logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakość i moc zestawów głośnikowych od popularnych "wież

Ash Ketchum 13 Paź 2005 14:59 1508 6
REKLAMA
  • #1 1895386
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 77
    Otóż po spaleniu jukż kilku nieoryginalnych scalonych końcówek mocy w mojej wieży Sony RX88 (pisałem już o tym na forum) postanowiłem ją "uzbroić" we wzmacniacz na tranzystorach. Wybór padł na wzmacniacz HexFet 200W (mniejsza wersja znanego 400W), płytki mają w Altonie. Wzmacniacz jest zasilany dość sporym jak na ten model napięciem bo aż niecałe 60V na gałaź. Trafo ma 100% zapasu mocy no i filtracja nie jest zbyt oszczędna. Wzmacniacz to tak naprawdę osobne "pudełeczko" i ma podłączony sygnał z wieży ( sygnał jest wyprowadzony z łączówki w wieży do której wpięta była płytka końcówki, która ze względu na opalenie i brak możliwości zakupu oryg. STK poszła do śmieci).
    Ale do rzeczy. Do wzmaka podpiąłem 4 kolumny Sony od wieży (2 od mojej RX88 i 2 które pochodzą od RX99 mojego znajomego która jest totalnie rozwalona - przez piorun który trafił w linię). Te od RX99 są takie same (też 8ohm bo tam też siedziała STK) więc też mają 8ohm. Mają tylko dwa dodatkowe boczne "gwizdki". Po włączeniu tego do wzmacniacza i puszczeniu dźwięku testowego 40Hz prawie nie uszkodziłem termicznie głośników. Otóz nawet przy max mocy nie stukały w dno magnesu ale po trzymaniu tak przez ok 5minut zaczęło coś z nich śmierdzieć. Powietrze które leciało z otworów BR było lekko zagrzane (letnie) a kopułki dość ciepłe (koło 50stopni) nie wiem jak magnesy. Wzmacniacz ma napięcie wyjściowe 29V przy 4ohm tak więc oddaje do kolumn ok 210W czyli 105W na kolumnę. Tylko ze na wieży pisało 2x100W RMS i 2x170W muzycznej. A dostała kolumna 105W z lepszego wzmaka i mało nie wysiadła. A to chyba niezbyt dobrze świadczy o jej jakości.
  • REKLAMA
  • #2 1895609
    el_Siwma
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Albo o producencie, który podaje błędne dane...lub i owszem mogła wytrzymac 100W ale nie przy 40hz proste.
  • REKLAMA
  • #3 1895817
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Często płyty CD z sygnałem testowym jest uwaga by przy testach sub basowych i testach bardzo wysokich częstotliwości uważać by nie uszkodzić sprzętu.
    Kolega testował 20, 35Hz, 40Hz swój sprzęt Amp A/V Yamaha rx 657, fronty Polaris 300 i Yamha siadła i się zagrzała, włączyły się zabezpieczenia a grał na 40% mocy wzmacniacza.
    Tak testując (większa moc wzmaka plus sygnał sub basowy) mogło wykończyć głośniki, cewki się nagrzały, od cewek magnes i konstrukcja głośnika (jak metalowa) ale z chwilą gdy już konstrukcja nagrzana nie odbierała ciepłą cewki, cewka zaczęła ”konać”, dodając do tego, że konstrukcja głośników z mini wież jest cienka (mały magnes i często obudowa plastikowa) mamy pełny obraz sytuacji.
    Producenci testując wytrzymałość przetworników na pewno nie dają im tak w kość, dochodzą do wytrzymałości bardzo powoli od minimum wzmocnienia do max ze skutkiem uszkodzenia głośników i podając sygnał mniej destrukcyjny dla sprzętu
  • REKLAMA
  • #4 1895886
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 77
    Jeśli chodzi o wzmacniacz to nawet się nie zdążył zagrzać. Otworzyłem kolumny i kosz jest z blachy. Głośnik ma wcale nie taki mały magnes. Te jest 17cm a magnes ma jak u poczciwego Tonsila GDN 16/15 tylko trochę głębszy. Więc nie doszło do uszkodzenia mechanicznego. Na wyższych czestotliwościach jest tak samo. Po takim testowaniu magnes już parzy.
    el_Siwma producent nie podaje złej mocy bo tam był STK który daje 80-100W. Tylko po prostu kolumny są oszukane i mogą oddać 100w w przez krótką chwilę. Na innych wyższych częstotliwościach (nawet 1k) też sobie nie radzą.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z jakością i mocą zestawów głośnikowych z miniwież, na przykładzie wieży Sony RX88, której oryginalne scalone końcówki mocy uległy uszkodzeniu. Autor zastąpił je wzmacniaczem tranzystorowym HexFet 200W zasilanym napięciem około 60V, podłączając do niego kolumny Sony z modeli RX88 i RX99. Wskazano, że kolumny z miniwież mają ograniczoną wytrzymałość, szczególnie przy niskich częstotliwościach (20-40 Hz), gdzie testy sygnałami subbasowymi mogą prowadzić do przegrzania cewek i uszkodzeń mechanicznych. Konstrukcja głośników z miniwież jest często słaba – cienkie cewki, małe magnesy i plastikowe obudowy – co ogranicza ich zdolność do pracy przy wysokich mocach nominalnych. Wzmacniacz HexFet nie zdążył się zagrzać, a głośniki mają magnesy porównywalne do Tonsila GDN 16/15, jednak mimo to kolumny nie radzą sobie z mocą powyżej 80-100W nominalnie, szczególnie przy różnych częstotliwościach. W dyskusji pojawiła się również opinia, że miniwieże i ich kolumny są generalnie niskiej jakości, z wyjątkiem modeli takich jak Yamaha Piano Craft E600, która współpracuje z dobrym subwooferem, choć i ona ma ograniczenia przy długotrwałej pracy powyżej 50W. Podsumowując, kolumny z miniwież są często przeszacowane pod względem mocy, a testy z sygnałami subbasowymi mogą prowadzić do ich uszkodzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA