logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instrukcja serwisowa do Termet Minimax ECO 22/22 - Ustawienie mocy, pompy

margus1974 04 Kwi 2024 01:39 3516 5
REKLAMA
  • #1 21031579
    margus1974
    Poziom 1  

Witam wszystkich. Szukam instrukcji serwisowej do pieca "Termet Minimax ECO 22/22". Starsze "Termet Minimax" są dostępne, ale piece są te inne. Potrzebuję mieć podgląd parametrów ustawień. Chciałbym zmienić ustawienie mocy na C.W.U, ustawienie mocy na C.O. Który parametr nastaw serwisowych odpowiada za prędkość obrotową pompy wody? Mam wrażenie, że pompa ustawiona jest domyślnie na maksymalne obroty. Dodam, że był pan z serwisu rekomendowany przez firmę Termet zrobił pierwsze uruchomienie, bez wchodzenia w ustawienia serwisowe (powiedział on nie potrafi). Dodał, że w te nastawy może zmienić instalator Termetu.
    Jedno jest pewne, mówię to na podstawie własnych doświadczeń, serwisant nie jest w stanie prawidłowo wyregulować kotła. Ma za mało czasu, często za mało doświadczenia, a nawet gdyby bardzo chciał to nie jest w stanie nawet w ciągu jednego dnia tego zrobić. Bardzo proszę nie obrażajcie się Panowie instalatorzy, ale taka jest prawda. Ja swoją instalację i kocioł regulowałem cały sezon grzewczy i nadal jest wiele do zrobienia. Najgorsze jest to, że serwisant nie ma czasu, a nie jeden właściciel domu zrobiłby to o wiele lepiej tylko nie daje mu się szansy! Tak, Termet nie daje mi szansy! Daje mi pobieżną instrukcję z wieloma błędami i nic więcej. Nie wiem dlaczego nie mogę mieć dostępu do instrukcji serwisowych? Nie mam też dostępu do katalogu części? Dlaczego? Vaillant nie robi z tego problemu! Często poznanie istoty działania kotła, schematu tego jak kocioł działa, jaki jest algorytm działania wyjaśnia sporo problemów. Nie jeden właściciel kotła to automatyk, elektronik, programista i bez problemu ogarnie taką dziecinnie prostą regulację kotła. Potrzebuję tylko kilku danych i zasady działania, a przynajmniej porządnie napisanej instrukcji. Podobnie wygląda sprawa z czyszczeniem kotła to dla wielu z nas zabawa dla grzecznych dzieci!! Zrobimy to znacznie dokładniej i lepiej niż serwisant!!
  • REKLAMA
  • #2 21173514
    reczynskimariusz
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Dzień dobry, czy udało się Panu zdobyć serwisówkę do tego kotła?
  • REKLAMA
  • #3 21174992
    bro2004a
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    P12 Minimalny wydatek pompy - zakres od 15%do100%
    P13 Maksymalny wydatek pompy - zakres od 15 do 100%
  • REKLAMA
  • #4 21434224
    RysiekUK
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    >>21174992 Można prosić o opis parametru P17 do prognozy pogody?
  • REKLAMA
  • #5 21491106
    marekhonda26
    Poziom 1  
    Czy może ktoś tu zamieścić opis wszystkich dostępnych parametrów?
    Dajcie panowie użytkownikom wyregulować swoje piece,
    Z góry dziękuję
  • #6 21492096
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 535
    marekhonda26 napisał:
    Dajcie panowie użytkownikom wyregulować swoje piece,

Odpowiedź:
    margus1974 napisał:
    Ja swoją instalację i kocioł regulowałem cały sezon grzewczy i nadal jest wiele do zrobienia.

margus1974 napisał:
    Nie jeden właściciel kotła to automatyk, elektronik, programista i bez problemu ogarnie taką dziecinnie prostą regulację kotła.

To fakt, ale pisz za siebie.

margus1974 napisał:
    Nie mam też dostępu do katalogu części?
    Dlaczego? Vaillant nie robi z tego problemu!

Ale u nich niczego nie kupisz oficjalnie.

Kupując nowe auto, czy w pakiecie dostajesz taki katalog części, instrukcje serwisową, choćbyś nawet był mechanikiem ? To też niebezpieczna maszyna.
REKLAMA