Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereModerated By piracik:3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.
3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
PORADA SZKODLIWA! AUTOR NIE MA POJĘCIA O ELEKTRYCE!
Nel wrote:jestem w identycznej sytuacji. Czyli kupiłem zbiornik z dokładnie taką samą anodą jak na zdjęciach, ale nie ma do niej zasilacza. Na anodzie żadnych oznaczeń. Może ktoś wizualnie jest w stanie rozpoznać tę anodę (dzielony gwint z oringiem)
Krzysztof Kamienski wrote:Zafundowałeś Kolejny Elektrodowy Doktorat o Niczym
Krzysztof Kamienski wrote:Doktorat o Niczym, zawierający w dodatku kupę bzdur
Krzysztof Kamienski wrote:Cel zastosowania tej elektrody - elektrolityczna ochrona wnętrza boilera przed korozją. Kiedyś a i dziś używa sie anod cynkowych wewnątrz boilera w tym samym celu.
Krzysztof Kamienski wrote:Jaka na to jest rada? Użyć zasilacza, będącego źródłem prądowym a nie napięciowym.
Krzysztof Kamienski wrote:Czyli jakiego ? Ano takiego od lamp LED, bo taką charakterystykę mają te zasilacze
Krzysztof Kamienski wrote:Kwestia bezpieczeństwa jest tu pomijalna, bo jak sądzę boiler ma podłączony do zbiornika przewód PE.
Moderated By piracik:3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.
3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
Amino13 wrote:Szkoda komentować te brednie. Niech się Moderator toba zajmie.Przykładowo, ja osobiście mieszkam od 13 lat w domu jednorodzinnym, w polskim Racon City – parafrazując osiągnięcia twórczości filmowej światowego kina grozy.
W jednorodzinnym domu tym nie ma uziemienia. W instalacji jest tylko plus i minus. Niestety, nic z tym nie mogę zrobić, bo nawet nie jestem tu zameldowany. Moja żona i dzieci są tu zameldowane a ja nie ... zawsze kończyło się na obietnicach.
Nieżyjący właściciel domu – pan inżynier – kierownik - specjalista od wszystkiego, twierdził, że nie ma takiej potrzeby. Zażarcie upierał się, że uziemienie jest niepotrzebne, zbędne i wręcz szkodliwe … że najlepiej uziemiać do minusa.
Krzysztof Kamienski wrote:Szkoda komentować te brednie. Niech się Moderator toba zajmie.
Moderated By piracik:3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.
Nel wrote:Ponadto szukałem informacji na temat zasilaczy do tego typu urządzeń, ale niczego nie mogę znaleźć. Gdzie znajdę takie informacje, albo jak poprawnie sprecyzować zapytanie dla w wyszukiwarce, by poszerzyć wiedzę w tym zakresie?
Krzysztof Kamienski wrote:Czy ten Twój bełkot dotyczy systemow grzewczych zgodnie z Działem Forum ? Jest otwarty temat w dziale Hyde Park pt. ,,Opowieści z krypty", więc tam sie przenieś ze swoją produkcją. Dobranoc.
Amino13 wrote:Podobnie, kończy się brak wyobraźni w Twoich „POMIJALNYCH” kwestiach bezpieczeństwa.
Nie wspominam nawet o tym, ile matek zabiło swoje małe, kąpiące się w wannie dzieci, suszarkami do włosów. Mam nadzieję, że trochę Cię to otrzeźwi, bo zdrowie i życie, wcale nie jest trudno stracić.
piracik wrote:Podał przykład zasilacza do ledów - idealny przykład źródła prądowego.
Ty nawet tego nie zrozumiałeś i oskarżyłeś go o posługiwanie się nazwami potocznymi.
Amino13 wrote:Nie znalazłem zasilaczy USB dla LED o tych parametrach prądowych. Masz rację, teoretycznie one byłyby najlepsze.
piracik wrote:Właśnie w tej wtyczce USB, którą pominąłeś, jest układu pilnujący własnie stałej wartości prądu.
piracik wrote:Jakie kwestie bezpieczeństwa Ty wziąłeś pod uwagę?
Podłączyłeś zasilacz bez izolacji galwanicznej pod układ instalacji CWU
Jeśli zmierzyłbyś sobie napięcie pomiędzy zasilaczem, a np. obudową zasobnika, to nie zdziwiłbym się gdybyś zobaczył wynik 230V
Mimo, że na zasilaczu masz 5V
Jeśli instalacja CWU nie posiadałaby uziemienia to to napięcie może pojawić się też na kranach.
Amino13 wrote:Czy jeśli użyję mocniejszego zasilacza LED o stabilnym napięciu, czyli stałoprądowego
piracik wrote:Jesteś ignorantem.
Obejrzales film, ktory Ci podlinkowalem?
Kto napisal żebyś użył mocniejszego zasilacza od led.
Napisaliśmy, że potrzebujesz źródła prądowego takiego jakim jest np. Zasilacz do led.
Nadal nie rozumiesz co to jest źródło prądowe, a nie napieciowe.
Piszesz, że jest ok bo jeszcze nic nie podłączałeś, ale już radziles innym co maja kupic i jak podlaczyć!
kz61 wrote:Było już o tym ale jeszcze raz potwierdzę że anoda służy do ochrony zbiornika a nie do przeciwdziałania osadzaniu kamienia. Temat do usunięcia. Dużo przypuszczeń, większość nie trafiona.
Amino13 wrote:Po za tym nie słyszałem o tym, aby kogoś poraził prąd z zasilacza USB.
Amino13 wrote:Chodzi mi to, że określiłeś moje wpisy, jako szkodliwe i niebezpieczne.