrzeby łączenia z serwerem.

I jest to niezależne czy auto ma radar ARTIV czy tez go nie posiada.

Błąd jest czymś w rodzaju crashdaty ( podobnie jak w sensorach airbag ).

ROZWIĄZANIE
    ( o ile faktycznie nic elektrycznie nie jest uszkodzone )

DIAGBOX 7.60 ( takiego użyłem )
    u mnie 308 T9 - 2020rok produkcji

Wchodzimy w BSI
    naprawa
    czytanie/uczenie

w ostatniej linii mamy reset systemu radaru do automatycznego hamowania po kolizjii

klikamy i błąd znika - otrzymujemy potwierdzenie o resecie

Jeżeli ktoś się boi nie jest pewien błedu lub nie posiada odpowiedniego sprzętu albo ma wątpliwości co do genezy błędu ( opcje wyposażenia ) to zawsze może pojechać do serwisu :
    w serwisie zależnie od lokalizacjo koszt od ok 150zł - niezbyt dużo przy okazji sprawdza wszystkie błędy.

Dla szukających bardziej precyzyjnych wskazówek instrukcja do pobrania - jak to zrobić.

Pomogłem ?
    Pozdrawiam
  • #4 19480859
    glapsson
    Specjalista elektronik
    Ocena: 645
    Procedura wykonana u kolegi z tempomatem aktywnym 3008 II GT - auto perfekcyjnie przyspiesza i hamuje.
  • #5 19480862
    melas
    Poziom 31  
    Ocena: 689
    Oczywiście dla świętego spokoju jeśli przód auta był po konretnym dzwonie, to wypadało by taką kalibrację przeprowadzić. W moim przypadku auta nie były moje i nie ja decyduję za właścicieli, z drugiej strony jest opcja resetu dostępna na poziomie zwykłego użytkownika to ja przeprowadziłem, a reszty nie ruszam bez odpowiedniego sprzętu( tablice kalibracyjne). Wiem że do tej opcji już dostęp jest zabezpieczony kodem REMI.
  • #7 19967571
    Kovadlo
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Opel Corsa F
    Błąd kamery (radaru)
    Pomogło kasowanie uderzenia w BSI.
  • #8 20089125
    falcon27
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Dokładnie w punkt. Dzięki za wyczerpujący opis.

Dodano po 8 [minuty]:

Kalibracje wykonujesz kolego na drodze. 2 osoby i 30-40 minut jazdy, Żadnego kodu.
    Druga rzecz, że taka kalibracja potrzebna jest jak było uderzenie przednie lub zmiany w pasie przednim. Przy bocznym lub tylnym uderzeniu jest zbędna.

melas napisał:
    Oczywiście dla świętego spokoju jeśli przód auta był po konretnym dzwonie, to wypadało by taką kalibrację przeprowadzić. W moim przypadku auta nie były moje i nie ja decyduję za właścicieli, z drugiej strony jest opcja resetu dostępna na poziomie zwykłego użytkownika to ja przeprowadziłem, a reszty nie ruszam bez odpowiedniego sprzętu( tablice kalibracyjne). Wiem że do tej opcji już dostęp jest zabezpieczony kodem REMI.
  • #9 20346883
    mariuszlysy121
    Poziom 2  
    Witam zrobiłem kasowanie po dzwonie w bsi vauxhall mokka 2021 (to samo co Peugeot 208,2008, ) ale został mi błąd w Abs brak komunikacji z radarem . Radar działa . Testowałem go przez komputer . I wyskakuje ciagle błąd ( usterka systemu hamowania po kolizji ) dodam ze jeszcze nie ogarnelem poduszek ( po wystrzale ) może to ma związków ze ciagle wyskakuje ten błąd ?
  • #11 20347168
    mariuszlysy121
    Poziom 2  
    Nie radaru nie wymienialem bo znalazłem go wiszącego na jednym kablu . Naprawiłem wiązkę do niego . Komputer łączy się z nim bez problemu . Błąd tylko pokazuje się w Abs brak komunikacji z radarem . Jak wchodzisz w moduł radaru wyskakuje tylko błąd - sprawdz kod błędy w układzie Abs .
    Po skasowaniu Crash daty w bsi radar działa .
    Jak i aktywny tempomat .
    Problem wyskakuje po wyłączeniu i włączeniu zaplanu jeszcze raz . - oczywiście poduszki i awaria hamowania po kolozji ..
    tak myśle - może jedne kabelek zle zlutowalem od radaru idący do Abs . ?
    Bo radar działa dobrze
  • #12 20398556
    tomekkar
    Poziom 2  
    Witam
    Mam pytanie odnośnie 208 z 2020r po wykonaniu procedury oczywiście usterka ustąpiła radar zgasł, ale po ruszeniu znów się zaświecą kontrolka jeśli nie zapnę pasa. Auto napewno nie ma radaru z przodu jedynie kamera na szybie, nie wiem czy tak ma być czy jeszcze jest potrzeba kalibracji.
    Pozdrawiam
  • #14 21204000
    dissectional
    Poziom 11  
    Cześć,
    Mam pytanie. W moim 508 2020 r. po stłuczce z przodu musiałem wymienić radar. Kupiłem używany. Podjechałem do serwisu Peugeot, aby mi go ustawili. Poprzez połączenie online dopisali radar do auta, ale nie działa. W serwisie powiedzieli, że wszystko jest ustawione poprawnie (ABS, kamera itp.), ale radar działa jako zwykły, ale nieaktywny. Ten, który kupiłem, ma taki sam numer części itp. Prośba o pomoc.
  • #15 21230350
    bbartek34111
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    dissectional napisał:
    Cześć,
    Mam pytanie. W moim 508 2020 r. po stłuczce z przodu musiałem wymienić radar. Kupiłem używany. Podjechałem do serwisu Peugeot, aby mi go ustawili. Poprzez połączenie online dopisali radar do auta, ale nie działa. W serwisie powiedzieli, że wszystko jest ustawione poprawnie (ABS, kamera itp.), ale radar działa jako zwykły, ale nieaktywny. Ten, który kupiłem, ma taki sam numer części itp. Prośba o pomoc.

