logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy dawać podkład do farby poliuretanowej dwuskładnikowej?

Trimus 18 Lis 2020 17:35 16389 7
REKLAMA
  • #1 19052975
    Trimus
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam! Zastanawiam się czy jest potrzeba dawania podkładu na wyszlifowany metal, żeby pomalować go farbą poliuretanową dwuskładnikową farba + utwardzacz. Ponoć farba poliuretanowa dwuskładnikowa ma bardzo dobrą przyczepność, stąd moje pytanie. Czy farba nie zacznie odpadać i łuszczyć się po czasie, jeżeli pomaluje na odtłuszczonym metalu bez użycia podkładu? Z góry dziękuję za pomoc.

Dodatkowe informacje:

Posiadam farbę firmy NOFAR - Emalie Poliuretanową renowacyjną dwuskładnikową

Utwardzacz: SKŁADNIK II - Utwardzacz do RENOFARU Symbol: PKWiU: 24.30.12-70.00 UN 1866, Kl.3, Gr. pak. III, RID/ADR 200ml
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19053015
    Trimus
    Poziom 5  
    smax17 napisał:
    Nie ma sposobu użycia na puszce?

Sposób jest i pisze żeby zastosować grunt epoksydowy ale przeczytałem że te farby mają dobrą przyczepność dlatego chciałem się dowiedzieć czy tego typu farba będzie trzymała i nie łuszczyła się bez podkładu. Może ktoś ma duże doświadczenie i mógłby mi doradzic. Pozdrawiam
  • #4 19053019
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    smax17 napisał:

Oczywiście, że jest sposób użycia jest, tylko autor jest zbyt leniwy, aby to przeczytać.
    http://www.nofar.pl/produkty/produkt/id/63/RENOFAR
    Jak byk!
    Cytat:
    Stosować farbę podkładową NOWKOR lub NOWKOR EM i rozcieńczalnik do wyrobów poliuretanowych produkcji Nofar.

Trimus napisał:
    Jest napisane żeby zastosować grunt

Skoro masz wyraźne zalecenie, to czego nie rozumiesz w prostym zdaniu???
  • REKLAMA
  • #5 19053086
    Trimus
    Poziom 5  
    Robert B napisał:
    smax17 napisał:

Oczywiście, że jest sposób użycia jest, tylko autor jest zbyt leniwy, aby to przeczytać.
    http://www.nofar.pl/produkty/produkt/id/63/RENOFAR
    Jak byk!
    Cytat:
    Stosować farbę podkładową NOWKOR lub NOWKOR EM i rozcieńczalnik do wyrobów poliuretanowych produkcji Nofar.

Trimus napisał:
    Jest napisane żeby zastosować grunt

Skoro masz wyraźne zalecenie, to czego nie rozumiesz w prostym zdaniu???

Rozumiem tylko chciałem się dowiedzieć czy farba będzie się trzymać bez zastosowania podkładu, mimo zaleceń producenta.
  • #6 19053225
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    Skoro producent zaleca aby zastosować podkład to należy się do tych zaleceń zastosować. Producent wie co robi. Bo gdyby było inaczej to by producent nie pisał o tym ,że trzeba zastosować podkład.

Pewnie były robione testy przez producenta z których wynikło ,że trzeba zastosować podkład.

Ja bym się nie zastanawiał na tym czy bez podkładu farba będzie trzymała , czy nie będzie się łuszczyła czy odłaziła tyko bym się zastosował do zaleceń producenta.
  • REKLAMA
  • #7 19053313
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    Trimus napisał:
    Zastanawiam się czy jest potrzeba dawania podkładu na wyszlifowany metal, żeby pomalować go farbą poliuretanową dwuskładnikową farba + utwardzacz
    Zależy jakie warunki eksploatacji. Jeśli na zewnątrz, to podkładowa obowiązkowo. Do wnętrz nie musisz, jeśli bardzo chcesz pojanuszować na wymalowaniu.
  • #8 19053495
    Trimus
    Poziom 5  
    Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię stosowania podkładu na wyszlifowany metal przed malowaniem farbą poliuretanową dwuskładnikową. Użytkownik zastanawiał się, czy farba bez podkładu będzie miała odpowiednią przyczepność i nie zacznie się łuszczyć. Odpowiedzi wskazują, że producent farby NOFAR zaleca użycie podkładu, co sugeruje, że testy wykazały jego konieczność dla zapewnienia trwałości powłoki. Wskazano również, że w przypadku zastosowania farby w warunkach zewnętrznych, podkład jest obowiązkowy, natomiast w pomieszczeniach można zrezygnować z jego użycia, jeśli użytkownik jest gotów na potencjalne problemy z przyczepnością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA