logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawór termostatyczny odwrotny z głowicą 20-70°C - co przy temp. powyżej 70°C?

Alberto27 25 Paź 2017 14:23 4422 18
REKLAMA
  • #1 16778461
    Alberto27
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam
    Muszę zamontować coś takiego jak w temacie do tego głowicę termostatyczną z kapilarą znajdę taką o zakresie temp. 20-70 stopni nastawiam ją załóżmy na 50 stopni i wtedy zawór się otworzy jak temp. wzrośnie i zamknie się jak spadnie. I teraz pytanie co się stanie jak puszczę na to wodę o temp. powyżej 70 jak zachowa się zawór??????????? Nie znalazłem większych zakresów temp. głowic
  • REKLAMA
  • #2 16778508
    lasl
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Może jakiś schemat układu,byłoby łatwiej.Zawór ma zakres temperaturowy pracy oraz maksymalną temperaturę pracy. Sprawdź ten drugi parametr(zazwyczaj temp. pracy jest dużo wyższa niż maksymalny zakres regulacji) .Przy wyższej temperaturze Twój zawór otworzy się na max.
  • #4 16779061
    Alberto27
    Poziom 10  
    Sam zawór ma do 120 stopnia , czyli głowica i kapilara ma max do 70 stopni i jak przejdzie np 85 stopni jak zachowa się głowica
  • REKLAMA
  • #5 16779148
    lasl
    Poziom 14  
    Sam kolego napisałeś-że przy wzroście temp. się otworzy . :) Nie wiemy jaki masz zawór i głowicę .
  • REKLAMA
  • #6 16779196
    Alberto27
    Poziom 10  
    ale w normalnym zakresie pracy dla głowicy 70 stopni

Dodano po 1 [minuty]:

a jak będzie 85 stopni zawór będzie otwarty ale czy głowica się nie uszkodzi
  • #8 16779747
    lasl
    Poziom 14  
    Głowica ma również maksymalną temperaturę pracy-doczytaj kolego ,bo nadal nie wiemy co masz ?
  • Pomocny post
    #9 16781122
    jalop
    Poziom 24  
    Ocena: 204
    Kolega chyba chce odciąć zasilanie bojlera, gdy temperatura na kotle spadnie poniżej ustawionej wartości na głowicy?
  • #10 16783298
    Alberto27
    Poziom 10  
    Tak chce to zrobic narazie podnioslem temp wylaczania pompy. Sposob doraźny

Dodano po 6 [minuty]:

Mam wyprowadzony ze sterownika pieca na wegiel czujnik c.w.u moze jego jakos wykorzystac. A i nie chcialbym montowac drugiej pompy na obiegu.
  • REKLAMA
  • #11 16783382
    jalop
    Poziom 24  
    Alberto27 napisał:

Dodano po 6 [minuty]:

Mam wyprowadzony ze sterownika pieca na wegiel czujnik c.w.u moze jego jakos wykorzystac. A i nie chcialbym montowac drugiej pompy na obiegu.

Jeśli chcesz w poniedziałek, jak tylko będę w swojej kotłowni mogę zrobić zdjęcie, jak u siebie rozwiązałem problem wychładzania, poprzez instalację zaworu kulowego z siłownikiem elektrycznym + regulator różnicowy.

Pompka jest jakimś rozwiązaniem i ma duże wady.

Dodano po 1 [minuty]:

jalop napisał:
    Alberto27 napisał:

Dodano po 6 [minuty]:

Jeśli chcesz w poniedziałek, jak tylko będę w swojej kotłowni mogę zrobić zdjęcie, jak u siebie rozwiązałem problem wychładzania, poprzez instalację zaworu kulowego z siłownikiem elektrycznym + regulator różnicowy.

Pompka jest jakimś rozwiązaniem i ma duże wady.

PS odnośnie głowicy, kiedyś mocno się tym interesowałem i bodajże, chyba tylko Herz oferował coś w tym stylu, ale to nie do końca było to. Trzeba było kombinować. No i cena bodajże +900PLN.
  • #12 16783964
    Alberto27
    Poziom 10  
    ok podeślij zdjęcie
  • #14 16784916
    Alberto27
    Poziom 10  
    tak sterownik pieca ma wyjście na pompę cwu i czujnik temp wody cwu obecnie to nie jest wykorzystane.
  • #15 16785946
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 972
    Kupujesz dwudrożny zawór z siłownikiem ze sprężyną powrotną + czujnik cwu.
    Gdy woda w bojlerze jest zimna sterownik podaje napięcie na wyjście ''pompa cwu'' (zawór dwudrożny otwiera się). Po nagrzaniu bojlera napięcie z wyjścia ''pompa cwu'' zostaje odłączane przez sterownik i zawór się zamyka.
  • #16 16788259
    jalop
    Poziom 24  
    Czyli taki zawór, aby był otwarty musi być pod napięciem? Stan beznapięciowy, jest tylko na zamknięciu? Ile on pobiera energii elektrycznej, gdy jest otwarty?
  • #18 16788344
    Alberto27
    Poziom 10  
    Może jakiś link do takiego zaworu.

Dodano po 4 [minuty]:

Jakiegoś sprawdzonego

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o działanie zaworu termostatycznego odwrotnego z głowicą o zakresie temperatur 20-70°C w przypadku, gdy temperatura wody przekroczy 70°C. Odpowiedzi wskazują, że zawór może otworzyć się przy wyższej temperaturze, ale głowica i kapilara mogą ulec uszkodzeniu po wielokrotnym przekroczeniu maksymalnej temperatury pracy. Użytkownik rozważa zastosowanie zaworu dwudrożnego z napędem elektrycznym oraz czujnika temperatury, aby lepiej kontrolować system. Wskazano również na możliwość wykorzystania istniejącego sterownika pieca do automatyzacji procesu.
REKLAMA