PchlaW81 napisał: Ten zawór zwrotny powinien być w pionie zaraz za pompą, a nie w poziomie, trzyma powietrze które chciało by się dostać do odpowietrznika, błędny montaż.
Oczywiście strzałką w kierunku bojlera.
Mógłbym prosić o zaznaczenie tego na zdjęciu gdzie miałby się dokładnie zawór zwrotny znajdować?
PchlaW81 napisał: Zawór zwrotno-bezpieczeństwa przed bojlerem jest założony niepoprawnie, przez niego powinna przepływać woda czyli powinna rurka pex być wkręcona w miejsce tego korka co teraz jest wkręcony w ten zawór zwrotno-bezpieczeństwa od spodu
To zostało przerobione hydraulik stwierdził to samo co Pan. Na dniach wrzucę zdjęcia jak to zostało poprawione. Niestety to nie rozwiązało problemów bojlera tylko tyle, że przestała woda kapać z zaworu bezpieczeństwa pod bojlerem.
PchlaW81 napisał: Czy nic nie zmieniałeś przy tej instalacji? Jesteś pewien ze do końcówki która wystaje z pod bojlera oznaczona niebieskim kolorem dochodzi ZIMNA woda z instalacji? Rurki masz wierzchem sprawdz jak to sie od wodomierza rozchodzi i czy to tą rurką płynie zimna wodą od wodomierza ....
Jeśli chodzi o resztę nic nie zmieniałem. Tak podłączona jest zimna woda...
Dopiero na wiosnę będzie montowane naczynie przeponowe oraz regulator ciśnienia. Dam znać na pewno co dalej. Dodam, że jak zakręcę zawory od bojlera na wejściu i wyjściu od spirali (grzanie wody na kocioł) i uruchomię bojler na prąd problem znika i wszystko działa normalnie woda jest jak lawa i jej jest tyle ile być powinno w 120 l bojlerze. To jest zagadka
Może woda się cofa na powrocie z kotła do spirali ? i schładza zbyt szybko wodę w bojlerze. Mam zawór czwór drogowy. Pozdrawiam.
Edit:
Dodam jeszcze, że po zakręceniu głównego zaworu od wody zimnej, odkryłem to przy wymianie kranu w łazience. Leci normalnie z ciśnieniem woda gorąca z bojlera szok. Skoro zakręcam główny zawór od wody nie powinna lecieć woda w ogóle ani zimna ani ciepła. Odkręcam wodę zimną a leci gorąca z bojlera... tego nie rozumiem może to ma jakiś związek z szybkim ubywaniem wody w bojlerze. Przypomnę bojler 120 l a wody gorącej zlatuje około 25 l i koniec po wodzie.