logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak odczytu zewnętrznego dysku - uszkodzony MFT i żądanie sformatowania

Senti-pl 18 Lis 2020 18:42 2160 34
REKLAMA
  • #1 19053147
    Senti-pl
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Mam problem z dyskiem WD My Passport Ultra 1 TB.

Jakiś czas temu po podłączeniu do laptopa, system nie mógł odczytać dysku i prosił o sformatowanie go. Oczywiście nie zrobiłem tego. Podłączyłem go jeszcze pare razy i w końcu zaskoczył. Już wiedziałem, że coś jest nie tak i zrobiłem częsciowy buckup danych (na resztę nie miałem miejsca). Dysk jeszcze działał przez pewien czas. Do dziś, kiedy to go podłączam jak zwykle i znowu ten sam błąd. Metoda "a może znów zadziała" nie przynosi skutku. Co już zrobiłem:
    Sprawdziłem SMART - wszystko ok.
    GetDataBack i DMDE mają problem z Winerror1117 - nie mogą odczytać MFT. Partycja NTFS jest widoczna, chociaż nie jestem pewien czy dobrze to odczytuję.
    TestDisk znajduje partycję. Po zapisie i restarcie problem nadal występuje.
    TestDisk nie może naprawić MFT, a RebuildBS trwa wieczność i właściwie zatrzymuje się na tym etapie:
    Brak odczytu zewnętrznego dysku - uszkodzony MFT i żądanie sformatowania

Co mogę jeszcze zrobić i czy dysk jest do odratowania?

Na dysku znajdują się głównie zdjęcia (jakieś 90% plików), reszta to filmy i inne duperele. Tak się zastanawiam, jeśli sformatuję dysk szybkim formatem, to czy jest szasnsa że odzyskam większość plików jakimkolwiek programem do odzyskiwania?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19053178
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2326
    Senti-pl napisał:
    jeśli sformatuję dysk szybkim formatem,
    - bardzo głupi pomysł, który nie może w żaden sposób poprawić Twojej sytuacji, ale za to może zaszkodzić.

Uszkodzenia $MFT mogą mieć charakter logiczny (możesz tam mieć jakieś śmieci) lub podłoze fizyczne (uszkodzone sektory). Na to ostanie może wskazywać winerror 1117. Dlatego najlepiej, jesli zaczniesz od wykonania kopii posektorowej na jakiś sprawny dysk.

W przypadku dużej ilości błędów podczas wykonywania kopii lub bardzo wolnej odpowiedzi dysku prawdopodobnie masz mocno zdegradowaną powierzchnię + wysokie prawdopodobieństwo problemów w SA. Użyteczność diagnostyczna SMART jest ograniczona, więc daleki jestem od przsądzania, że dysk jest na pewno sprawny.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #3 19053228
    Senti-pl
    Poziom 9  
    W takim razie muszę najpierw zaorganizować dysk minimum 1TB.

Czy w obecnej sytuacji (przed zrobieniem obrazu) warto uruchomić Photorec czy może to tylko zaszkodzić?
  • Pomocny post
    #4 19053256
    mati211p
    Ocena: 1131
    Senti-pl napisał:
    Czy w obecnej sytuacji (przed zrobieniem obrazu) warto uruchomić Photorec czy może to tylko zaszkodzić?

Nic nie kombinuj bo utracisz dane, nie używa się programów do odzyskiwania na dysku podejrzanym o problemy. Najpierw kopia, potem działania. I tak już sporo przekombinowałeś. Trzeba było problemem się zainteresować gdy pojawił się po raz pierwszy. Teraz będzie już trochę gorzej, ale nie wszystko jeszcze stracone w warunkach domowych, zależy od tego jak będzie się chciała kopia wykonywać.
    ledioda napisał:
    Jeśli zachodzi ostatecznie konieczność sformatowania, to może jeszcze nie koniec świata.
    Bardzo dobrym programem do odzysku ze sformatowanego dysku jest program, którego wielokrotnie w takich sytuacjach używałem. Jest to - Disk Drill 1.0.0.188.
    Właśnie najbardzie polecam tą wersję. jest najnowsza, której nie sprawdzałem.
    Poniżej link bezpośredni.

https://www.filehorse.com/download-disk-drill/21040/download/

Z całym szacunkiem, ale tutaj widzę 4 szkodliwe porady w tym krótkim tekście.
    kaleron napisał:
    Senti-pl napisał:
    jeśli sformatuję dysk szybkim formatem,
    - bardzo głupi pomysł, który nie może w żaden sposób poprawić Twojej sytuacji, ale za to może zaszkodzić.

Nawet nie może a zaszkodzi, "bye bye" pierwsze 256 rekordów $MFT wtedy co najmniej zapewne (małe szanse, że był nietypowy początek lub zostanie utworzony w innym miejscu).
  • #5 19053346
    kaleron

ledioda napisał:
    odzysku ze sformatowanego dysku
    - Przeczytaj uważnie - Autor nie ma sformatowanego dysku, ma problem z odczytem $MFT.
    ledioda napisał:
    Jeśli zachodzi ostatecznie konieczność sformatowania, to może jeszcze nie koniec świata.
    - nie, nie zachodzi konieczność formatowania dysku, wręcz przeciwnie, należy tego uniknąć.
    ledioda napisał:
    Właśnie najbardzie polecam tą wersję. jest najnowsza, której nie sprawdzałem.
    super, polecasz rzeczy, których sam nie sprawdziłeś. Naprawdę cenna porada.
    A poza tym Disk Drill, to tylko prosty automat. Fajnie, jak coś znajdzie, ale jak nie znajdzie, musisz użyć innego narzędzia, bo do normalnej pracy ze strukturami logicznymi Disk Drill w ogóle się nie nadaje.

mati211p napisał:
    "bye bye" pierwsze 256 rekordów $MFT
    - tak, to właśnie się stanie przy sformatowaniu. I nawet jeśli początek nowego $MFT nie pokryje się ze starym, to i tak coś nadpisze. Jest jakaś szansa, że uszkodzenia spowodowane nadpisaniem przez nowe struktury logiczne tworzone przy formatowaniu nie będą miały istotnego znaczenia dla odzyskiwania danych, ale są to szanse pomijalnie małe, a sam pomysł formatowania dysku przed odzyskiwaniem danych jest głupi. Przepraszam za niezbyt adekwatne użycie słowa "może" w odniesieniu do bardzo wysokiego prawdopodobieństwa nadpisania zawartości mogącej mieć znaczenie w procesie odzyskiwania danych. W żadnym wypadku nie powinno to być odebrane jako przyzwolenie typu "wprawdzie nic to nie da, ale jak chcesz, to spróbuj".
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #6 19053415
    mati211p
    kaleron napisał:
    W żadnym wypadku nie powinno to być odebrane jako przyzwolenie typu "wprawdzie nic to nie da, ale jak chcesz, to spróbuj".

Nikt nie mówi, że to jakiekolwiek przyzwolenie. W każdym razie już sam dostęp Windowsa do sformatowanej partycji może jeszcze dodatkowo namieszać. Dla mnie to niestety, ale program który nie potrafi działać bez systemu plików na uszkodzonej partycji to porażka. Takie niby niewielkie nadpisywanie może mieć istotne znaczenie dla części danych. Przykład chociażby tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3535708.html pokazuje, że zawsze nawet jak uszkodzone jest $MFT to można czasem znaleźć go na dysku w dalszym ciągu i odbudować, a uszkodzenie $MFT może być właśnie tego typu przy uszkodzonej partycji. To właśnie przykładowo jak wskoczy zanik zasilania po USB przy zapisie na dysku z uwagi na bad sektor w zapisywanym pliku czy $MFT może spowodować takowe uszkodzenia.
  • #7 19054258
    kaleron

mati211p napisał:
    program który nie potrafi działać bez systemu plików na uszkodzonej partycji to porażka
    - tak, ale wystarczy kliknąć trzy razy i nawet małpa może odzyskiwać dane.

Cytat z recenzji Disk Drill z Dobrych Programów:

"Obsługa Disk Drill ogranicza się w zasadzie tylko do kilku kliknięć myszką. Program wyposażony został w najważniejsze dla tego typu oprogramowania funkcje. Nie znajdziemy w nim zbędnych i nikomu niepotrzebnych wodotrysków."

Jeśli dla kogoś takim zbędnym wodotryskiem jest możliwość pracy z uszkodzonymi strukturami logicznymi, czy hex-edytor, to nie powinien w ogóle dotykać tematu odzyskiwania danych, a co dopiero recenzować oprogramowanie.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • REKLAMA
  • #8 19054918
    mati211p
    kaleron napisał:
    mati211p napisał:
    program który nie potrafi działać bez systemu plików na uszkodzonej partycji to porażka
    - tak, ale wystarczy kliknąć trzy razy i nawet małpa może odzyskiwać dane.
    To chyba tak jak gdyby chcieć skleić pękniętą rzecz jednocześnie waląc w nią młotkiem - tak gwoli uściślenia po chłopsku tematu odzyskiwania danych przez formatowanie w celu umożliwienia programowi możliwości skanu partycji w poszukiwaniu plików.
  • #9 19054970
    kaleron

mati211p napisał:
    tak jak gdyby chcieć skleić pękniętą rzecz jednocześnie waląc w nią młotkiem
    - niezwykle trafna metafora:)
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #10 19066558
    Senti-pl
    Poziom 9  
    Tworzę kopię dysku na drugi dysk za pomocą HDD Raw Copy Tool. Po 2,5h skopiował dopiero 3,7GB (z 1TB). To chyba nie jest normalne?
    Oba dyski pracują i objętość pliku zwiększa się, więc proces się nie zawiesił.
  • Pomocny post
    #11 19066683
    kaleron

Oczywiście jest to niepokojący objaw świadczący co najmniej o złym stanie powierzchni, a może też o przepełnieniu relo. Możliwe, że będzie potrzebna ingerencja serwisowa, ale jeśli dysk się zachowuje stabilnie, a Ty cierpliwie - nie przerywaj procesu.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #12 19067570
    Senti-pl
    Poziom 9  
    Po całej nocy doperio 23GB... W tym tempie to zajmie jeszcze z 20 dni, a ja w sobotę wyjeżdżam i siłą rzeczy będę musiał dysk odłączyć. Co robić?
    Czy będzie można zacząc odzyskiwać dane z tego co zdążył skopiować?
    Potem będzie trzeba zacząć wszystko od nowa czy można kontynuować kopiowanie od ostatniego fragmentu?
    Dysk nie był w pełni zapisany, a część danych skopiowałem już wcześniej, więc 100% plików nie jest mi potrzebne. A jak coś tam przepadnie to nie będzie wielka strata.

Dodano po 1 [godziny] 58 [minuty]:

No i jeszcze co około minute program pokazuje bład typu: Read Error Occurred at offset 38,243,598,336; LBA 74,694,528 (uncorrectable error)
  • #13 19067882
    kaleron

Możesz potem kontynuować od adresu, w którym przerwiesz proces.
    Możliwe jest zawęzenie klonowania do tylko naprawdę zajętych obszarów na podstawie $Bitmap, ale to się wiąże z włożeniem wysiłku w analizę bitmapy. Błedy tego typu wskazują na problemy z odczytem - po zakończeniu ratowania danych dysk na złom.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #14 19068239
    Senti-pl
    Poziom 9  
    Zasstopowałem proces. Kontynuować to chyba będę musiał jakimś innym programem? W HDD Copy Tool nie widzę opcji wyboru sektoru początkowego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 19068275
    kaleron

W DMDE możesz dowolnie ustawiać zakresy LBA do klonowania.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #16 19332442
    Senti-pl
    Poziom 9  
    Po "wakacjach" wracam do problemu.
    Przeskanowałem ten sektor, który już się udało skopiować (30GB) i niestety nic nie udało się z niego odzyskać. Wynik wygląda mniej więc tak:
    Żaden z tych plików nie jest obrazkiem, a po rozmiarach sądzę, że to raczej filmy. Ale jako film też w żaden sposób nie mogłem ich odtworzyć.

Czy jest sens dalszego kopiowania posektorowego dysku?
    Przy kontynuacji programem DMDE pojawia się ten błąd:
    Na razie dałem przerwij i zakończyłem proces. Co mam dalej robić? Czy zostaje już tylko specjalistyczny serwis?
  • #17 19334135
    kaleron

Senti-pl napisał:
    po rozmiarach sądzę,
    - rozmiary w wyszukiwaniu RAW są dosyć przypadkowe. Rozszerzenia plików są nadawane na podstawie odnalezionych sygnatur - tak, nie każdy z tych plików musi być zdjęciem, może się trafić przypadkowy cią znaków pomyłkowo rozpoznawany jako sygnatura. Do tego dochodzi fragmentacja/nadpisanie/uszkodzone lub nieprzeczytane sektory.
    Czy jsteś w stanie wykopiować do pliku binarnego 30 pierwszych sektorów partycji?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #18 19334260
    Senti-pl
    Poziom 9  
    kaleron napisał:
    Czy jsteś w stanie wykopiować do pliku binarnego 30 pierwszych sektorów partycji?

Jeśli chodzi o kopie posektorową to tak.
    Załączniki:
    • dev1_lba0_30.bin (15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 19334298
    kaleron

To jest początek dysku. Chodziło mi o partycję . Wykopiuj 30 pierszych sektorów począwszy od sektora 2048 dysku.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #20 19334376
    Senti-pl
    Poziom 9  
    Udało się bez błędów.
    Załączniki:
    • dev1_lba2048_30.bin (15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 19334402
    kaleron

To teraz 30 począwszy od 6293504
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #22 19334457
    Senti-pl
    Poziom 9  
    Pierwsze 8 dobre, pozostałe z błedami.[/film]
    Załączniki:
    • dev1_lba6293504_30.bin (15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 19334547
    kaleron

Spróbuj wyklonować począwszy od 6293504 kolejnych 216576 sektorów. To jest Twój plik $MFT. Od rozmiaru jego uszkodzeń będą zależały dalsze działania.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #24 19335691
    Senti-pl
    Poziom 9  
    Po kilku godzinach...
    To będzie trwać wieczność. Ma to sens? Wcześniej pierwsze 8 sektorów było dobre...
  • #25 19336634
    kaleron

Próbuj kopii wstecznej
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #26 19336835
    Senti-pl
    Poziom 9  
    Wsteczna o wiele lepiej. Obecny progres:
  • #27 19371563
    Senti-pl
    Poziom 9  
    Już kończy mi się cierpliwość. Czy mogę kontynuować z tym co już jest (80%)?. Przypuszczam, że do końca i tak nie będzie dobrych sektorów. Brak odczytu zewnętrznego dysku - uszkodzony MFT i żądanie sformatowania
  • #28 19371640
    mati211p
    Rozumiem, że te 100MB to tylko samo $MFT. Ile czasu kopiuje się to 100MB?
  • REKLAMA
  • #29 19371676
    Senti-pl
    Poziom 9  
    Od 23 marca po jakieś 12h dziennie. Te dobre poszły momentalnie. Z każdym kolejnym złym się męczy.
  • #30 19375549
    kaleron

Teoretycznie możesz przerwać i jeśli nie znajdziesz interesujących Cię danych wrócić do doczytywania $MFT później.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zewnętrznym dyskiem WD My Passport Ultra 1 TB, który nie jest odczytywany przez system, a pojawia się komunikat o konieczności sformatowania. Po kilku próbach dysk czasowo działał, ale problem powrócił. Użytkownik przeprowadził diagnostykę SMART, która nie wykazała błędów, jednak programy do odzyskiwania danych, takie jak GetDataBack i DMDE, napotkały problem z odczytem MFT (Master File Table) i zgłosiły błąd Winerror 1117. Użytkownicy forum sugerują, aby najpierw wykonać kopię posektorową na inny dysk, zanim podejmie się dalsze działania, ponieważ uszkodzenia MFT mogą być zarówno logiczne, jak i fizyczne. Wskazano również na ryzyko utraty danych przy próbie formatowania dysku. Użytkownik rozpoczął proces klonowania dysku, jednak napotkał problemy z wolnym tempem kopiowania oraz błędami odczytu. W końcu, po wielu próbach, użytkownik zdecydował się na oddanie dysku do serwisu, ponieważ nie udało się odzyskać danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA