Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szukam schematu do Welder Fantasy Synergia III 320a 4x4

piotrek22pl 22 Nov 2020 20:38 1131 6
    piotrek22pl
    Level 12  
    Witam

Szukam schematu do spawarki
    Marka: Welder Fantasy
    Model: Synergia III 320a 4x4

Uszkodzona jest Przetwornica ZYK Model : Z1988.28
    Wszystkie tranzystory i uc mają zeszlifowane oznaczenia

No i do sprawdzenia jest płyta główna / sterująca

Liczę na waszą pomoc, i z góry dziękuję.
    krpawl
    Level 11  
    Witam,
    Podczepię się pod temat, mam dokładnie ten sam problem. Jeśli to pomoże to tranzystory z dużym prawdopodobienstwem to k40h1203. Moja trochę niekompletna, cześć kabli ma urwane krostki i nie wiem gdzie podłączony powinien być czujnik temperatury z radiatora. Będę wdzięczny za jakieś fotki całości podłączenia i przetwornicy.
    Dzięki z góry
    piotrek22pl
    Level 12  
    Tu masz zaznaczone gdzie jest podłączony czujnik temperatury z radiatora
    krpawl
    Level 11  
    Wielkie dzięki znacznie uprości sprawę.
    Układy na płycie oznaczone jako VT2 i VT3 to prawdopodobnie IRF640N, VT1 i VT4 nieznane. Mała poprawka bo uprzednio napisałem, że wszystkie jednakowe co po analizie nie miałoby sensu. Elementy ważne ze względu na sterowanie przetwornicą. Ważne są również pary tranzystorów Q6, Q8 są to S8550 oraz Q7,Q9 czyli S8050. Istotny dla przetwornicy jest również scalak U27 . Słabo widoczne są pierwsze cyfry wskazują na KA35... więc może KA3525A ale nie chcę nic sugerować.
    Procesor U45 to raczej ATmega8
    U48 to AD5293, U47 zakładam że to samo
    U7 to wzmacniacz operacyjny LM224N
    Układy powyższe warto zweryfikować.
    krpawl
    Level 11  
    Witam ponownie,
    Czy kolega byłby w stanie sprawdzić mi oznaczenia kilku elementów na płycie, których niestety u mnie brakuje? Mam na myśli R129, C64, D8 i R16. Załączam zdjęcie z ich lokalizacją.
    Z góry dziękuję Szukam schematu do Welder Fantasy Synergia III 320a 4x4
    PluszowyMisiu
    Level 14  
    Witam. Podpinam się pod temat.
    Spawarką wyświetla mi komunikat o przegrzaniu. W module igbt nie widzę żadnego czujnika ale jest ślad po jakiś dwuch elementach. Załączam zdjęcie.
    Proszę o pomoc co to za elementy i gdzie szukać czujnika bo mam inna płytę główną niż wyżej jeden z kolegów załączył. Szukam schematu do Welder Fantasy Synergia III 320a 4x4
    piotrm74bis
    Level 10  
    Szukam schematu do Welder Fantasy Synergia III 320a 4x4 Szukam schematu do Welder Fantasy Synergia III 320a 4x4 Szukam schematu do Welder Fantasy Synergia III 320a 4x4

Witam , między radiatorami są połączone szeregowo dwa czujniki temperatury chyba bimetalowe , normalnie zwarte , dwa czarne kable oznaczone papierową taśma pokazują miejsce wpięcia do płytki.