logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam solidnej piły ukosowej do cięcia stalowych profili, max 100x100mm, budżet do 2k zł

sparkson 07 Lis 2020 14:43 1821 5
REKLAMA
  • #1 19027226
    sparkson
    Poziom 3  
    Ocena: 11
    Cześć,
    szukam piły ukosowej do cięcia profili/kątowników stalowych max 100x100mm. To co widziałem w sklepach oraz internecie wyglada na Chinesium, i mimo niskiej ceny nie jest warte uwagi.

Chciałbym sie zmieścić w budżecie 2 tys zł brutto, i kupić urządzenie które w warunkach małego warsztatu usługowego popracuje ok 2 lat. Dodam że zastanawiałem się nad piłą która będzie przystosowana do tarcz widiowych, nie wiem tylko czy to dobry pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 19027577
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    sparkson napisał:
    przystosowana do tarcz widiowych, nie wiem tylko czy to dobry pomysł
    Bardzo dobry, ale kosztowny, a wtedy może okazać sie, że to jednak zły pomysł. Profile o jakiej grubości ścianki. Stal czarna? Cięcie do jakich zastosowań - jaka precyzja cięcia jest wymagana? Ile tych cięć dziennie, na godzinę? Trzeba pociąć dużo co jakiś czas, czy jest to praca rozłożona równomiernie w czasie?
  • REKLAMA
  • #3 19027637
    sparkson
    Poziom 3  
    freebsd napisał:
    sparkson napisał:
    przystosowana do tarcz widiowych, nie wiem tylko czy to dobry pomysł
    Bardzo dobry, ale kosztowny, a wtedy może okazać sie, że to jednak zły pomysł. Profile o jakiej grubości ścianki. Stal czarna? Cięcie do jakich zastosowań - jaka precyzja cięcia jest wymagana? Ile tych cięć dziennie, na godzinę? Trzeba pociąć dużo co jakiś czas, czy jest to praca rozłożona równomiernie w czasie?

Profile do 4mm grubości ścianki. Stal czarna. Precyzja na poziomie koniecznym do wykonania mebli, ogrodzenia itp. Co do rozłożenia to raczej cięcia partiami, ilości ciężko mi określić. Rozszerzam zakres usług firmy o wykonawstwo, więc na początku bardzo mało.
  • REKLAMA
  • #4 19027758
    freebsd
    Poziom 42  
    Polecam pilę taśmową. Budżet dwa razy większy za coś lepszego, ale kąty proste i ukosy przynajmniej będą dobrze ucięte. Warto wydać raz, a dobrze. Chociaż w założonym budżecie są również bardzo ciekawe piły taśmowe do kupienia.
    Piły widiowej nie polecam, ze względu na koszty. Do opłacalnych projektów to OK, lub dla amatora, ale tarcze jednak szybko się tępią. Gdybyś przecinał mało materiału o mniejszych profilach, nie miał miejsca na maszynę, ale do produkcji to klient musi dobrze płacić.
    Pozostaje oczywiście nieśmiertelna przecinarka na tarcze korundowe. DeWalt w założonej cenie ma przyzwoitą sztywność. Sam nadal używam, ale nie w pomieszczeniu - za dużo pyłu.
  • REKLAMA
  • #5 19027788
    sparkson
    Poziom 3  
    Dzięki! A czy jesteś w stanie polecić mi jakąś piłe taśmową w okolicy zakładanego budżetu?
  • #6 19027892
    freebsd
    Poziom 42  
    sparkson napisał:
    Dzięki! A czy jesteś w stanie polecić mi jakąś piłe taśmową w okolicy zakładanego budżetu?
    Tak, ale napiszę prv.
REKLAMA