logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy woda w filtrze zmywarki Ariston LL42 to normalne zjawisko?

Laick 12 Paź 2005 18:55 25940 9
REKLAMA
  • #1 1893251
    Laick
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Witam serdecznie wszystkich ponieważ jestem nowy na Forum.
    Pytanie jak w temacie a konkretnie: gdy wyjąłem filtr (w dolnej cześci zmywarki) aby go przeczyścić okazało się, że w "pojemniku" w ktorym mieści się filtr jest woda. Czy jest to normalny objaw i czy tak musi być? Wydaje mi się, że raczej chyba nie i jest to związane z odpływem dlatego pytam. Zaznaczam, że zmywarka do tej pory była używana czterokrotnie. Jest też dobrze wypoziomowana.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1893790
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 1897168
    noman1
    Poziom 16  
    Ocena: 49
    jeśli bez wyjmowania filtra wody nie widać to tak ma być,
    a jeśli jest ponad filtr ale nie dużo to pewnie się trochę cofa,może przytkane rury :D
  • REKLAMA
  • #4 1918697
    Laick
    Poziom 11  
    Dzięki, za wszystkie odpowiedzi... ale doszedłem sam. Poprostu trzeba po każdym zmywaniu przeczyścić filtr i wszytsko jest ok. Uważam temat za zakończony.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2038884
    Laick
    Poziom 11  
    Witam ponownie i wznawiam wątek. Niestety, znów pojawił się ten sam problem, pomimo tego że filtr jest czyszczony po każdym zmywaniu. Nadmienię, że wypoziomowana jest dobrze, a rury nie są zatkane. Czekam szczególnie na uwagi od innych użytkowników tego sprzętu.
  • REKLAMA
  • #6 7261344
    Andre234
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Mam to samo w zmywarce Ariston LI 460
    W pojemniku na sół i w filtrze zawsze jest woda.
    Nie wiem czy to normalny stan ?
    Efekt jest taki że po myciu są smugi na szklankach.
    Testowałem nawet najdroższe środki.
    ;-(
  • #7 7261571
    andrzej1959
    Specjalista AGD
    Ocena: 814
    Andre234 napisał:
    Mam to samo w zmywarce Ariston LI 460
    W pojemniku na sół i w filtrze zawsze jest woda.
    Nie wiem czy to normalny stan ?
    Efekt jest taki że po myciu są smugi na szklankach.
    Testowałem nawet najdroższe środki.
    ;-(

W pojemniku na sól w filtrze powinna być woda.
    Stosujesz tabletki 10 w jednym ,czy sól nabłyszczacz i proszek :?::?:
  • #8 7266905
    Andre234
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Dzięki za odpowiedź.
    :-)))
    Tabletki i od wielkiego dzwonu sól.
    Mieszkam w mieście na kredzie.
    Woda twarda jak kamień ;-)
  • #9 7269071
    andrzej1959
    Specjalista AGD
    Ocena: 814
    Andre234 napisał:
    Dzięki za odpowiedź.
    :-)))
    Tabletki i od wielkiego dzwonu sól.
    Mieszkam w mieście na kredzie.
    Woda twarda jak kamień ;-)

To zacznij stosować Sól ,nabłyszczacz i proszek
  • #10 7275495
    wersion
    Poziom 15  
    Ocena: 112
    witam wszystkich ja w sprawie wody na dnie , otuż każda pompa odprowadzająca powinnw mieć na wylocie tak mały gumowy zaworek zwrotny który jast tak mizernie zamocowany przez producęta,że często odpada i idzie w kanał.Zaworek ten blokuje powrót wody z węrza odprowadzającego. Normalny stan wody na dnie to ok 1 cm .

a ha jeszcze jedno w pojemniku na sól musi być woda bo przecież ta sól musi się w czymś rozpuścić, jerzali tej wody niema znaczy to ,że zmiękczacz jest nieszczelny i należy go wymienić

Podsumowanie tematu

✨ Woda pozostająca w pojemniku filtra zmywarki Ariston LL42 jest zjawiskiem normalnym, podobnie jak w innych urządzeniach AGD, np. pralkach, gdzie po odkręceniu filtra może wypłynąć resztka wody. W pojemniku na sól woda również powinna się znajdować, gdyż jest niezbędna do rozpuszczania soli zmiękczającej wodę. Obecność około 1 cm wody na dnie pojemnika jest standardem, a jej brak może wskazywać na nieszczelność zmiękczacza. Problem cofania się wody ponad filtr może być spowodowany częściowo zatkanymi rurami lub uszkodzonym zaworkiem zwrotnym na wylocie pompy odpływowej, który zapobiega cofaniu się wody z węża odpływowego. Zaleca się regularne czyszczenie filtra po każdym cyklu zmywania. W przypadku stosowania tabletek 10w1 zamiast oddzielnej soli, nabłyszczacza i proszku, mogą pojawiać się smugi na naczyniach, szczególnie przy twardej wodzie. Wskazane jest stosowanie soli, nabłyszczacza i proszku osobno, aby poprawić efektywność mycia i uniknąć osadów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA