logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zagadnienie jakości odbioru stacji DTV na LED Manta 220Q7, Samsung BD-H 8500, Denver DVBT-805

Maciej Ziejewski 22 Lis 2020 21:52 1350 23
REKLAMA
  • #1 19061979
    Maciej Ziejewski
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Problem coraz gorszej jakości odbioru stacji cyfrowych tv (LED Manta 220Q7 (21,5" 16:9 FHD+1 HDMI 12V/230V)) lub coraz mniejszej ilości odbieranych stacji bez mieszania w ustawieniach Samsung BD-H 8500 lub w ogóle brak wyszukiwania stacji DTV w Denver DVBT-805 (8" color stereo tv 12V/230V) czy jest podłączona oryginalna antena od zestawu czy antena od kablówki. Na razie chodzi mi o wywiad, a potem się zastanowię co mi się opłaci i na jaką naprawę się zdecyduję. Ogólnie ja mam takie podejście, że jak coś się psuje w przeciągu 1 roku od zakupu tak zwanego "nowego" chyba powinno brzmieć "nowego złomu made in china" to nie opłaca się tego naprawiać, ale jeżeli coś ma około 30 lat i gra lub wykazuje chęci do życia i potrzebuje pomocy, to taki użytkownik jak ja (mówię tylko o tych sztukach co mi się podobają a nie o wszystkich sztukach) takie cuda techniki chętnie przytuli przede wszystkim zabytki polskiej doliny krzemowej Jak Diora, Unitra, Fonica, Zakłady Radiowe Kasprzak, Eltra czy Radmor.
    Co do Samsunga wygląda to tak : Jakiś czas temu zmieniłem ustawienia wyświetlania obrazu, bo za bardzo obraz krzaczył. Po jakimś czasie znowu problem z krzaczeniem obrazu, a ponadto przestał wyświetlać co nadają stacje w przewodniku. Antena nie wypadła. na wyczucie siedziała dobrze, ale po jej jeszcze dociśnięciu w gnieździe anteny głowicy tv z powrotem wyświetla program stacji, ale jak odbierał około 30 stacji, tak teraz odbiera około 7 stacji tylko. I na dodatek te co ładnie odbierał niektóre się krzaczą co chwilę i nie da się tego obejrzeć. Czy chodzi w nim o oprogramowanie, czy zimne luty w głowicy tv i uwaloną głowicę czy uwalony dekoder mpeg ???. Oprócz naprawy tego to obowiązkowo usunąć z niego HDCP.
    Co do Manta tv to podobnie. Im dłużej go mam tym gorzej z wyświetlaniem stacji DTV (też krzaczy, a teraz na antenie kablówki nie odbiera żadnej stacji DTV !!!) i nie wiedzieć czemu na antenie kablówki jest gorszy obraz na ATV (analog tv) niż był. Nie zmieniałem nic w ustawieniach. To ma 2 lata. Gwarancja się skończyła i dupki z samozwańczego "serwisu"nie przyjęły go na gwarancji do naprawy !!!. Pilot złom od samego początku. Na klawisze w obudowie nie chce reagować !!!. Można je cisnąć na siłę i trzymać godzinę ten sam klawisz i brak reakcji tego tv na naciskany klawisz !!!. Ponadto to gówno tv jak nadają złośliwcy gówno zwane "reklama" nie reaguje na wydawane polecenia od razu tylko złośliwie z opóźnieniem !!!. Próbowałem z gównianym pilotem wszystkiego od zmiany baterii częściej niż w innych pilotach, wymianie diody nadawczej w pilocie, potem odpadł kondensator SMD między + a - w pilocie i też się nic nie poprawiło z działaniem tego pseudo pilota. Został scalak w pilocie i to ten scalak jest winny temu, że pilot to złom !!!. W tym tv przede wszystkim usunąć opóźnienia wszystkie (za długi czas wyświetlania logo po włączeniu zasilania i te opisane wyżej) jak również zwiększenie częstotliwości odświeżania obrazu na samym HDMI do 200 Hz (aby był ładny obraz z BluRay 3D). Bo jest jeszcze więcej do naprawy w tym : nie przyjmuje sygnału z Audio Video (mjack), z YPbPr (mjack ), nie sprawdzone gniazdo słuchawkowe i wiesza się przy odtwarzaniu filmy/audio z usb. Czy tu jest uwalone oprogramowanie (ponoć gówniany android), czy dekoder mpeg czy głowica tv??.
    Co do Denver tv. Jak wspomniałem bez względu na antenę nie znajduje żadnej stacji tv ani radiowej. Oprogramowanie przechodzi przez ten proces bez problemu. Na antenie od kablówki na ATV odbiera tylko 6 stacji a Samsung wykrył ponad 300 stacji tv i radiowych, a odbierał przed wybrykiem 30 stacji tv bez radiowych. Po około 20 minutach oglądania stacji tv na nim przy temperaturze obudowy za wyświetlaczem około 44 stopnie, a temp zewnętrznego zasilacza około 52 stopnie nie odstrajał się od stacji, ani nie było żadnych zakłóceń. Obraz czysty na 8" z 2 głośniczkami zaraz obok wyświetlacza. Co jest przyczyną wymienionych problemów i co wg Was się da i opłaci naprawiać ??.
  • REKLAMA
  • #2 19062305
    Robert Stasiak
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    LED Manta 220Q7 tani telewizor,full HD ,po połączeni przez HDMI przez dekoder powiem odbierać przyzwoicie.Nie wiem albo się mylę albo to jest Azart,przy kablówce na głowicy DTV powinien odbierać stację.Nie wiem tylko czy teraz nie było zmian w przekazie telewizji cyfrowej,miały odbierać na nowszych głowicach DTV.Nie wiem jak to jest obecnie w kablówce osiedlowej,gdyż od lat odbieram Canal+,przez dekoder telewizor działa jak monitor.Spróbowałbym podłączyć go przez najprostszy dekoder,kiedyś były dobre i tanie Wiwa,kupić i umówić się ze sprzedającym że jeżeli nie będzie działał to można zwrócić.Można też kupić w internecie i jeżeli nie będzie działał odesłać w terminie 14 dni,nic nie tłumacząc, ustawa konsumencka.
  • #3 19064710
    Maciej Ziejewski
    Poziom 9  
    sam tv przez około 1 rok od zakupu na ustawieniu DTV i ATV odbierał. Na ATV miał trochę gorszy obraz (śnieżył), ale z odległości ok. 2 m wyglądało to nieźle. W porównaniu do tamtego obrazu teraz na ATV jest masakra. Na DTV jak z samego tv był piękny czysty obraz, tak teraz nie ma nic lub obraz składa się z kwadratów ,nachodzi na siebie (dolne pół obrazu to poprzednie klatki, a górne pół obrazu to obecne klatki obrazu). Jakby się dekoder wysypał ??. Po podłączeniu wspomnianego Samsunga do tego tv po HDMI to obraz z Samsunga wysyłany był żyleta, teraz nie dość, że z 30 odbieranych na Samsungu stacji odbiera mniej więcej tylko 7, to obraz wygląda podobnie jak opisałem przed chwilą z Manta tv (tyle, że wcześniej już w Samsungu zmieniałem ustawienia obrazu bo już wcześniej był problem z czystym odbiorem stacji tv z Samsunga). Samsunga i Mantę mam mniej więcej 2 lata oba kupione nowe. Dzisiaj odpiąłem antenę kablówki od Manta i podłączyłem antenę Opticum HD-200 i jak na ATV Manta na antenie kablówki był fatalny odbiór, tak na HD-200 jest tylko szara kaszka na ekranie. Na DTV Manta też nic nie wyświetla, bo nie wiem po kiego to wyświetla kanał 220 (na którym wcześniej też nic nie wyświetlał) zamiast 20, którego wyświetlał. Mogę jutro testerem sygnału TV sprawdzić czy ta antena Opticum HD-200 w ogóle na tym złączu coś daje.
    Kupiłem niedawno jeszcze Ferguson Ariva 153 combo i sprawdziłem go w Koronowie na antenie szerokopasmowej zewnętrznej, w której puszce nie było symetryzatora. Wskaźnik sygnału tv pokazał mi na wtyczce sygnał o sile 1,1/10 na nowym koncentryku. W Bydgoszczy tego Fergusona sprawdziłem na DVB-C i DVB-T i w obu przypadkach dał Ferguson zadowalający obraz na tej Mancie.

Dodano po 7 [minuty]:

jeżeli te ... zmieniły coś w przekazywanym sygnale tv to mają zafundować obywatelom teraz odpowiedni sprzęt do odbioru tego zakodowanego sygnału, bo ja na przykład nie będę kupował kolejnego nowego tv co rok lub co pół roku, bo oni w tv mają swoje widzi mi się i jeszcze im za to płacił. A nie tylko ja nie mam kasy by co kilka miesięcy lub wtedy kiedy nagrzebią kupować z winy takich kolejny tv za np. 4.000 zł. To jest nie ekonomiczne podejście !!!.
  • REKLAMA
  • #4 19067803
    Robert Stasiak
    Poziom 13  
    Dzień dobry!
    W jakiej sieci kablowej ma Pan sygnał ,jaki jest model dekodera ,do którego podłączany jest telewizor ,w jakiej wysokości płacony jest abonament ,nie chodzi o kwotę tylko pakiet duży ,mały czy średni nie jest ze Skarbówki .Co do odtwarzacza blu-ray Samsung BD-H 8500 " Funkcja skalowania do rozdzielczości UHD poprawia jakość obrazu z dowolnego źródła • Szersza gama kodeków zapewnia dostęp do różnorodnej treści • Zapoznaj się z nowym wymiarem rozrywki 3D w Full HD • Korzystaj z multimediów zapisanych w pamięci USB lub na zewnętrznym dysku twardym" to ciekawe dlaczego nie odbiera sygnału?
    "Procesor obrazu Samsung UHD pozwala oglądać różnorodną treść w jakości zbliżonej do UHD, nawet jeśli obraz nie pochodzi ze źródła UHD. Innowacyjna technologia przetwarzania firmy Samsung poprawia jakość obrazu podczas oglądania programów i filmów oraz filmów z wypożyczalni VOD i nie tylko. Technologia ta nie tylko przetwarza obraz ze źródeł UHD w doskonałej rozdzielczości 4 tys., lecz również dokonuje konwersji zawartości w niższej rozdzielczości, zapewniając jakość zbliżoną do standardu Ultra High Definition."

PS.Nie ważne niech Pan odpowie na pytania dotyczące kablówki,jeśli mogę to pomogę.
  • #5 19068517
    Maciej Ziejewski
    Poziom 9  
    Dzień dobry.
    Z miłą chęcią odpowiem. Wspomniany tv manta ma wbudowany dekoder. Można przełączać między Digital tv a Analog tv. Ten Samsung BD-H 8500 ma również wbudowaną głowicę tv i do niego idzie antena, a Samsung z tv Manta połączony jest przedłużaczem antenowym. Nie mam żadnych zewnętrznych dekoderów podpiętych do tv i Samsunga. Sygnał idzie z UPC (kablówka w Bydgoszcz w woj. Kujawsko-Pomorskim). Umowa nie na mnie, więc nie wiem, ale chyba najmniejszy pakiet. Pomyślałem, że dobry będzie do zobrazowania ten schemat. Samsung chyba ma opcję skalowania do UHD, ale ja z niej nie korzystam skoro tv do którego jest podłączony obsługuje max Full HD. Na płytach DVD jest max rozdzielczość obrazu HD, na BlueRay jest Full HD.W przypadku tego tv Manta co wspomniałem to zwiększyć częstotliwość odświeżania ekranu po HDMI, aby był ładny obraz po HDMi oglądając filmy na tym BluRay Samsung zapisane w 3D. Tylko ta Manta z 4 tv w domu wyświetla filmy z BluRay 3D, tyle że dziwny obraz jest, a przy pozostałych tv wyświetla komunikat po włożeniu płyty BluRay 3D, że telewizor nie kompatybilny czy jakoś tak. Ja nie napisałem, że nie odbiera, tylko że odbiera znacznie mniej stacji niż odbierał, a do tego na niektórych jest fatalny obraz, a był czysty.
    Co do rozdzielczości UHD czy skalowania to powinna być opcja taka, ale ja nigdy nie ustawiałem opcji skalowania UHD czy UHD. Dostępu do vod itp z Samsunga nie mam. Nie zgodziłem się podczas konfiguracji na założenie konta w Samsung i dostęp do vodów itp. Nie ma też opcji zdalnej pomocy, bo na to się też nie zgodziłem. Po drugie do tych vodów i pomocy to jak sie nie mylę potrzeba się podłączyć do routera z internetem, a ja nie podłączyłem do Samsunga kabla RJ 45.
    Pozdrawiam Maciej.
    Załączniki:
    • Zagadnienie jakości odbioru stacji DTV na LED Manta 220Q7, Samsung BD-H 8500, Denver DVBT-805 antena UPC Samsung BD-H 8500 i Manta TV 21 cali.jpg (19.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 19070800
    Robert Stasiak
    Poziom 13  
    Dzień dobry!
    Panie Macieju Ziejewski tego rysunku wynika że ma Pan sygnał analogowy z rozdzielacza ,czyli można oglądać tylko programy analogowe ,a nie cyfrowe .Najlepsze rozwiązanie to skontaktowanie się z UPC i rozmowa o dekoderze ,czy w Pana ofercie jest wliczony dekoder czy będzie pan musiał płacić za dodatkowo za dzierżawę .W przypadku dekodera podłączamy przez hdmi dekoder z telewizorem,i przez drugie wejście hdmi w telewizorze odtwarzacz Samsung, wszystko działa sprawnie i przyjemnie.Numer infolinii UPC 813 813 813.Jeżeli będzie drogo to są dwa wyjścia zmienić operatora kablówki,lub założyć antenę na telewizję cyfrową naziemną.W bloku lub kamienicy potrzebna jest zgoda administratora budynku.
    PS.Pozdrawiam
  • #7 19071610
    Maciej Ziejewski
    Poziom 9  
    Witam Panie Robercie.
    Szczerze nie wiem jaki sygnał tu idzie. Nie wiem jakie stacje odbiera Samsung czy analog czy DVB-T czy DVB-C. Wiem,że odbierał około 30 i była ładna jakość tak samo jak na tej Mancie dtv też była bardzo dobra jakość. A teraz lipa. Te 2 strzałki na rysunku przy ant out prowadzą jedna do dekodera do tv w innym pokoju podłączonego tak jak pan opisał, a 2 strzałka do routera z akces pointem w innym pokoju. Nie rysowałem tego, by nie zrobić rysunku mniej czytelnym. Bo interesuje nas tylko to połączenie, które pokazałem. To połączenie nie było zmieniane od lat. To proszę mi powiedzieć dlaczego można było oglądać tak kanały w tv po przełączeniu na dtv, bo na atv to logiczne. Bo właśnie tego nie rozumiem. Wcześniej można było, a teraz nie. Albo zniknęły, albo fatalna jakość. Dlatego napisałem tu prośbę o pomoc. Czy telewizja coś popieprzyła czy u mnie się coś zepsuło ???. Ta Manta ma 1x HDMI. Samsung i ten pc z którego piszę są podłączone do tego HDMI przez rozdzielacz HDMI. A czemu po podłączeniu anteny pokojowej Opticum HD-200 też na 3-ch tv nie widziałem nic oprócz kaszki na ekranie i szumu w głośnikach tak na atv jak na dtv??. Przecież ten Opticum producent się chwali, że jest do DVB-T/DVB-T2 ??.
    pozdrawiam Maciej.

Dodano po 6 [minuty]:

No i bardzo mnie interesuje czy można zwiększyć częstotliwość odświeżania ekranu w tej Manta. Matryca ledowa o rozdzielczości FHD. Wystarczy, aby to działało tylko z Hdmi, bo ten tv wyświetla obraz z odtwarzanego filmu z blue ray 3D.
  • #8 19083151
    Robert Stasiak
    Poziom 13  
    Dobry Wieczór.
    Z tego co widać na rysunku to albo jest coś z rozdzielaczem UPC lub na switchu rozdzielaczu HDMI.Odnośnie telewizora Manta 22Q7 odbiera w największej rozdzielczości 1920x1080 (Full DH),nie odbiera technologii 3D.Na wyjściu hdmi odtwarzacza Blu Ray Samsung BD-H8500 jest odtwarzane 720 p,1080 i oraz 1080p maksymalnie.Z tą anteną pokojową to są to chwyty marketnigowe,jakby tak było to wszyscy kupowaliby anteny pokojowe,a nie zewnętrzne.Przecież sprzedający tego nie sprawdza tylko tak jest napisane na opakowaniu,w większości.Co do ilości odbieranych kanałów to trzeba skontaktować się działem technicznym kablówki.
    Pozdrawiam!
  • #9 19083437
    Maciej Ziejewski
    Poziom 9  
    Witam Panie Robercie.
    Dziękuję za info. W najbliższym czasie mogę sprawdzić bez rozdzielacza HDMI, a jeżeli chodzi o rozdzielacz upc to nie mogę dać żadnej gwarancji, czy mi coś z tego pozytywnego wyniknie.
    Ja wiem, że jest w opisie tego tv Manta napisane, że nie obsługuje technologi 3D, a z tego co widzę to obsługuje technologię 3D z tego BluRay 3D Samsung. Tyle, że nie jest do końca czysty obraz na tym tv podczas wyświetlania filmu z BluRay 3D. Górna połowa obrazu to kolorowa kaszka, ale idzie dojrzeć mimo niej co jest na płycie zapisane, a dolna połowa obrazu to prawidłowy czysty obraz z BluRay 3D.
  • #10 19084141
    Robert Stasiak
    Poziom 13  
    Dzień dobry.
    Odnośnie częstotliwości odświeżania to miała ona istotne znaczenie przy telewizorach kineskopowych , różnica pomiędzy 50Hz a 100Hz była bardzo widoczna .W telewizorach LCD( LED,QLED,TN,IPS) nie ma tak istotnego znaczenia gdyż piksele są sterowane nie zależnie .Telewizory LCD wyświetlają obraz optymalny tylko w jednej rozdzielczości ,pozostałe są uzyskiwane w trybie interpolowania (skalowania) ,generowaniu pikseli na podstawie sąsiednich pikseli ,rozmyciu obrazu .Najbardziej istotne są jasność i kontrast, czas reakcji matrycy, kąty widzenia.
    Pozdrawiam Panie Macieju.
  • #11 19085525
    Maciej Ziejewski
    Poziom 9  
    Witam Panie Robercie.
    Z tego co wiem ta Manta to matryca LED. To tak już z czystej ciekawości zapytam co jest przyczyną takiego jak opisałem wyświetlania na tym tv obrazu z filmów BlueRay 3D ??. Podział poziomy obrazu część obrazu taka jak być powinna a część z kaszką kolorową ??. Da się ten obraz z tych filmów poprawić na tym tv, aby cały był bez kaszki ??.
    Pozdrawiam Maciej.
  • #12 19087054
    Robert Stasiak
    Poziom 13  
    Witam Panie Macieju!
    Telewizor Manta 22Q7 nie odbiera 3D,w związku z tym może tak wyświetlać ,tego nie wiem bo nigdy nie widziałem tak dobrego odtwarzacza BluRay,który ma tyle funkcji i tyle możliwości ,naprawdę dobry.Odnośnie sprawdzenia telewizora i odtwarzacza to najprościej iść do sąsiada lub jeszcze lepiej sąsiadki i podłaczyć kabel sygnałowy do dekodera i przez niego telewizor sąsiada,a później bezpośrednio do kabla sygnałowego telewizor Manta i ma pan dwie rzeczy sprawdzone.Bez ingerencji w sprzęt i potrzeby kontaktowania się z pomocą techniczną kablówki.
    Pozdrawiam Robert.
  • #13 19087509
    Maciej Ziejewski
    Poziom 9  
    Witam Panie Robercie. :)
    Sprawdziłem dzisiaj rozdzielacz HDMI i powiem tak. Jeżeli jest różnica w podpięciu bezpośrednio ten Samsung i ta Manta po HDMI, a pośrednio przez rozdzielacz w obrazie to jest to różnica minimalna. Na tej stacji, którą poprawnie wyświetla ten Samsung patrzyłem to obraz wysyłany i wyświetlany jest "krystalicznie" czysty, czyli jeżeli podzielić wg jakości wyświetlanego obrazu między Digital tv i analog tv, to ten Samsung odbiera cyfrową tv naziemną DVB-C i DVB-T(?). Ale odbiera tyle samo stacji bez rozdzielacza co z rozdzielaczem. Także wyeliminowałbym rozdzielacz jako przyczynę wyświetlania lipnego obrazu lub brak wyświetlania stacji, które wcześniej wyświetlał.
    Przyznam, że bardzo kuszący Pana pomysł, aby odwiedzić nie sąsiada a sąsiadkę. Drzwi naprzeciw mieszka młoda, bardzo atrakcyjna sąsiadka, niestety ma męża. Więc bym musiał trafić wtedy, kiedy jej męża nie ma w domu :). Jej mąż zna mnie od dawna. Ona mnie lubi i mi ufa, ale czy w okresie tej epidemii/pandemii będzie taka chętna, żeby mnie do domu swojego wpuścić tego nie wiem. Najpierw na temat tego sprawdzenia z nią pogadam. Jak się zgodzi, to następnie ustalimy termin, kiedy do niej przyjdę ze sprzętem oczywiście.
    Pozdrawiam Maciej.
  • REKLAMA
  • #14 19087942
    Robert Stasiak
    Poziom 13  
    Dobry wieczór!
    Można upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu,ale ma Pan rację Pandemia,kiedy się to skończy?
  • #15 19090659
    Maciej Ziejewski
    Poziom 9  
    ja jestem z tych ostrożnych :)
  • #16 19103674
    Robert Stasiak
    Poziom 13  
    Ja też po pozdrawiam, życzę powodzenia w rozwiązaniu problemu.
  • #17 19109498
    Maciej Ziejewski
    Poziom 9  
    Przynajmniej mamy mniej kłopotów :) .
    Nie będę naciskał na sąsiadkę, tylko przy okazji to załatwić, by nie zaczęła kombinować za dużo.
    Hmmm dodam tak odnośnie Samsunga. Nic nie zmieniałem i jakimś cudem przez kilka dni nagle na tym kanale na którego jakość wyświetlania narzekałem nagle się poprawiło i obraz z dźwiękiem był taki jak miał być -> czysty. Oczywiście w zamian nie chciał się wyłączyć z pilota, tylko po wyciągnięciu wtyczki zasilającej z gniazda 230V się wyłączył. Po około 7 dniach nadal z tego kanału jest czysty obraz i dźwięk, czasami na krótką chwilę tylko w różnych miejscach ekranu pojawiają się kwadraty i po chwili znikają. Ale nie wyświetla nadal tylu stacji ile wyświetlał ... . Chciałbym się dowiedzieć co i jak jeszcze z :

HDCP jak to niechciane g... usunąć. Kupiłem ten sprzęt bo mi się podobały jego możliwości i na tamtą chwilę dla mnie nowość -> BlueRay 3D (samego BlueRay bym nie brał), ale na to g... HDCP przy zakupie zgody nie wyraziłem. Skoro producent zrobił użytkownikowi na złość nawet nie przeprowadzając żadnych ankiet czy użytkownik na to się zgadza czy nie w momencie wprowadzenia tego do obrotu czyli w 2000 roku to należy to usunąć z urządzenia, tym bardziej, że od momentu zakupu urządzenia ja jestem jego właścicielem i mogę z nim zrobić co chcę. Z tego co się dowiedziałem to to HDCP jest zorganizowane za pomocą elektroniki, nie programowo, więc wystarczy odlutować chociaż po jednej z nóżek z układu tych elementów, które są odpowiedzialne za blokadę kopiowania. W instrukcji jest, że ten Samsung ma możliwość kopiowania z dysku chyba na SD, a ja tej opcji nie widzę zapewne przez to gówno HDCP.
  • #18 19109616
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 469
    HDCP nie jest wprowadzone na złość użytkownikom tylko dla ochrony przed kopiowaniem oraz zabezpieczenia zysków różnych organizacji twórców i artystów jak nasz ZAIKS.
    Denver DVBT-805 to stary sprzęt na Amazonie był dostępny w 2006 roku więc nie odbierze dzisiejszych emisji bo odbiera W MPEG-2 a nasze telewizje nadają w MPEG-4.
  • #19 19109753
    Maciej Ziejewski
    Poziom 9  
    odp nomudrek :
    No właśnie. Tacy jak Samsung itp dbają o interesy swoje i innych, które zwykłego użytkownika nie interesują i nie obchodzą. A o interesy użytkownika końcowego powinni dbać, bo nikt inny jak użytkownik końcowy ich nie karmi. Ale pomijając tą złośliwość interesuje mnie usunięcie HDCP z mojego urządzenia, bo mnie zyski innych firm nie interesują, tak jak inne firmy nie interesują się moimi zyskami. Błędne koło się zamyka.
    Dodam, że nie jestem zadowolony z jakości obrazu z dźwiękiem w przypadku filmów "oryginalnych". Jak jest dobrej jakości obraz to dźwięk jest nie do przyjęcia. Nigdy nie jest dobrze jedno i drugie jeżeli chodzi o zakupione płyty z "oryginalnym filmem". W takim wypadku każdy film skrytykuję negatywnie. Przez to nie mogę w filmie poprawić dźwięku i dlatego biorę to usunięcie tego HDCP na siebie. Zgodnie z prawem mogę sobie zrobić kopie bezpieczeństwa zakupionego oryginału, a to HDCP złośliwie mi to blokuje, więc to HDCP jest nie legalne i nie zgodne z prawem.

Co do tego Denver Tv. Dzięki Panu w końcu się wyjaśniło dlaczego nie odbiera stacji tv. To zapytam tak. Czy jest taki moduł lub czy mogę go sobie sam złożyć wpinając go między antenę tv a gniazdo antenowe w tym tv, żeby odebrał sygnał zakodowany w MPEG-4, zdekodował go i ponownie zakodował na wyjściu w MPEG-2, by nie ingerować w elektronikę tv.
  • REKLAMA
  • #20 19133945
    Maciej Ziejewski
    Poziom 9  
    no i sprawdzić u sąsiadki się nie uda na jej antenie.
    Zapytam tu, czy ktoś wie jak do Samsung-a tego wgrać całe oprogramowanie od nowa najlepiej z poprawkami. To co ostatnio ten samsung odwala to katastrofa. Na tej częstotliwości, gdzie do tej pory był dobry odbiór krzaczy tak jak narzekałem na odbiór innej stacji lub po włączeniu jednej stacji wyświetla inną stację i to kilka klatek w pętli. Lub czasami wyświetla obraz na stacji tv, a dźwięku nie słychać. Bywa też, ze widać tylko krzaki i pomoże dopiero 4 lub 5 reset (wyciągnięcie wtyczki zasilającej z gniazdka 230V) !!!.
  • #21 19137480
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 469
    W przypadku telewizora Denver można spróbować kupić moduł CI konwertera MPEG-4 na MPEG-2 DVB-T jest to moduł wkładany do czytnika CI dla kanałów kodowanych ale czy będzie to działać nie wiem.
    https://sklep.rabacik.pl/tunery-cyfrowe/281-modul-neotion-tv-mpeg-4-.html
    http://pomar.pl/karta-ci
    https://sklep-elektronik.pl/tunery-telewizji-...-naziemnej-mpeg-4-mpeg-2-tv-neotion-4238.html
    Lista modeli tv, z którymi moduł współpracuje i nie współpracuje na dole strony.
    https://dvbsklep.pl/pl/p/Modul-dostepu-CI-MPEG4-Neotion-NP4-/76
  • #22 19145483
    Maciej Ziejewski
    Poziom 9  
    odp nomudrek . Dziękuję za wiadomość.
  • #23 19214812
    Maciej Ziejewski
    Poziom 9  
    No to problem związany z odbieraniem już tylko 1 stacji rozwiązany. Serwisant upc przyszedł, poczyścił w rozdzielaczu, wymienił 1 lub 2 wtyczki antenowe na kablu do Samsunga. Teraz wtyczka jest zaciśnięta nie skręcana. Mam nadzieję, że potrzyma dobrze znacznie dłużej niż ta skręcana. Po skanowaniu znalazł dużo stacji i z powrotem dużo ich wyświetla. Obraz jest OK. Wymienił dekoder w pokoju i od tego czasu na początku odcinało po wyłączeniu dekodera internet, jak również przez Samsunga u mnie regularnie x razy dziennie znika obraz z dźwiękiem lub sam dźwięk na około 4 sekundy. Dzisiaj 27.01 upc grzebało na klatce w swojej skrzynce, ale problem znikania obrazu z dźwiękiem nie zniknął. Przyjdą zrobią jedno spieprzą drugie. Jak się u nich zamawia dekoder z nagrywarką to ma być sam dekoder z nagrywarką, a nie jeszcze ze sterownikiem. Tak to jest z upc !!.
  • #24 19305699
    Maciej Ziejewski
    Poziom 9  
    Problem ze znikaniem obrazu na jedynym wyjściu HDMI Samsung-a BD-h8500 nie rozwiązany. Próbowałem z różnymi podłączeniami wyjścia tego Samsunga z wejściem tv. Każde podłączenie po około 8h przesyłania sygnału. I teraz dodatkowo jest nie tylko z tv, ale i z HDD i karty sd podłączanej przez USB też taki sam efekt - znika obraz z dźwiękiem na około 4 sekundy i potem wraca. Jak samsungowi odwali to złośliwie nie raz na 45 minut a co 3 co 4 sekundy znika obraz z dźwiękiem. Wtedy tylko wyciągnąć jego wtyczkę zasilającą z gniazdka i czas między znikaniem dźwięku z obrazem z powrotem wydłuża się do około 45 min. Taka sytuacja jest ujęta w instrukcji serwisowej tego Samsunga, więc winę za znikanie obrazu i dźwięku zwalam na tego Samsunga. Załączam schemat diagnozy dźwięku i obrazu w tym Samsungu. Idziemy wg wskazań do pozycji w obu przypadkach, gdzie w tłumaczeniu na polski jest napisane -> wymień płytę główną. I tu pytanie czy ktoś z Was widzi tańszy sposób naprawienia samsunga niż wymiana płyty głównej w serwisie ??.
    Załączniki:
    • Zagadnienie jakości odbioru stacji DTV na LED Manta 220Q7, Samsung BD-H 8500, Denver DVBT-805 Samsung BD-H 8500a service manua HDMI 4K upcaller schemat blokowy.jpg (344.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zagadnienie jakości odbioru stacji DTV na LED Manta 220Q7, Samsung BD-H 8500, Denver DVBT-805 Samsung BD-H 8500a service manual no audio out.jpg (239.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zagadnienie jakości odbioru stacji DTV na LED Manta 220Q7, Samsung BD-H 8500, Denver DVBT-805 Samsung BD-H 8500a service manual no picture.jpg (156.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z jakością odbioru stacji DTV na telewizorach LED Manta 220Q7, Samsung BD-H 8500 oraz Denver DVBT-805. Użytkownicy zgłaszają spadek jakości obrazu oraz ilości odbieranych stacji, co może być spowodowane nieprawidłowym podłączeniem anteny, problemami z dekoderem lub zmianami w nadawaniu sygnału cyfrowego. Wskazano na konieczność sprawdzenia połączeń, a także na możliwość zakupu zewnętrznego dekodera. Użytkownicy zauważają, że starszy model Denver DVBT-805 może nie odbierać nowoczesnych sygnałów MPEG-4. Problemy z Samsungiem BD-H 8500 obejmują znikający obraz i dźwięk, co może sugerować usterkę sprzętową. Wskazano na potrzebę kontaktu z operatorem kablowym UPC oraz rozważenie zakupu nowego sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA