logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Doświadczenia z ogrzewaniem garażu chińskim webasto - efektywność w garażu 4x7m, 2

arkosw 30 Paź 2020 23:41 8655 6
  • #1 19010551
    arkosw
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    Witam. Mam garażyk 4x7m na 2,2m wysoki. garaż "blaszak" docieplony od środka sufit styropian 8cm ściany po 6cm, drzwi również. plus uszczleki, wszystko szczelne.

grzałem zawsze piecykiem gazowym, ale mam tego dosyć, po kilku godzinach kreci mi sie w glowie, ciagle wieje trzeba otwierać okna...

Koza odapda, nawet nie mam wegla ani drewna.
    Elektryczne słaba sprawa bo cienkie przewody mam podciągniete.
    A takie webasto byłoby idealne. zataknować z 10-20L i mieć spokój.

pytanko czy uda mi sie takim ogrzać ten garaż ??

w opisie pisze 10kw ale wiadomo jak to jest z chinskimi produktami..
    dlatego pytam kogoś kto ma taki garaż ? ew. czy farelka powiedzmy 2kw ogrzeje taki garaż do 15-20stopni

albo miał/ ma takie webasto jak to wogóle sie sprawuje ?
  • #3 19010674
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 500
    arkosw napisał:
    czy farelka powiedzmy 2kw ogrzeje taki garaż do 15-20stopni

W zależności od tego jaka temp. będzie na zewnątrz.
    Dana moc grzewcza podnosi temp. o ileś stopni, więc jeśi na zewnątrz będzie 0°C a moc grzewcza jest w stanie podnieść temp danej kubatury z konkretnie znaną izolacją termiczną o 20°C to masz 20, ale jeśli na zewnątr będzie -25°C to dociągniesz do -5°C i koniec.
    Zamknięte pomieszczenia ogrzewane poprzez spalanie obojętnie czego ( gaz, drewno, węgiel, olej opałowy) powinny mieć komin i najlepiej zasysanie powietrza do komory spalania z zewnątrz, wtedy nie będzie problemu z głowyboeniem. Jaką moc grzewczą ma obecny piecyk i czy ogrzewa wystarczająco pomieszczenie? Jeśli spełnia oczekiwania wydajnośći to szukaj urządzenia o co najmniej takiej samej lub minimalnie większej mocy
  • #4 19012506
    arkosw
    Poziom 12  
    KrzysztofS
    Nie widziałem, dziekuje bardzo za link :) juz mnie doinformował mógłbym powiedzieć nawet że wystarczająco :)

Cowboy zagrabie

Dobre spostrzeżenie, nigdy nie patrzyłem na to z tej strony ( nie bralem pod uwage temp zew. tylko wew)

Mamy teraz chłodniejsze noce więc podłącze farelke 2kw ustawie na full, zobaczę ile stopni bedzie w środku i porównam do temp. zewnetrznej . I jak 2kw wygrzeje to tamto webasto również powinno.

Pytanie tylko czy 1kw tego webasto to jest 1kw ogrzewania farelka. jak się mają te moce do siebie.

No i ile faktycznie takie webasto 5kw ma mocy ( wiadomo jak to chińczyki :D )
  • #5 19012539
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 928
    arkosw napisał:
    Mam garażyk 4x7m na 2,2m wysoki. garaż "blaszak" docieplony od środka sufit styropian 8cm ściany po 6cm, drzwi również

To "prawie" jak mój, tylko że mój jest troszkę "grubiej" docieplony.
    I do ogrzewania, jak i do pracy w tym że garażu wykorzystuję https://www.budujesz.pl/geko-promiennik-gazowy-sloneczko-geko-4600-z-piezo-6-4862004/
    Promiennik znakomicie się sprawdza.
    I przy temperaturze na zewnątrz rzędu minus piętnaście stopni.
    Bez problemu można w środku osiągnąć tą samą temperaturę tylko, że na plusie.

Oczywiście to minus piętnaście to z tamtego roku :D
    No i wiadomo nie od razu.

Dajmy na to, że po godzinie pracy takiego promiennika.
  • #6 19012564
    arkosw
    Poziom 12  
    [quote="klm787"]
    arkosw napisał:
    słoneczko

wlasnie do tej pory mialem podobny tylko taki wolnostojący czarny.

Ale teraz ogrzewanie musi odbywać się bez spalania w garażu ( bez odprowadzania spalin )

bo mam słabą głowę i za chwile mi sie robi nie dobrze plus trzeba ciągle wietrzyć.

Bede robił testy z farelką w najbliższym czasie i zobacze co wyjdzie :)

A może ktoś się jeszcze wypowie
  • #7 19017106
    arkosw
    Poziom 12  
    A żeby nie zakładać nowego tematu.

Co myślicie o wypełnianiu profili stalowych ( stal czarna) piakną poliuretanową w celu lepszego ocieplenia ?

bo wpadł mi do głowy taki pomysł, ale boję się, że dużo szybciej rdza go przez to zje ?? dół zabetonowany metr w ziemi

po zewnątrz pomalowany podkladem i farbą, góra pod dachem + zatyczka wiec wody sie nie naleje, dziurki powiercone od dolu i góry,

Ale jak wypełnie piana to skropliny i wilgoć z betonu nie beda mialy gdzie odparować.
    Co o tym myślicie ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje efektywnego sposobu na ogrzewanie garażu o wymiarach 4x7m, który jest dobrze docieplony. Dotychczas korzystał z piecyka gazowego, ale doświadczenia z tym rozwiązaniem były negatywne z powodu problemów zdrowotnych związanych z dymem. Rozważa zastosowanie chińskiego ogrzewania Webasto, które ma moc 10 kW, oraz porównuje je z farelką o mocy 2 kW. Użytkownicy forum podkreślają, że efektywność ogrzewania zależy od temperatury zewnętrznej oraz izolacji garażu. Wskazują również na konieczność posiadania odpowiedniego systemu wentylacji przy użyciu pieców spalających paliwa. Dodatkowo, pojawił się temat wypełniania profili stalowych pianką poliuretanową w celu poprawy izolacji, co budzi obawy o ryzyko korozji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA