logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kocioł Termet Ecocondens Integra II - ograniczenie mocy minimalnej

rdoris 14 Lis 2020 11:05 5805 7
  • #1 19042784
    rdoris
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Gdyby ktoś podpowiedział mi w jaki sposób mogę ograniczyć moc minimalną kotła Termet ecocondens Integra II. Mam kody do ustawień serwisowych i mogę troszeczkę pozmieniać tylko gdyby ktoś podpowiedział co mogę delikatnie zmienić i sprawdzić czy dalej dobrze działa. Dom ocieplony ok. 150m2 ,mam tylko 180 żeberek aluminiowych i 2 fafiry w piwnicach. Teraz jak jest ciepło to zużywam 10m3. gazu w zimę więcej, ale temperatura w dzień to 19.8°C a w nocy 18.6°C. Na piecu ustawione jest 41° .Gdybym podniósł temperaturę w pomieszczeniu to zużycie byłoby jeszcze większe ,mam tylko czujnik pokojowy bez pogodówki. Serwisanci jak sprawdzają kocioł to tylko mówią że wszystko jest ok. i nie potrzeba nic zmieniać. Czy mogę zmniejszyć obroty pompki z 1500 na np. 1300. Pokazuje jakie mam ustawienia przez serwis.
    Kocioł Termet Ecocondens Integra II - ograniczenie mocy minimalnej
  • Pomocny post
    #2 19042871
    TomekO1976
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Mocy minimalnej raczej nie zmienisz. Masz moc minimalną 3 kW przy 50/30. Grzejniki przy tych 41 stopniach mają około 6,5 kW. Wygląda na to, że przy tych grzejnikach można by temperaturę na kotle zmniejszyć. Ja mam podobny dom ale 106 żeberek. Zapotrzebowanie 8 kW przy -20 stopniach. Przy +10 to wyjdzie ze 2 kW a przy 0 stopni 4 kW. Zużycie gazu zależy też od ilości ciepłej wody, kuchenki gazowej czy np. piekarnika gazowego. Teraz mam zużycie 9.5 m3 z czego około 2,5 m3 idzie na CWU, kuchenka gazowa i piekarnik gazowy.
  • #3 19054416
    Radek-S
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Czy mogę prosić, abyś napisał w jaki sposób wchodzisz do menu serwisowego kotła INTEGRA II?
    W pracy pompy obiegowej ogrzewania podłogowego serwisant ustawił mi prędkości minimalną na 75% (niestety na moją prośbę) co było błędem chciałbym to zmienić.
  • #4 19056230
    rdoris
    Poziom 5  
    Musisz wyłączyć kocioł wyłącznikiem znajdującym się pod piecem w środku obudowy,lub wyłączyć wtyczką z prądu.Po włączeniu pieca nastepuje testowanie ,tych testów jest chyba 6 ale po 3 teście naciskasz jednocześnie przyciski power i drabinka.Oba przyciski trzeba trzymać dosyć długo aż pojawi się na wyświetlaczu symbol P1.
    Teraz już naciskając +lub- poruszasz się po menu od P1 do P28 .W każdym P naciskając drabinkę zmienisz parametry naciskając plus lub minus.np. z 0 na 1 naciskasz drabinkę i przechodzisz do następnego P. Z całości wychodzisz przyciskiem power.Trochę zawiłe ale po opanowaniu proste.
  • #5 19056583
    Radek-S
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Zadziałało, dziękuję.
  • #6 19061283
    uran_86
    Poziom 10  
    mam taki sam problem możesz po kolei opisać jak wszedłeś do tych ustawień pompy muszę zwiększyć obroty (przepływ) pompa idzie podobno na ECO i na rotametrach na piętrze mam nawet niecałe 1 . grzeje dobrze dopiero po zakręceniu dolnego rozdzielacza przy przepływie koło 2 ! jak to zrobić proszę krok po kroku i który parametr zmienić ,
    dodam żę w instrukcji jest punkt 5.5.1.2 że trzeba przytrzymać 2 sek +6 lub -7 i p oprawej ma być Ec i zmienić z 0.5 na np 0.7 ale mi nie działa samo wejście . reguluje się tylko temp podłogówki . proszę o pomoc
  • #7 19061389
    rdoris
    Poziom 5  
    Żeby zmieniać parametry przyciskami +-to najpierw musisz zmienić w ustawieniach serwisowych parametr P15 z 0 na 1 i wtedy można naciskając trochę dłużej na + zobaczyć jaka jest wartość Eco i następnie krótkie naciśnięcie zwiększa lub zmniejsza tą wartość.Poczytaj w instrukcji na str.7 żewartości większe niż 5 powodują że kocioł większe spalanie i kocioł przestaje być kondensacyjny.Serwisowo jest ustawione na 5 tak miałem przy grzejnikach ale serwisant dał na 1 i tak jadę.Jak wejść do ustawień serwisowych napisane jest w pierwszym poście ,ewentualnie pisz do kolegi któremu to podawałem.
  • #8 19114513
    makapu
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Poczytajcie trochę instrukcję serwisową. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3401936.html
    Zadowoleni z pieca? Ja tak, choć trochę się nagłówkowałem zanim ustawiłem tak jak chciałem. Serwisant, który był u mnie... Cóż. :)

Dodano po 3 [minuty]:

Uran_86

jak Ci nie zmienia parametru ECO to znaczy, wg mnie, że nie jest ustawiony piec w ten tryb. Poza tym sam tryb ECO nie musi wcale powodować niskich obrotów pompy - to zależy od kilku parametrów.

Dodano po 4 [minuty]:

rdoris napisał:
    Gdyby ktoś podpowiedział mi w jaki sposób mogę ograniczyć moc minimalną kotła Termet ecocondens Integra II. Mam kody do ustawień serwisowych i mogę troszeczkę pozmieniać tylko gdyby ktoś podpowiedział co mogę delikatnie zmienić i sprawdzić czy dalej dobrze działa. Dom ocieplony ok. 150m2 ,mam tylko 180 żeberek aluminiowych i 2 fafiry w piwnicach. Teraz jak jest ciepło to zużywam 10m3. gazu w zimę więcej, ale temperatura w dzień to 19.8°C a w nocy 18.6°C. Na piecu ustawione jest 41° .Gdybym podniósł temperaturę w pomieszczeniu to zużycie byłoby jeszcze większe ,mam tylko czujnik pokojowy bez pogodówki. Serwisanci jak sprawdzają kocioł to tylko mówią że wszystko jest ok. i nie potrzeba nic zmieniać. Czy mogę zmniejszyć obroty pompki z 1500 na np. 1300. Pokazuje jakie mam ustawienia przez serwis.

A jak piec grzeje i wciśniesz serwisowy, to ile obrotów ma wentylator - ile pokazuje (wartość po lewej)? Jak woda już rozgrzana, nie na początku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na ograniczenie mocy minimalnej kotła Termet Ecocondens Integra II, mając dostęp do ustawień serwisowych. W dyskusji podano, że minimalna moc kotła wynosi 3 kW przy temperaturach 50/30, a grzejniki przy ustawieniu 41°C mają moc około 6,5 kW. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami dotyczącymi regulacji parametrów, w tym prędkości pompy oraz ustawień ECO. Wskazówki obejmują sposób wejścia do menu serwisowego oraz zmiany parametrów, co może wpłynąć na zużycie gazu i efektywność kotła. Podkreślono również znaczenie odpowiednich ustawień dla uzyskania optymalnej wydajności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA