logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mini 56 1.6 Prince, Pb bez turbo - Naciągnięty łańuch?

Frost160 25 Paź 2020 09:50 363 2
REKLAMA
  • #1 18998360
    Frost160
    Poziom 14  
    Ocena: 182
    Witam.

Auto jak w temacie rocznik 2007. Silnik bez turbo, przyjechało z palącym checkiem, błędy odczytane gutmannem:
    - 10090 sprawność katalizatora.
    - 10309 sterowanie wałkami rozrządu na wylocie.
    - 10365 sterowanie wałkami rozrządu na wlocie.

Skasowałem (bo może stare) przejechałem się może 5-10 km i odczytałem deplhim tym razem:
    - 2b15 czujnik ciśnienia różnicowego (map sensor) (to też może być według mnie spowodowane rozciągniętym łańcuchem).

W aucie zmieniłem od razu olej bo stary miał 20 tys km przebiegu.

Od razu pomyślałem o rozrządzie (bo ponoć strasznie słaby w tym silniku), ale klient który kupił auto mówi że sprzedawca go zapewniał że "wymieniony".

Co sądzicie? W poniedziałek jeszcze elektrozawory od vanosów wyjmę i wyczyszczę. Będzie widać po zdjęciu osłony górnej rozciągnięcie łańcucha między kołami rozrządu?

Jeśli robić rozrząd to z kołami czy sam łańcuch + ślizgi i napinacz + to dolne koło na wale?

Dzięki za jakieś podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 18999990
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6380
    Zobacz kamerka czy kat nie stopiony w środku. Zmierz sprezanie.
  • #3 19001577
    Frost160
    Poziom 14  
    Ocena: 182
    Wymieniłem dziś ten nieszczęsny olej, zrobiłem z 20km i błędów brak. Silnik pracuje sporooo ciszej.

Jakby kat był stopiony to raczej by nie miał mocy ? Często się w nich coś takiego działo ? (zapaliłem go bez osłony termicznej i wyglądało po obudowie kaltizatora by była czerwona od gorąca( a jest zaraz przy głowicy).

Zawory od Vanosów czyste.
REKLAMA