Jakiej pomocy oczekujesz?
    Byłeś w serwisie zepsuli Ci, to niech naprawią proste.
  • #16 21308058
    lepiotrek
    Poziom 11  
    Jest ktoś z mazowieckiego kto może za banknoty NBP skalibrować mi radar w 5008 II z 2020?
    Lekko dotknięty z tyłu i niestety zaświeciła się informacja.
  • #17 21540018
    _Hose_
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Dziękuję za poradnik.
    C4 Cactus 2018 r. "radar kamera w szybie"
    Auto kupiłem lekko trzepnięte przodem, airbagi i napinacze nieruszone.
    Ten sam problem, komunikaty o awarii systemu.
    W diagnostyce znalazłem informację o 2 kolizjach, zresetowałem to Launchem.
    Awaria zniknęła.
    Dzięki raz jeszcze.
  • #18 21715193
    darekk1977
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Dzień dobry
    Posiadam Peugeota 308 2019 r. Nie ma aktywnego tempomatu, tylko alarm ryzyka kolizji. Pytanie: czy można dołożyć lub dopisać taki system? Samochód posiada radar i kamery, sam parkuje, a nie potrafi utrzymać odległości. Wierzę, że jest to do ogarnięcia przez fachowców internetowych. Dodam, że w 2014 roku posiadałem tempomat aktywny i samochód hamował tylko silnikiem, nie używał hamulca, więc myślę, że tu można to zrobić. Tylko kto to potrafi? Pozdrawiam
  • #19 21793877
    macieklysy
    Poziom 1  
    Witam, dziękuję bardzo. U mnie był ten sam błąd - zrobiłem reset BSI tak jak w opisie i wszystko OK. Ja robiłem Autel'em (błąd B120A)
    Ekran skanera diagnostycznego pokazujący błędy B120A:68 i C1651:86 w pojeździe Peugeot
    Jest taka funkcja. Jeszcze raz dziękuję bardzo za pomoc.
  • #20 21798883
    darekk1977
    Poziom 11  
    Witam
    Mam problem: samochód posiada radar, informuje, że jestem za blisko pojazdu, występuje informacja "Hamuj", ale zero reakcji z strony samochodu - jeśli sam nie zareaguję, to uderzy mimo informacji. Samochód nie pokazuje żadnych błędów. Tak to ma być czy coś nie działa? Samochód był uderzony w przód i ustawiała go firma od radarów.
    Pytanie: dlaczego sam nie zwalnia i nie hamuje, jak zbliżam się do samochodu? Poproszę o telefon, jak może ktoś mi pomóc lub wytłumaczyć 533734333
    Pozdrawiam
  • #22 21798944
    darekk1977
    Poziom 11  
    Czyli jak nie ma aktywnego, to nie zahamuje. W opisie pisze inaczej - powinien awaryjnie zahamować po wyłączeniu. W menu świeci mi kontrolka, że system awaryjny został wyłączony; to po co mi ta kontrolka?
  • #24 21800918
    darekk1977
    Poziom 11  
    To wystarczy spisać z radaru, czy trzeba w menu wejść i czy jesteś mi w stanie powiedzieć, jak to spisze, co w końcu mam?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem zapisywania błędu radaru w nowych modelach Peugeot i Citroën po kolizji, mimo że niektóre auta nie są wyposażone w radar, a jedynie w kamery i systemy wspomagające (parktronik, utrzymanie pasa ruchu, automatyczne światła, czytanie znaków, hamowanie awaryjne). Błąd ten jest podobny do crashdaty w sensorach poduszek powietrznych i można go skasować za pomocą narzędzia DIAGBOX (np. wersja 7.60) w module BSI, w opcji naprawa – czytanie/uczenie – reset systemu radaru do automatycznego hamowania. Procedura ta działa bez konieczności połączenia z serwerem i jest możliwa do wykonania online z telekodowaniem. Po skasowaniu błędu system radaru i tempomat aktywny działają poprawnie, choć w przypadku poważniejszych uszkodzeń zalecana jest kalibracja z użyciem tablic kalibracyjnych. W niektórych modelach (np. Opel Corsa F, Vauxhall Mokka) podobne problemy rozwiązuje kasowanie błędu w BSI, jednak mogą występować komplikacje związane z modułem ABS i komunikacją z radarem. Użytkownicy zwracają uwagę, że brak aktywnego tempomatu oznacza brak automatycznego hamowania, mimo obecności radaru i kamer. Kalibrację można wykonać na drodze, z udziałem dwóch osób, bez specjalnych kodów, jeśli doszło do uszkodzeń przedniej części pojazdu. Wymiana radaru na używany wymaga dopisania go do auta i odpowiedniego ustawienia, co czasem sprawia problemy w serwisie. Reset BSI i kasowanie crashdaty to podstawowe czynności po kolizji, które często rozwiązują problem błędów radaru i systemów bezpieczeństwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA