Marek_Skalski napisał: @Brendy8606 AMS1117 to zwykły LDO, a nie przetwornica. Jeżeli masz oscyloskop, to sprawdź jakość zasilania i zachowanie napięcia na linii pomiarowej. Jeżeli nie masz, to podłącz wejście pomiarowe do napięcia 3,3 V, zamiast do akumulatorów i zobacz jakie będą odczyty. Jeżeli będą stabilne, to będziesz miał pewność co do działania ADC i programu, a błąd jest w sprzęcie. Jeżeli wskazania będą niestabilne, to problem leży w programie.
Niestety oscylatora nie posiadam. Tak zrobiłem jak zaleciłeś odłączyłem aku, te 3.3V które zasilam cały układ podpiąłem do Analogu i odczyty są stabilne cały czas mam odczyty 3.2V nie zmieniałem nic w programie tylko wpiałem na analog te 3.3V z zasilania.
Marek_Skalski napisał: No dobrze, brnijmy w to dalej.
Kod: c [rozwiń] [zaznacz wszystko][Kopiuj do schowka]
vout = (value * 3.3) / 1024.0; // Konwersja wartości z ADC do napięcia w V.
vin = vout / (R2/(R1+R2)); // Przeliczenie wartości napięcia na wejściu ADC do napięcia na wejściu dzielnika w V.
int vin2=(vin*100); // Mnożenie wartości napięcia w V przez 100, aby wyświetlić pomiar z dokładnością do 2 miejsc po przecinku.
Proponuję zwiększyć liczbę pomiarów (co skutkuje zwiększonym zużyciem energii) lub alternatywnie, wykonać 2 kolejne pomiary, ale odrzucić pierwszy. Różne źródła wskazują, że jest to 'standardowa' procedura w programach Arduino.
To raczej odpada zależy mi na oszczędzaniu energii z aku, żeby po wyzwoleniu zbadał napięcie wysłał i wyłączył się.
zipp napisał: Przełącz źródło napięcia odniesienia dla ADC na wewnętrzne
Kod: c [rozwiń] [zaznacz wszystko][Kopiuj do schowka]
analogReference(INTERNAL);
i nie rób pomiarów i obliczeń w sekcji setup.
Tak się zastanawiam nad wewnętrznym napięciem odniesienia jaka byłaby róznica w odczytach napięcia tylko nie wiem, bo pewnie wiąże się to ze zmianami programowymi z którymi sobie nie poradzę. Czy ktoś mógłby mi przerobić ten mój program na napięcie odniesienia?
Z tego co wyczytałem jeśli przy Atmedze 328P wykorzystałbym np 1.8V napięcie odniesienia to pomiar może być dokładnieszy?
Jeśli mam wgrany bootloader przez Arduino ISP i wybrałem płytkę Nano to jeśli w płytkach przełączę na samą Atmege328 w której mam więcej ustawień jak wgrać szkic bo nie mogę. Czy ten wgrany bootloader na nano jest problemem?